Isnin

10 cara mengempiskan perut yang berkesan dalam masa sebulan

Assalamualaikum

Ramai orang sekarang mengalami sindrom lemak di perut ni senang cakap buncit lah. Tak kira lelaki atau pun perempuan. Kalau lelaki tu boleh la kata sebab isteri sayang. Tapi kalau orang perempuan, macam macam tohmahannya. Kesian orang perempuan ni. Hehehe.


Oleh itu, aku nak suggest kaedah mengempiskan perut yang berkesan. Tapi dengan syarat. Kena istiqamah betul betul. Bunyinya macam menakutkan. Takde lah susah sangat pun sebenarnya.

Cara-cara mengempiskan perut (obvious result dalam masa sebulan)
(1)Pakai bengkung/barut/corset atau apa apa saja nama yang sewaktu dengannya. Nak mudah beli baju corset tu. Tapi tak payah la yang mahal melampau. Sebab baju dalam tu sebenarnya untuk perbaiki postur badan dan juga sendal lemak. (Pandangan peribadi) Yang memahalkan sesuatu baju dalam tu adalah material dan design nya (tapi bukanlah additional material sampai magic bila pakai tu lemak terus cair disebabkan oleh tut..pepaham lah). Material yang baik akan menyendal lemak dengan baik tanpa menyebabkan pernafasan terganggu. Ia secara tak langsung membantu perjalanan darah dan memastikan kita berada dalam postur yang betul. Untuk permulaan atau nak cuba cuba teknik ni aku sarankan just guna bengkung orang bersalin tu je. Tapi kena rajin nak mengikatnya la. Sebab nak kena pakai at least 8 jam setiap hari tak kira hujan ke panas. Seeloknya pakai waktu siang sepanjang hari masa pergi kerja tu. Bila pakai bengkung ni nak terover makan pun akan rasa sengkak.
(2) Pastikan duduk dan berdiri dalam postur yang betul. Jangan slouch.
(3) Sentiasa lakukan stomach vacuum technique (Boleh google kaedahnya) Oleh kerana pakai bengkung, automatically kita akan sentiasa aware yang kita dalam proses nak mengempiskan perut. Sambil buat vacuum technique, kena kawal pernafasan dengan baik.
(4) Senaman setiap pagi atau sekurang kurangnya dua hari sekali. Kalau tak cukup masa nak bersenam boleh refer pada entry
senaman 10 minit. Plank adalah salah satu teknik senaman berkesan untuk menguatkan tubuh sambil mengempiskan perut
(5) Makan sedikit tapi kerap dan make sure ambik breakfast selepas bersenam
(6) Banyakkan makan serat, sayur dan buah buahan

Sumber : Google
Teh hijau jangan ditambah gula. Baik untuk meningkatkan kadar metabolisme
(7) Minum teh hijau dan pastikan minum air yang cukup. Teh hijau sangat sangat membantu melawaskan buang air besar. Selain dari tu bantu menurunkan kadar kolestrol kalau diambil berterusan dalam masa 12 minggu (menurut kajian) Kalau rasa lapar macam craving nak makan. Minum air kosong segelas dulu. Lepas tu baru tengok. Kalau lapar jugak, makan lah.
(8) Paling baik kurangkan makanan berminyak dan berlemak
(9) Lebih baik lagi kalau elakkan dari makan makanan yang diproses
(10) Amalkan secara istiqamah selama sebulan. Dan memang akan nampak kesannya. Dalam 2 minggu pertama, nafsu nak makan secara berlebihan akan berkurang. Dan badan akan rasa lebih "ringan" kerana senaman yang konsisten





Selamat mencuba.


Nota kaki : Teknik ni aku amalkan ketika nak mengempiskan perut selepas bersalin. Bengkung tu guna bengkung bersalin je. Tambah lagi gunakan tepel kat perut tu. Rasa selesa je perut. Habis keluar angin bagai. Ada orang kata, ala..ko kurus apa nak risau..Hakikatnya, aku da bersalin dua orang ni memang risau bab bab perut tu. Ditambah lagi, aku memang amat amat suka makan. 




Daa

26 comments:

Irfa berkata... [Reply]

aku ada bengkung yg ko sebut tu tah mana dah aku letak..mahal beli tu.
risau la perut mcm org peknen.huhu

Prettywrite berkata... [Reply]

semalam baru dok belek2 catalog avon sebab kakak yana nak beli girdle nak kempiskan perut dia..lepastu baca entry k.rai ni baru tringat perut sendiri pun sama problem..kah3..
elok jugak pakai bengkung kan..hurmm..
yana jenis time makan tu mesti nak selang minum air..orang kata tu sebab2 dia yang boleh buat buncit gak tu..betul ke kak?belum kawin lg dah problem..huwaaaa

Asmara berkata... [Reply]

laju2 nak baca tengok tajuk. muahaha.. bengkung salin dulu ada lagi elok je tersimpan tak guna. :D

NASZ berkata... [Reply]

bleh cuba ni. nice tips.

From,

Nasz

MOHD NASER.COM

Munnafendy berkata... [Reply]

sy tekan laju2 tgk tajuk kak :P
risau jd pengantin buncit..oh tidak!

m.u.l.a.n berkata... [Reply]

geram dgn c-line yg kena potong masa buang cyst dulu... tu yg bikin perot ada boncits sikit ni.. aiisshh... beranak 2 ni alhamdulillah normal..

tq tq... akan cuba sedaya upaya agar berjaya...!!

FEDO berkata... [Reply]

1 tip nak kecil kan perut. Pakai tali pingang hingga kecutkan perut tapi masih dapat bernafas skit ja. Betul ka?He2. grau ja.

HeNRieTTa JoSe berkata... [Reply]

Thanks for the share.....

sisdee berkata... [Reply]

i dgn girdle tak leh dipisahkan..dari stat anak pertama..kikiki..

btw i suka minum teh hijau tapi ni dah lama tak minum sbb asyik kpingin nes/coffee jek..alahai berat bdn aku :(

mummY daniSha berkata... [Reply]

thanks for the gud info =)

baby lydia berkata... [Reply]

dya pn mngalami pewot muncit lah kak..nk mjlis nih dh pratis skit2..maybe dok opis lama sgt kot..skg pn dh rajin bersenam..takut bile muncit ni..pkai kebaya x cun lh..tq info akk tu iyer..

akuzle ayu berkata... [Reply]

Good tips tp tatau bole displinkn diri x..hoho.. Dlu sy ada bli slimming pants dr avon.murah ajer. Yg mcm getah tebal tuh. Nk exercise pakai, byk berpeluh n jap ajer bole slim..

onlajer berkata... [Reply]

tapi orang laki pun kena pakai bengkung juga ke

SM berkata... [Reply]

aku takde masalah perut buncit, tapi berat badan super kurus yang jadi masalah. ada cara tak tanpa bantuan supplement dan banyak makan?

aizamia3 berkata... [Reply]

kena usaha keras.. nak pulak kalau jenis kuat makan.. hahaha..

Andak berkata... [Reply]

mnasalah yg sama jugak...huhuhuh

Liza Razak berkata... [Reply]

tips yang bagus ni..saya pon dalam proses nak diet ni..perut buncit..hehe

ShimaSalleh berkata... [Reply]

Adehhh betul2 dah beranak dua br la perut ni len mcm sket.. Rasa cam lambatttt je nk turun kilo.. Tp rasa2 bln puasa ni bleh kot sambil nyelam minum air.. alang2 seluk pekasam biar sampai ke pangkal lengan hihihi..

Noor Azreen Ben Abon berkata... [Reply]

waa terbaiklah

Kuruskan Badan Dengan Cepat Tanpa Guna Produk!

Azura abd rahman berkata... [Reply]

Bagus info ni.bolwh cuba la.

hainom OKje berkata... [Reply]

tak turun2 pun hehe...

Fatimah Bt Tony berkata... [Reply]

Perkongsian yang menarik. :)

Lin Azlina berkata... [Reply]

punyalah kemas..plastik tu tak leh tahan tu...siap ikut color lagi susun...

CIK TOM berkata... [Reply]

ciktom biasa pki girdle..cuma bila nak gi toilet tue la susah skit..

kedaivitaminfatimah berkata... [Reply]

tip yang menarik. :)

babYpose berkata... [Reply]

assalamualaikum, ingat nak cuba sebab minum kopi untuk detox tak sesuai untuk kulit sekarang ni. thanks for sharing.

Ping your blog, website, or RSS feed for Free
Semua tulisan dan gambar dalam Ourkizuna adalah hak milik peribadi hasil nukilan pemilik blog melainkan diterangkan sebaliknya. Sila hormati hak orang lain sebagaimana orang lain menghormati hak anda.

Feel free to copy, but please do it with responsible. Sebarang maklumbalas atau pertanyaan, boleh tujukan kepada kesoma.rai@gmail.com