Isnin

Vacation Club, adakah berbaloi?

Assalamualaikum

Pernah tak dapat call dan di offer penginapan percuma? Tapi kena datang ambik kat Hotel/Resort tu. Datang suami isteri.

Actually ini adalah cara marketing vacation club.

Well. Mana ada benda percuma dalam dunia ni. Nak ambik BR1M pun kena dengar ceramah dulu kan.. Hehehe

So, nak dapat bilik FREE kena lah dengar marketing diorang dulu.

Ini bukan sindiket penipuan. Ini memang vacation club yang wujud dan sahih.

Cuma, aku nak cerita dan kongsi sikit pengalaman aku masa dapat offer begini.

Shujin dapat call dari Gold Coast Sepang Resort last week. Dia mention suh datang ambik voucher penginapan percuma. Shujin pun ajak aku pergi. Masa on the way tu aku baca SMS yang shujin dapat. Dia tulis ada review ke preview ke something like that la. So, aku pun suspicious aku tanya shujin. Preview apa ni?

Shujin tak perasan, so dia kata wait and see lah nanti.

Sampai kat sana, kitorang disuruh pergi kat sales office yang ada tulis Iconic Vacation Club. Ramai orang dalam tu.

Kebanyakannya suami isteri. So, kitorang pun duduk dan dengar penerangan sales person ni.

Rupanya diorang ni jual membership vacation club.

Lepas terangkan itu ini. Panjang lebar. Dia bawak kami pergi tour. Biliknya memang sangat cantik. Dan mahal. Cuma pantai dan lautnya tak cantik la. Sapa nak pi Gold Coast Sepang ni memang nak duduk dalam bilik berehat rehat je. Hehehe. Ko ngadap aku. Aku ngadap ko. Baru baru kahwin boleh la kot :P

Masa ni dia tak bagitau harga lagi. 

Da habis tour, dia panggil manager dia. Baru manager dia bagitau harga membership. Aku kira kira. Memang berbaloi la. Boleh transfer kat orang lain. Nak jual ke bilik tu. Event nak jual membership pun boleh.

Shujin terus tolak. Aku pikir balik. Aku ajak shujin bincang. Lastnya shujin cakap, kitorang nak tempoh berfikir. Mulanya dia tak bagi.

Jenis yang panggil macam ni. Diorang akan suruh korang decide time tu jugak. Dia akan push jugak. Shujin pulak jenis detail. Since kami dah pernah kena dengan gores dan menang satu ketika dulu, impulse buying untuk benda besar macam ni adalah tidak lagi dibenarkan.

So, kitorang push salesperson tu bagi masa kitorang fikir selama seminggu. Otherwise, kitorang taknak. Dia kata tak boleh la itu la ini la. Then dia cakap nak tanya manager. Manager dia agree. So, diberi tempoh seminggu dan kalau kitorang jadi ambik, still dapat harga promosi tu.

Fine. Kitorang pun balik. Google sana sini. Mintak pendapat ramai.

While aku tak kata benda ni tipu. Tapi cara mereka mempromosikan benda ni memang boleh dipersoalkan.
(1) Tak bagitau benda tu review apa. Suh datang dengan janji kata ada penginapan percuma. Semua yg datang tu clueless.
(2) Suruh orang buat keputusan time tu jugak. Bila aku baca, ramai yang terbayar deposit sikit kemudian baru rasa yang terms yang ditawarkan tak menguntungkan diorang
(3) Ada sikit sikit paksa rayu
(4) Ada sikit sikit putar belit ala ala tipu sunat

Nasihat aku. Vacation club ni memang berbaloi. Bagi orang yang rajin berjalan. Jimat banyak. Dan boleh untung sebab boleh transfer pada orang lain. Kira boleh jual la yang mana kita takmo pakai tu.

Its just that, aku sangsi dengan terms and conditionnya. Ye lah. Takut lain dimulut lain di kertas. Satgi, kata boleh. Actualnya tak boleh pun. 

So dalam hal ni. Kalau interested nak, tapi takut rugi. Berkeras mintak tempoh untuk selidik dan mintak pendapat ramai. Kalau diorang berkeras takmo bagi gak. Tolak je. Bukan kita rugi apa. Jangan risau. Sebab dengan orang sales ni kita kena pandai main tarik tali.

Silap silap harga pun boleh rendah lagi. Aku baca pasal Iconic Vacation Club ni kat blog orang lain, harganya sama je. Tapi diskaun tu agak beza beza. Saje dia nak buat kita rasa dia bagi diskaun banyak dah.

Jangan tertipu. Tamak tu memang sifat semula jadi manusia. Tapi kita kena pandai manage ketamakan kita tu. Jangan bila orang offer je terus menggelupur ambik. Lepas tu tercekik sendiri.

Aku? NO. Sebab aku rasa terms nya tak memihak pada aku. Tengoklah dulu. Kalau tetiba jadi, adalah korang nampak aku promosikan benda tu nanti. Kalau takde tu buat buat lupa lah ye. Hehehe..

Nota kaki : Oh, kitorang memang dapat FREE stay 2D/1N kat Gold Coast Sepang tu, tapi tatau la sempat pegi ke tidak. Weekdays sajo..

Gambarnya nanti ambik dari tablet shujin. Henset cap boyo aku abis bateri aritu. Hihi 

Daa

47 comments:

Irfa berkata... [Reply]

ramai kata pantainya cantik.dr luar tak nampak apa pun dlm tu..mmg private sgt..sesuai la utk org baru kawen mcm ko kata..aku ngadap ko,ko ngadap aku..24jam tak kuar bilik pun xpe..bawak anak2 kot ada yg terjun tiruk dlm air tu karang tp sesekali nak berhoneymoon berdua apa salahnya
kalau jadi..chop aku dulu.hahahha

aizamia3 berkata... [Reply]

Betul.. takde menda FREE..
Pada yang berminat, kena tengok betul2 terms dia.. takut jadi tipah tertipu.. walau tak kata dorang tipu tapi part duit ni eloklah berhati-hati.. ;)

Kakcik berkata... [Reply]

Kakcik pernah beli kehalian yang berharga RM290 yang akhirnya lebur begitu sahaja!

Suami pernah juga beli tapi kami kegunaan kemudahan penginapan dan lepas tu tak sambung lagi.

yatie chomeyl berkata... [Reply]

I pun pernah kena offer mcm ni..tp kitorg tolak sbb byk sgt sarat dia e.g xleh guna masa cuti skolah, xleh guna masa weekend and etc. dah klu xleh guna masa cuti, masa bila kitorg nk guna nya hehehehe

missina berkata... [Reply]

Penah dpt offer camni gk melalui phone..pakej2 pelancongan yg best...mslhnya sempat ke tak nk pegi sume tu..huhu

ana Sue berkata... [Reply]

Pernah keje dgn timeshare cmpny camni, memang berbaloi kalau beli dgn syarat company tu in the future tak muflis la dan mana2 company timeshare yg byk cawangan hotel ke resort ke chalet ke atau ada join venture dengan hotel luar negara bertambah2 untung dipihak kita... Kalau dulu berjaya,legend worldwide antara syarikat timeshare/jenis vacation club yg famousla jugak...
budak sales memang camtu diarg memang nk buat sales time tu juga, nk kejar comission..yg siksa bhgn credit sbb nkkena hadap caci maki customer yg rasa "tertipu" padahal diaorg tak baca dan tak faham habis agreement yg diarg sign, dah byr sibuk nk minta refund balik

Mak Wardah berkata... [Reply]

Akak memang tak berani nak mabik kalau dia janji manis yang byk2 kecuali akak ada kawan kat tempat tu. Serius Rai akak ni cepat sgt serik. Mana orang senang2 nak bagi kita freekan...apatah lagi kalau email yang merapu2 lagi kecut perut akak. Take care

JunAina berkata... [Reply]

Dulu 12 tahun lepas pernah jugak gi jemputan jenis nilah...Heritage kot rasanya tak ambik pun just ambik percutian percuma depa & tak guna pun voucher tu.

Daddy Ziyyad berkata... [Reply]

saya dah baca 2-3 blogger punya experience yg nak try dapatkan bilik free 2D 1 N kat Gold Coast Sepang ni...hahaha..Mmg kerja gila paksa org decide time2 tu jugak..kalau benda ratus2 ringgit lain la...Konsep 'menipu dalam benar' macam ni mmg saya tak layan...saya tak kebulur nak buang masa saya gi dengar ceramah pot pet pot pet, lepas tu layan desakan salesperson yg paksa kita sign & agree kat situ jugak..haha

Karisma Izzah berkata... [Reply]

Pengalaman sendiri...tapi dengan Swiss Garden.

cara yang sama...kami dijanjikan free duduk mana-mana SG dengan prior booking.kalau kadar bilik naik pun still free untuk 30 tahun. tapi ada had dalam setahun cuma ada 14 malam. bayar Rm400++ sebulan kat bank...

tahun seterusnya...ada plak kena bayar maintenance...kami nak kurgkn byr bulnn, kami downgrade and ajak kawan share bayar...

sekarang ni kami dah takde lagi duk kat SG atau hotel2 affiliatenya... jarang balik kg. haih tah la cara marketing sekarang macam tu la...

Just ingat. once dia suruh kita buat keputusan waktu tu juga,tak boleh take time utk fikir, bermakna keputusan yang tepat adalah berkata TIDAK.

Diorang ni memang ditrain untuk buat kita rasa obligated. And at last, nnt pelanggan tu akan rasa tertipu!

mama_ka0ri berkata... [Reply]

tak pernah dpt offer ni..tapi selalunya time dia call lagi aku dah kata tanak..haha..

serik..perkataan yang senang nak describe..haha..

lebih byk berhati2..lagipon skang ni takde mase nak berjalan2..huhu..

BERT berkata... [Reply]

oh ada jugak offer camni ek.. saya tak pernah lak dapat.. dari pengalaman akak ni boleh jadi info la untuk saya hehe

Mia Liana berkata... [Reply]

takut termakan dengan janji2 manis.. tak berani nak percaya..

Azureen Alias berkata... [Reply]

Helpful sangat post ni. Thanks!

asiah ali berkata... [Reply]

Bercakap tentang iconic vacation club ni...saya adalah salah seorang ahli club tersebut. Setakat ni saya dah gunakan 7 hari percutian percuma saya pada tahun lepas dan baki 7 hari lagi dibawa kehadapan tahun ini. Apa yg saya nak cerita ialah sepanjang percutian tersebut saya boleh menggunakan semua kemudahan di resort tersebut secara percuma sama seperti yg termaktub dlm syarat. Saya juga bebas merancang percutian saya tanpa terikat dengan masa samada musim puncak seperti musim cuti sekolah, musim perayaan, hujung minggu atau cuti umum. Walaupun tempoh percutian hanya 14 hari setahun, saya boleh "meminjam" kuota cuti tahun berikutnya atau mengumpulkan cuti tersebut utk 2 tahun berturut-turut. Saya juga boleh membawa kehadapan baki cuti semasa ke tahun berikutnya.

asiah ali berkata... [Reply]

Bercakap tentang iconic vacation club ni...saya adalah salah seorang ahli club tersebut. Setakat ni saya dah gunakan 7 hari percutian percuma saya pada tahun lepas dan baki 7 hari lagi dibawa kehadapan tahun ini. Apa yg saya nak cerita ialah sepanjang percutian tersebut saya boleh menggunakan semua kemudahan di resort tersebut secara percuma sama seperti yg termaktub dlm syarat. Saya juga bebas merancang percutian saya tanpa terikat dengan masa samada musim puncak seperti musim cuti sekolah, musim perayaan, hujung minggu atau cuti umum. Walaupun tempoh percutian hanya 14 hari setahun, saya boleh "meminjam" kuota cuti tahun berikutnya atau mengumpulkan cuti tersebut utk 2 tahun berturut-turut. Saya juga boleh membawa kehadapan baki cuti semasa ke tahun berikutnya.

asiah ali berkata... [Reply]
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Rai Ourkizuna berkata... [Reply]

@asiah ali, ya.. betul tu.. macam tu lah saya diterangkan.. cuma pada saya.. untuk bercuti ditempat yg sama selama 7 hari setiap tahun adalah sangat membosankan.. walau macam mana cantik pun tempat tu.. tapi terpulang pada individu.. :D

elsad teguh berkata... [Reply]

16/5/2014 jumaat dpt call berkenaan free penginapan terus set time untuk dtg keesokan sabtu 12.00tgh .

2.00 pagi search kat google berkenaan perkara ni alhamdulillah dapat jawapan selamat tak payah nak buang masa pergi ke sana jauh2 dan buang duit minyak .

kalau nak menginap bila2 pun boleh pakai duit sendiri melambak hotel 5 bintang kat malaysia ni .

kalau dia telefon balik esok memang aku terus maki jer .

Cherie Ngow berkata... [Reply]

I also got this free voucher but it is cheating cause it never can claim the free room 1. I just got the voucher last month and once I got the voucher I already start to do booking for the free room. But they just replied my email said their resort is fully booked until May 2015. It is the voucher expiry date! So I think is a bit ridiculous, no way the resort will be fully booked until May 2015. So I think they just do not wanna to give free room to those who do not sign up their package 1. Conclusion, end of the day we are just wasting our time to listen their crap.

Rai OurKizuna berkata... [Reply]

@Cherie Ngow, yes.. from what i read, a lot of complain on it is hard to get a room. They will always to you that the room are fully booked. and so in the end, we did not spent the free voucher..

Mann Mann berkata... [Reply]

Habis tu vocher percuma tu apa kesudahab bya kak..percuma betul ka

Rai OurKizuna berkata... [Reply]

Percuma tu betul.. Tapi susah bila nak booking tu..

halim saleh berkata... [Reply]

memang gampang vacation club nie.......klu tak caya yg dapat vacation free stay 2day 1 night vaucer..cuba book kat avani sepang..tak kan dapat punyer.sampai lah vaucer tu exp..nanti dia suruh pilih hotel yg lain tu...

alialisa berkata... [Reply]

omg ..kolin hampir nak pergi last saturday. Disebabkan ada family matters terus cancel. Nasib baik lah tak pergi, kalau tidak buang masa kolin sekeluarga aje tau. Thk you untuk info ni. Its really helpful!!!

Yusrein berkata... [Reply]

saya salah seorg member iconic vacation club... amat berbaloi ... saya pernah ke
1) vegas - saya n family stay @ hilton grand vacation suite
2)florida - saya n family stay @ shereton
3)australia - saya n family stay @ gold coast australia

saya dan 3 adik beradik amat happy ngan club ini .

NEXT DESTINATION KAMI ... kami ingin ke zam zam suite @ Mekah .

thanks ICONIC VACATION CLUB

Yusrein berkata... [Reply]

tak salah kalau pergi n dengar .. pada mulanya saya pun takut .. tp bila saya dengar n paham .. benda amat bagus

Yusrein berkata... [Reply]

@Rai Ourkizuna ICONIC vacation club.. bukan satu hotel jer yg ada .. tp ia ada 6300 hotel n resort woldwide....

Yusrein berkata... [Reply]

@Rai Ourkizuna .. yes very hard to get for free voucher .. but for member i thing no problem until now ... sekira u sebagai member ... u rasa adil tak kalau ICONIC Vacation Club bg keutamaan utk free voucher drp org yg telah join member ?

Yusrein berkata... [Reply]

@Asiah Ali bulan 5 ni RCI member meeting .... akak datang tak ... org RCI dr singapore datang tau ... nanti jumpa sana tau ...

Yusrein berkata... [Reply]

@halim saleh .. kira ok la tu dia bg pilih hotel lain ...itu bermakna free voucher bleh dapat pakai la ... tp u yg tak nak kan ?

syazlin mahmudin berkata... [Reply]

Vacation club ni ikut pd individu tu sndr.jk jns suka berjln2 dlm n luar ngr..pastu kos2 flight..mkn mnm soping semua tu xdak hal..mmg la berbaloi...tp klu kite jns just suka jln waktu cuti sek je..pastu yg dlm ngr je..nk booking flight pun berkire duit lagi..baik xyah la..membazir bulanan je byr..klu suka plk g guna gym spa medical die ke ok gak la..tp klu yg jns nk bt mdcl chckup sthn sekali pun mls..baik xyah..buat je sendiri..lg satu,vacation club ni kn tau cara mcmmn nk book hotelnye..klu tak tau,mmg tensen je rs..yg psl free voucher tu pun..agen yg consult pun ada yg x ckp knowlwdge..kami dah biasa tau mst xleh guna waktu cuti sek..sabtu ahad..tp agen tu kt boleh kak kec sabtu je...haha..kami punyela rs bes tu..tup2.. Kt tnc voucher tu mmg dah tertera hanye isnin- khmis je.hekelleh...ibarat x brp nk bg free hotel pun sbb tu kan waktu org bkrj.

Shidah Rashidah berkata... [Reply]

Tgh cari info sbb kwn tny. Jmpa entry ni. Tq for sharing 😊

halim saleh berkata... [Reply]

jgn bazirkan masa anda kerana terang2 kene tipu...

halim saleh berkata... [Reply]

Rai OurKizuna memang betul...Yusrein nie mesti consultain club ini..cari kerja yg halal sikit lah..Tak payah duk tipu org bg vaucer free yg tak ujud tu......sy telah menilai dan menduga service yg diberikan dr club nie,,cuba anda servey harga hotel2 yg diberi pilihan pd vaucer..harga yg paling mahal adalah di sepang gold cost..anda mesti akan mencuba kat situ kan...dan cuba anda buat pilihan pertama..mereka akan kate ...
...Refer to the above email, regret to inform you that we are booked for Avani Sepang GoldCoast Resort . Therefore, we are unable to advise the availability of room (Travelers Palm Villa). We work based on certain number of rooms for our Complimentary Stay Voucher holder per day. The condition is clearly stated in the voucher that our rooms are limited and it is on a first come, first served basis. However you can choose to stay at other resorts as per stated on the voucher :-

sehingga lah sampai tamat date vaucer tu...anda akan dapat jawapan yg same..jika anda pilih di pilihan yg same...walaupon date tu di suruh mereka sendiri nyatakan bila room tu available....
TEPUK DADA TANYER SELARA...inilah dunia markerting strategy....

halim saleh berkata... [Reply]

Yusrein berkata...
@Rai Ourkizuna .. yes very hard to get for free voucher .. but for member i thing no problem until now ... sekira u sebagai member ... u rasa adil tak kalau ICONIC Vacation Club bg keutamaan utk free voucher drp org yg telah join member ?
Nie jawapannyer yusrein...
klu u sebagai pelanggan yg menanggung kos dan masa pi dengar ceramah penipuan club tu ada lah adil jika diberi peluang untuk guna vaucer tu..tak payah lah berjanji manis dgn org sebelum memikat hati org2 diluar sane dgn cara penipuan ini...bila tak jd joint club itu anda akan anggaplah vaucer tu seperti kertas bungkus nasi lemak...hehehehehehe.....
jika @Rai Ourkizuna inginkan vacation club yg terbaik punyer layanan dan sevice pi di golden palace...
pi sane siap duit minyak rm50 dan siap ada lunch lg walaupon anda tidak joint club mereka...vaucer mereka pon tidak jd masaalah jika mahu ke distinasi pilihan yg diberi..saya telah 2 kali dapat menikmati layanan dan vaucer itu...walaupon sy tak jd pon jd ahli kelab mereka....bende free kan...siape tak mau...kira adil lah juga dgn masa dan kos pi sane ....hehehehehehe..

reana berkata... [Reply]

saya ahli member pvc.. say no to palace vacotion club
jgn sesekali tpedaya dgn janji2 palsu promoter club ni
most of customer yg terjebak dgn palace vacotion club myesal kena tipu hidup 2 ....
kalau dpt voucher ke hapew tk pyh lh riang ria trma n pgi...byk agenda tersembunyi cth kna pksa join mber club diorng lh.....dlm dunia ni mna ada orng nk bg free...
target diorng pgguna card credit...
antara penipuan pvc
1) bilik selalu full (ni plg x guna sbb hri bkerja je x full ..hjg mnggu n cuti skolah..full..cuba fkir spe nk pg time bkerja..gila ke hapew..hari cuti kalu booking awl2 pn jwpn ttp sma fulll.......nak2 affialiate hotel diorng yg sntiasa full time cuti...
2)bilik bkn deluxe ..standard room je without breakfast.myedihkan lgi buruk...gah je ada card member tp hakikatnya layanan low class..
3)PVC office ni sometimes malas angkat telepon senang cerita services sgt truk...
4)lambat reply email...dah bagi emel utk booking pun pemalas nak reply semula..
5)Boleh tengok banyak blog2 cerita pasal PVC....RMAI TERTIPU....KESIAN..
6) bayar kos maintenance hotel diorang, walaupun kite x pergi bercuti pun kite still kene bayar maintenance tu klu xsilap  $480++/ ...
7) I think  palace vacation club stuff is cheating customers. Many hidden terms and conditions. You must pre book a few months ahead. Not applicable during school holidays and so on. Very difficult to even get a room.

reana berkata... [Reply]

saya ahli member pvc.. say no to palace vacotion club..30 k melayang macam tu je..dlm msa 2 thn hnya dpt bmlm 7 mlm...diikuti dgn alasan phk hotel bilik full,sbtu n ahad x blh booking, bad service...booking via email tp lambt reply...
jgn sesekali tpedaya dgn janji2 palsu promoter club ni
most of customer yg terjebak dgn palace vacotion club myesal kena tipu hidup 2 ....
kalau dpt voucher ke hapew tk pyh lh riang ria trma n pgi...byk agenda tersembunyi cth kna pksa join mber club diorng lh.....dlm dunia ni mna ada orng nk bg free...
target diorng pgguna card credit...
antara penipuan pvc
1) bilik selalu full (ni plg x guna sbb hri bkerja je x full ..hjg mnggu n cuti skolah..full..cuba fkir spe nk pg time bkerja..gila ke hapew..hari cuti kalu booking awl2 pn jwpn ttp sma fulll.......nak2 affialiate hotel diorng yg sntiasa full time cuti...
2)bilik bkn deluxe ..standard room je without breakfast.myedihkan lgi buruk...gah je ada card member tp hakikatnya layanan low class..
3)PVC office ni sometimes malas angkat telepon senang cerita services sgt truk...
4)lambat reply email...dah bagi emel utk booking pun pemalas nak reply semula..
5)Boleh tengok banyak blog2 cerita pasal PVC....RMAI TERTIPU....KESIAN..
6) bayar kos maintenance hotel diorang, walaupun kite x pergi bercuti pun kite still kene bayar maintenance tu klu xsilap  $480++/ ...
7) I think  palace vacation club stuff is cheating customers. Many hidden terms and conditions. You must pre book a few months ahead. Not applicable during school holidays and so on. Very difficult to even get a room.

reana berkata... [Reply]

saya ahli member pvc.. say no to palace vacotion club
jgn sesekali tpedaya dgn janji2 palsu promoter club ni
most of customer yg terjebak dgn palace vacotion club myesal kena tipu hidup 2 ....
kalau dpt voucher ke hapew tk pyh lh riang ria trma n pgi...byk agenda tersembunyi cth kna pksa join mber club diorng lh.....dlm dunia ni mna ada orng nk bg free...
target diorng pgguna card credit...
antara penipuan pvc
1) bilik selalu full (ni plg x guna sbb hri bkerja je x full ..hjg mnggu n cuti skolah..full..cuba fkir spe nk pg time bkerja..gila ke hapew..hari cuti kalu booking awl2 pn jwpn ttp sma fulll.......nak2 affialiate hotel diorng yg sntiasa full time cuti...
2)bilik bkn deluxe ..standard room je without breakfast.myedihkan lgi buruk...gah je ada card member tp hakikatnya layanan low class..
3)PVC office ni sometimes malas angkat telepon senang cerita services sgt truk...
4)lambat reply email...dah bagi emel utk booking pun pemalas nak reply semula..
5)Boleh tengok banyak blog2 cerita pasal PVC....RMAI TERTIPU....KESIAN..
6) bayar kos maintenance hotel diorang, walaupun kite x pergi bercuti pun kite still kene bayar maintenance tu klu xsilap  $480++/ ...
7) I think  palace vacation club stuff is cheating customers. Many hidden terms and conditions. You must pre book a few months ahead. Not applicable during school holidays and so on. Very difficult to even get a room.

reana berkata... [Reply]

saya ahli member pvc.. say no to palace vacotion club..byk hotel pn x guna tp asyik full memanjang.....menipu je...
jgn sesekali tpedaya dgn janji2 palsu promoter club ni
most of customer yg terjebak dgn palace vacotion club myesal kena tipu hidup 2 ....
kalau dpt voucher ke hapew tk pyh lh riang ria trma n pgi...byk agenda tersembunyi cth kna pksa join mber club diorng lh.....dlm dunia ni mna ada orng nk bg free...
target diorng pgguna card credit...
antara penipuan pvc
1) bilik selalu full (ni plg x guna sbb hri bkerja je x full ..hjg mnggu n cuti skolah..full..cuba fkir spe nk pg time bkerja..gila ke hapew..hari cuti kalu booking awl2 pn jwpn ttp sma fulll.......nak2 affialiate hotel diorng yg sntiasa full time cuti...
2)bilik bkn deluxe ..standard room je without breakfast.myedihkan lgi buruk...gah je ada card member tp hakikatnya layanan low class..
3)PVC office ni sometimes malas angkat telepon senang cerita services sgt truk...
4)lambat reply email...dah bagi emel utk booking pun pemalas nak reply semula..
5)Boleh tengok banyak blog2 cerita pasal PVC....RMAI TERTIPU....KESIAN..
6) bayar kos maintenance hotel diorang, walaupun kite x pergi bercuti pun kite still kene bayar maintenance tu klu xsilap  $480++/ ...
7) I think  palace vacation club stuff is cheating customers. Many hidden terms and conditions. You must pre book a few months ahead. Not applicable during school holidays and so on. Very difficult to even get a room.

reana berkata... [Reply]

saya ahli member pvc.. say no to palace vacotion club
jgn sesekali tpedaya dgn janji2 palsu promoter club ni
most of customer yg terjebak dgn palace vacotion club myesal kena tipu hidup 2 ....
kalau dpt voucher ke hapew tk pyh lh riang ria trma n pgi...byk agenda tersembunyi cth kna pksa join mber club diorng lh.....dlm dunia ni mna ada orng nk bg free...
target diorng pgguna card credit...
antara penipuan pvc
1) bilik selalu full (ni plg x guna sbb hri bkerja je x full ..hjg mnggu n cuti skolah..full..cuba fkir spe nk pg time bkerja..gila ke hapew..hari cuti kalu booking awl2 pn jwpn ttp sma fulll.......nak2 affialiate hotel diorng yg sntiasa full time cuti...
2)bilik bkn deluxe ..standard room je without breakfast.myedihkan lgi buruk...gah je ada card member tp hakikatnya layanan low class..
3)PVC office ni sometimes malas angkat telepon senang cerita services sgt truk...
4)lambat reply email...dah bagi emel utk booking pun pemalas nak reply semula..
5)Boleh tengok banyak blog2 cerita pasal PVC....RMAI TERTIPU....KESIAN..
6) bayar kos maintenance hotel diorang, walaupun kite x pergi bercuti pun kite still kene bayar maintenance tu klu xsilap  $480++/ ...
7) I think  palace vacation club stuff is cheating customers. Many hidden terms and conditions. You must pre book a few months ahead. Not applicable during school holidays and so on. Very difficult to even get a room.

reana berkata... [Reply]

saya ahli member pvc.. say no to palace vacotion club
jgn sesekali tpedaya dgn janji2 palsu promoter club ni
most of customer yg terjebak dgn palace vacotion club myesal kena tipu hidup 2 ....
kalau dpt voucher ke hapew tk pyh lh riang ria trma n pgi...byk agenda tersembunyi cth kna pksa join mber club diorng lh.....dlm dunia ni mna ada orng nk bg free...
target diorng pgguna card credit...
antara penipuan pvc
1) bilik selalu full (ni plg x guna sbb hri bkerja je x full ..hjg mnggu n cuti skolah..full..cuba fkir spe nk pg time bkerja..gila ke hapew..hari cuti kalu booking awl2 pn jwpn ttp sma fulll.......nak2 affialiate hotel diorng yg sntiasa full time cuti...
2)bilik bkn deluxe ..standard room je without breakfast.myedihkan lgi buruk...gah je ada card member tp hakikatnya layanan low class..
3)PVC office ni sometimes malas angkat telepon senang cerita services sgt truk...
4)lambat reply email...dah bagi emel utk booking pun pemalas nak reply semula..
5)Boleh tengok banyak blog2 cerita pasal PVC....RMAI TERTIPU....KESIAN..
6) bayar kos maintenance hotel diorang, walaupun kite x pergi bercuti pun kite still kene bayar maintenance tu klu xsilap  $480++/ ...
7) I think  palace vacation club stuff is cheating customers. Many hidden terms and conditions. You must pre book a few months ahead. Not applicable during school holidays and so on. Very difficult to even get a room.

bashir rafiuddin berkata... [Reply]

Saya yg masih student pun dpt call semalam. Takkan lah mereka nak paksa saya yg x berapa nak ada duit ni

Seri Ibrahim berkata... [Reply]

Sgi vacation jahanam.... Subject to availability buat ramai member mati. first come first serve sgi vacation club kata kenapa member tak baca agreement and prospektus? Kenapa masa jual kau tak sebut ini semua? Kenapa tak mention kena buat 3 to 6 months advance booking? Advance booking cuma bilik standard utk advance payment. Instant payment agoda dpt deluxe. Mana member benefitnya?? Membership 20 tahun nk pergi hotel yg sama ke? Bayar ribu-raban boleh bagi org lain pakai.... kata sgi jahanam... 20 to 30 years time kalau property mereka bankrupt member pun ikut bankrupt. Banyak timeshare yg dah bankrupt pun... sales sweet talk jahannnnnammm!!!

Seri Ibrahim berkata... [Reply]

Sgi vacation jahanam.... Subject to availabiliity buat ramai member mati. first come first serve sgi vacation club kata kenapa member tak baca agreement and prospektus? Kenapa masa jual tak sebut ini semua? Kenapa tak mention kena buat 3 to 6 months advance booking? Advance booking bilik standard utk advance payment. Instant payment agoda dpt deluxe. Mana member benefitnya?? Membership 20 tahun nk pergi hotel yg sama ke? Bayar ribu-raban boleh bagi org lain pakai.... kata sgi jahanam... kalau sgi bankrupt member ikut bankrupt.... lost! Banyak timeshare yg da bankrupt puuun...

Azmil Hushairi Remli berkata... [Reply]

BSM Vacation ada buat kt Terengganu. Asalnya dapat call supaya collect baucer di Hotel Seri Malaysia, last2 kena dengar penerangan selama hamper 2 jam, but tetap tidak bersetuju untuk join. Then diberilah baucer percutian selama 2 ari 1 malam. Pilih First World Genting. Valid 3 month. Esoknya terus booking untuk bln April, tapi dimaklumkan bulan April dan Mei dh fully booking. So, apa mksd baucer free tu jika iannya akan expired secara automatic..hakikatnya tipu sahaja..

Dr Milah berkata... [Reply]

aku pun kena dgn SGIVC bru ni last week, dia kata 7 days free/year, tpi salesman tk bgtau 5 wkdays + 2 wkends, dia mengelat kata 1 week holiday haram toi SGIVC, so aku call balik tuk kansel lpas baca terms n condition yg panjang tu, sib baik byr pkai kedit cards deposit 3k+ so boleh claim Fair n Right Purchase 60 hari. Kansel je. Bleh dpt blik deposit in 30-60 days. Kalau idak mm bayarlah 21000 + gold member selama 4 tahun ansuran. Nak holiday pe, kalau weekends tk boleh ada 2 days je, bangang punya SGIVC card. Then, nak booking kena reserve awal 3-6 months utk dpt hotel idaman, kau idup lgi ke wak?? mana ko tau bos bgi cuti dak time tu?? lu pikirlah bro. mm debitjer, eh silap kanseljer... Baik bookings online yg banyak2 tu trivago, bookings, avago, ape2 je..

Semua tulisan dan gambar dalam Ourkizuna adalah hak milik peribadi hasil nukilan pemilik blog melainkan diterangkan sebaliknya. Sila hormati hak orang lain sebagaimana orang lain menghormati hak anda.

Feel free to copy, but please do it with responsible. Sebarang maklumbalas atau pertanyaan, boleh tujukan kepada kesoma.rai@gmail.com