Selasa

Review Set Bersalin Tropical Herbs

Assalamualaikum

Since sekarang ni macam musim musim orang mengandung bersalin. Aku nak kongsi sikit pasal set bersalin yang best sangat ni. kononnya



Set bersalin tropical herbs
Ramai yang biasa dengar kot. Cuma biasa lah kan. Kalau tak kenal maka tak cinta. Biasanya da pakai baru tau. Kalau da pakai pun, kalau tak gunakan dengan kaedah yang betul dan berdisiplin takkan dapat kesan baik daripada penggunaan set bersalin ni.

Set bersalin ni bukan saja banyak digunakan oleh ibu-ibu kaum melayu, malah ramai kaum cina dan india yang gunakannya. Ianya sesuai bagi sesiapa yang nak berpantang secara tradisional tapi tak perlu gaduh nak rebus akar kayu dan sebagainya. Herba serbuk cuma perlu ditambah air suam untuk jadi paste. Manakala uncang direndam dalam air panas sebelum digunakan.

Apa yang ada di dalamnya?
Mengandungi herba bagi penjagaan dalaman dan luaran bagi ibu yang baru bersalin. Set ni di datangkan sekali dengan bengkung (PERCUMA - worth RM50) 

Untuk kegunaan luaran
Minyak urut daun serai wangi untuk ibu
Minyak bayi
Pilis - Sapu di dahi
Param - Sapu seluruh badan
Tepel - Sapu di perut
Uncang mandian
Uncang cucian - untuk cuci tempat luka

Untuk dalaman
Teh herba
Pil bersalin 1
Pil bersalin 2

Bengkung - Sangat selesa. Tak panas dan labuh. Saiznya boleh diselaras bagi yang bertubuh gempal atau sedikit kecil.

Mempunyai jadual penggunaan yang lengkap bagi tempoh berpantang selama 44 hari.

Cara menggunakan
Kalau aku baca review di internet dan blog blog. Ramai yang rasa membazir beli set bersalin ni sebab terlalu banyak barangnya, tapi tak habis digunakan. Ada juga yang kurang rasa perbezaan, seperti masih sembelit dan kurang tenaga walau pun menggunakan set bersalin ni. Apa yang aku dapat lihat, ianya adalah kerana si penjual tak terangkan cara gunakan dan kebaikan menggunakan set bersalin ni dengan betul dan berdisiplin. So, pengguna pun tak rasa nak sungguh-sungguh guna set bersalin ni.

Ok. Cara penggunaan yang disarankan. (Mungkin ada cara yang lain. Tapi so far aku dapati kaedah ni berkesan untuk aku dan pelanggan aku yang lain)

Mandi pagi (lebih kurang pukul 10 pagi) - Gunakan uncang mandian dan cucian ikut jadual yang diberikan. Sebaiknya mandi air panas selama 44 hari ya.
Lepas mandi, sapu minyak urut daun serai wangi di seluruh badan (Minyak ni tak berapa melekit, kalau rasa cam lekit, gosok gosok bagi serap)
Kemudian, sapukan peramping perut (tepel) - Ianya mengandungi manjakani yang membantu mempercepatkan proses pengecutan rahim dan merampingkan pinggang
Sapu penghangat badan (param) ke seluruh badan
Sapu penenang (pilis) di dahi
Pakai bengkung
Sebaiknya tidur sekejap selama 15 minit selepas habis proses ni (terutamanya seminggu pertama lepas bersalin) Paling tidak pun rehat rehat je sambil melayan baby.
Lepas hari ke lima, minum teh. Teh ni kalau minum gitu je memang payah nak lekat ke tekak. Tapi boleh campur sedikit madu (Aku campur madu manuka dari New Zealand)

Bengkung perlu dipakai sekurang kurangnya 8-10 jam. Sebaiknya mandi sekali je. Tapi kalau tak tahan boleh mandi lagi petang tu. Tapi mandi air panas (boleh recycle uncang yang pagi tadi - tapi sebaiknya jgn recycle dua hari uncang yang sama) Lepas mandi pakai semula bengkung. 

Param tu agak berhabuk bila dah kering. Kalau mandi petang, baki yang tinggal kat badan tu gosok gosok jadi macam scrub. Licin ko.. Satu peket tu banyak jugak. Sehari satu peket, so kalau belum habis bakinya tu gosok je. Hilang daki daki. Licin kulit.

Kebaikan
Apa baiknya kalau guna set bersalin tropical herbs ni ya. 

Ada banyak set bersalin di pasaran kan. Tapi kenapa aku rasa set bersalin tropical herbs ni bagus sangat.
(1) Set bersalin ni tak mengandungi kacip fatimah. So sangat sesuai bagi ibu yang nak menyusukan anak. Malah, pil lepas bersalin 1 tu memang untuk melancarkan susu. Boleh baca review aku pasal bahaya kacip fatimah bagi ibu menyusu dalam blog Penyusuan Susu Ibu
(2) Kalau digunakan dengan berdisiplin, dapat menurunkan berat badan dan merampingkan semula pinggang dalam masa 44 hari. Pil bersalin 2 pulak untuk mencergaskan balik badan dan bantu mengembalikan bentuk badan kepada asal
(3) Mengelak sembelit - Teh uncang tu untuk elak sembelit. Minum dengan madu.
(4) Tubuh lebih segar, perjalanan darah nifas lebih lancar. Salah satu feedback yang aku dapat adalah badan tak berbau. Rasa cergas je.
(5) Kalau kuning kurang dari 170, takde masalah untuk teruskan semua pil dan teh. Teh tu minum lepas 5 hari. So kalau awal-awal tu takde kuning, insya allah ok. Kalau ada pun kalau less than 170 boleh teruskan. Kalau takut gak, just skip dulu pil dan teh sampai baby sembuh dari kuning. Herba yang untuk kegunaan luaran boleh diteruskan.
(6) Boleh digunakan oleh orang bersalin normal dan czer. Tapi kalau czer tu jangan pakai bengkung  dengan tepel sampai at least 2 minggu lepas bersalin. Kalau tak confident pakai lepas sebulan. 
(7) Mudah digunakan. Memang banyak dan leceh. Tapi berkesan tau. . Hehehe..Paling obvious luka cepat je baik.
(8) Antara yang paling best adalah, minyak baby tu bau wangi dan masa dalam pantang anak-anak jarang kena kembung. Mudah je kentut bila pakai minyak baby dalam set ni.
(9) Harga berpatutan. Complete set. Tak perlu beli bengkung asing. Minyak baby pun dah ada. Datang dengan moneyback guarantee. Tapi jangan da habis pulang balik pulak. Niaya aku.
(10) Aku bagi service ngetop baekkk punya... Hehehe..

Bersusah susah dahulu bersenang senang kemudian. Bak kata mak aku. Badan kita nak pakai lama. Berpantang memang leceh. Itu ini tak boleh makan. Nak kena jaga macam-macam. Jalan kena berkepit bagai. Tapi insya allah. Badan kita akan tahan lebih lama. Takde la baru nak masuk 40 da sakit sana sini. Tambah lagi, kalau jaga betul betul masa berpantang ni, lebih senang nak kembali ke berat asal semula. Berbanding bila lemak dah liat melekat kuat tu susah nak turun lagi parah.

Pilihan di tangan kita. Memang ada orang yang segar bugar takde masalah walau pun berpantang ngelat ngelat. Tapi kita tak tau nasib kita. Ada baiknya cegah sebelum parah.

Kalau berminat nanti email aku. Area Selangor, Kedah (certain area), Pahang (certain area), dan KL tu insya allah boleh aku usahakan kalau nak COD. Lain dari tu email untuk bincang option lain.


Nota kaki : Set bersalin pilihanku untuk pregnant kali ketiga ni juga :D

Daa

21 comments:

aizamia3 berkata... [Reply]

dalam pantang nak kena jaga betul2.. ;)

HeNRieTTa JoSe berkata... [Reply]

Thanks for the share...blom perlukan lg....hehehe....

Anamarza Sue berkata... [Reply]

semua anak2 kuning so, kalau ada herba ni memang tak boleh ambil la, at least 2 minggu lepas pantang hihi

Kesuma Angsana berkata... [Reply]

penjagaan waktu lepas bersalin paling penting! kalau x badan juga yg merana nntikan

Gen2Merah berkata... [Reply]

info yang baik utk isteri2 semua... nice sharing

MamaEma berkata... [Reply]

cam nak mengandung jer..hehe

Kakzakie berkata... [Reply]

Kakak dulu guna set ini dan bengkungnya pun tahan hingga kini.

Bukan nak puji tapi uncang yg diguna utk mencuci "our private part" selepas bersalin set ini memang mujarab. Kakak siap beli 2 set ini tau cuma bengkungnya kemudian kakak jual pada teman cina kakak. Yg utk minum, minyak utk kita dan baby memang tip-top sebab kakak dah guna kakak berani kata begitu Rai.

IntaNBerliaN berkata... [Reply]

sy ni duk tgh pk lg apa set bersalin yg sy nak guna.. byk sgt kt pasaran kan skrg ni...

ShimaSalleh berkata... [Reply]

Masa dlm hari shima pun xde guna set bersalin nih.. Bila dh lepas hari tetiba en.Ayah gi beli set bersalin mustika ratu.. adehhh.. shima cuma mkn jamunya 2botol, minyak bayi. Yg lain? hampeh la nak pakai... Tp la ni dh 2hari dok pki balik sapu bubuk bancar susu... saje kasi mantopkan air susu lagi kihkihkih...

ShimaSalleh berkata... [Reply]

Masa dlm hari shima pun xde guna set bersalin nih.. Bila dh lepas hari tetiba en.Ayah gi beli set bersalin mustika ratu.. adehhh.. shima cuma mkn jamunya 2botol, minyak bayi. Yg lain? hampeh la nak pakai... Tp la ni dh 2hari dok pki balik sapu bubuk bancar susu... saje kasi mantopkan air susu lagi kihkihkih...

Nur Iffany berkata... [Reply]

jemput singgah n follow shoppylegacy.blogspot.com ye, tenkiu :D

Rai berkata... [Reply]

kakzakie,
so far ramai yg kata mmg cepat sembuh luka pakai pencuci dia tu. minyak baby tu ramai yg ngulang order lagi sbb best. hehe

intan,
meh meh beli tropical herbs ni. hgerenti puas hati

Tanpa Nama berkata... [Reply]

salam...nak tanya boleh xpakai set tropical herbs ni tp dalam masa yg m minum jg air akar kayu. xde pape effect ker??

Rai berkata... [Reply]

Teh herba dan pil yang dalam set bersalin ni tak panas. Dan tak bertindak balas dengan bahan lain. Tapi akar kayu tu saya tak pasti panas ke tidak. Takut kalau breastfeed nanti baby cirit birit.

Nurul Akmal berkata... [Reply]

In future ilmu tuk nurul ni.. hehehe tq share.. :)

munna berkata... [Reply]

setakat ni 2 kali berpantang munna gunakan set nona roguy .....

Tanpa Nama berkata... [Reply]

berapa rm yer akak jual??

Tanpa Nama berkata... [Reply]

berapa rm yer akak jual??

Tanpa Nama berkata... [Reply]

berapa rm yer akak jual??

Rai Ourkizuna berkata... [Reply]
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
rinduan citarasa berkata... [Reply]

Masa ayu gugur ada amik gak

Semua tulisan dan gambar dalam Ourkizuna adalah hak milik peribadi hasil nukilan pemilik blog melainkan diterangkan sebaliknya. Sila hormati hak orang lain sebagaimana orang lain menghormati hak anda.

Feel free to copy, but please do it with responsible. Sebarang maklumbalas atau pertanyaan, boleh tujukan kepada kesoma.rai@gmail.com