Rabu

Senaman yang berkesan - Cuma 10 minit

Assalamualaikum

Selain dari pemakanan yang betul, kaedah senaman yang betul juga penting dalam proses menurunkan berat badan. Terutamanya bagi mereka yang benar benar serius hendak menurunkan berat badan.

Pernah tak rasa jogging berkilometer atau berjam jam senam tapi sikit je kalori yang dibakar. Sebenarnya, dengan kaedah senaman yang betul, tak perlu spend masa berjam jam atau jogging pusing satu taman pun. Di rumah pun boleh. Tanpa menggunakan alat.


Macam mana nak bersenam kalau tak cukup masa, tak sempat nak pegi gym atau memang takde duit nak masuk gym. Kaedah senaman ni cuma memerlukan 10 minit bagi beginner, boleh tambah bila dah biasa dan selesa.
(1) Warm up badan
(2) Lari anak (setempat- kalau dalam rumah) selama 30 saat.
(3) Sprint (lari laju laju) selama 30 saat. Lari selaju yang mungkin.
(4) Lari anak - Sprint adalah dikira satu set. Ulang sebanyak 6 set.

*Gunakan stop watch

Kalau ada basikal kat dalam rumah tu boleh guna kaedah ni jugak. Mula-mula kayuh perlahan, lepas tu kayuh sekuat mungkin. Kalau tak mampu nak sprint sampai 30 saat, buat 20 saat pun boleh.


Senaman ni lebih memenatkan dari berjogging 1km. Kalau tak percaya cubalah. Apa yang penting. Masa bersenam, kawal pernafasan dengan baik. Jangan lupa minum air yang mencukupi (lebih kurang 500ml)

Kalau dah advance, boleh tambah set tu. Selain tu boleh gabungkan dengan jenis senaman yang lain seperti core muscle training untuk kuatkan otot badan secara keseluruhannya. Aku paling suka plank. First time buat nak stay dalam posisi tu 30 saat pun seksa woo..

Contoh core muscle training (dengan gambar)

Tak perlu buat setiap hari. Cuma 3 kali seminggu. 10 ~ 30 minit sehari. Sambil tengok TV pun boleh kan. Hehehe..

Daa

34 comments:

sisdee berkata... [Reply]

betul2...hahhahaha..selagi dnyutan jantung berdegup kencang tu le kalori dibakar ;) hehehhehe...kdg2 org tlupa nak warm up n cool down..benda tu sgt pnting dlm sessi senaman..cewah..sisdee over le pulak ek hahahaha

eh i suka plank mmg..now nie tgh gile nk mbina muscle hahahaha..dok buat bicep jek after cardio ;)

pB berkata... [Reply]

kat umah tu treadmill ada , tapi tersadai macam gajah .....

mummY daniSha berkata... [Reply]

aku ada beskal senaman kat rumah...sauna pun ada..tp punyer maleh nak buat hehee...bile kayuh beskal tu,baru 10 min dah penat hehee

Irfa berkata... [Reply]

hehe..
ko mcm tahu2 je aku skrg tengah cari senaman yg boleh buat dalam rumah.tp dalam mencari cara nak senaman tu masih lagi beralasan :(

Hanis MY berkata... [Reply]

thank u! 500 ml tu sehari ke selepas senaman?

Rai berkata... [Reply]

@sisdee, betul kak.. warm up penting utk elakkan kecederaan otot yang tak bersedia..saya pun kadang terlupa..hehe..

plank tu bes kan kak..anak dara saya pun dok tiru saya buat plank tu..haha..

Rai berkata... [Reply]

@pB, guna..jangan tak guna kak pB..dah alang2 ada tu kan.. hehe..

Rai berkata... [Reply]

@mummY daniSha, sambil tengok tv tu buat je lah..3 kali je seminggu..kalau tu pun malas lagi aku tatau la nak ubat mcm mana.. haha..

Rai berkata... [Reply]

@Irfa, ada suara bisikan bagitau aku..hahaha..buat weh..

Rai berkata... [Reply]

@Hanis MY, selepas senaman cik kak..sehari at least 2liter..

~ yus ~ berkata... [Reply]

kak yus ada basikal senaman di rumah, tp kurang suka guna yg tu, lebih suka berjalan dengan kelajuan 4-6km sejam di takasima tu. Tp mmg sebelum mula kena buat warm-up n cool down beberpa minit dulu kan...:)

lieynanilaz berkata... [Reply]

err...nampak senang boleh buat kat umah tapiiiii kena tunggu mood rajin dulu...hehe.

Kakzakie berkata... [Reply]

Kalau baca Rai punya motivation macam boleh je nak buat tapi bila sampai rumah dah lupa Rai...

Anamarza berkata... [Reply]

memang nak bersenam, tapi selalunya layan anak joget2 je, dah macam buat aerobik, cukup la kan hihih

Prettywrite berkata... [Reply]

kalo tengok tv lebih suka baring jer kan..ahaha..

ala seganla nak buat tuto g+ pulak..syok sendiri jer..ahaha..update status k.rai g kat home..belah atas tu boleh taip sesuka ati..kikiki

Rai berkata... [Reply]

@~ yus ~, betul..warm up penting.. ni cuma satu option.. terutamanya bagi mereka yang selalu tak banyak masa untuk bersenam..

Rai berkata... [Reply]

@lieynanilaz, penat menunggu je lah nampak gayanya..hehehe...

Rai berkata... [Reply]

@Kakzakie, baca kat rumah la kak..lepas tu terus buat..hehe..

Rai berkata... [Reply]

@Anamarza, haha..yang tu memang confirm penat..

Rai berkata... [Reply]

@Prettywrite, aha..lagi la kalau lepas makan kan..lagi syok baring2..huuu..layan je..

akak memang tak savvy sangat bab2 cam ni..hehe..twitter pun tak reti guna..boleh? hehehe

Cik Ina Do Do Cheng berkata... [Reply]

rai , cik ina setiap pagi berjalan kaki 1 km,cukup tak :)

Pok Amai-Amai berkata... [Reply]

Fuh, Rai!....tgh praktikkan nie. Fuh! Gile ah!

Rai berkata... [Reply]

@Cik Ina Do Do Cheng, cukuppp...any extra effort is count cik ina..

Rai berkata... [Reply]

@Pok Amai-Amai, hahaha... yer je fara ni...go go go :P

Denaihati berkata... [Reply]

Askm. terima kasih berkongsi tip2 yg mudah untuk dipraktikan.

Rai berkata... [Reply]

@Denaihati, waalaikumsalam,
sama-sama..utk peringatan diri sendiri juga sebenarnya :D

Zeaf I-sahus berkata... [Reply]

tips yg sgt berguna.. bercdg untuk amalknnyer

fieda berkata... [Reply]

terima kasih berkongsi..

Acik Erna berkata... [Reply]

salam rai..susah nya nak buat..he he

redlomo berkata... [Reply]

mulakan dgn 10 minit lepas 2 tingkatkan 30 minit sehari... dan amalkan tiap hari.. mesti tidak susah dah lepas 2

Qurratuaini_SNQ berkata... [Reply]

~salam...

wah!!tip yg berguna...
nak tanya??macam mana cara kawal penafasan tu??
.

Rai Ourkizuna berkata... [Reply]

salam,
sorry lambat reply.. kawal pernafasan tu cuba bernafas dengan teratur.. ambil nafas panjang dan lepas berlahan lahan.. jangan nafas pendek2...

Unknown berkata... [Reply]

Sya memang berminat nak guna basikal utk senam kat rmh tapi cari alamat kedai tak jumpa tak nak beli online takut kena tipo bnyak org dah kena.Boleh tak kak tlong dpatkan alamat kedai alat2 senaman.Thanks

Bibah Bubu berkata... [Reply]

Sya memang berminat nak guna basikal utk senam kat rmh tapi cari alamat kedai tak jumpa tak nak beli online takut kena tipo bnyak org dah kena.Boleh tak kak tlong dpatkan alamat kedai alat2 senaman.Thanks

Semua tulisan dan gambar dalam Ourkizuna adalah hak milik peribadi hasil nukilan pemilik blog melainkan diterangkan sebaliknya. Sila hormati hak orang lain sebagaimana orang lain menghormati hak anda.

Feel free to copy, but please do it with responsible. Sebarang maklumbalas atau pertanyaan, boleh tujukan kepada kesoma.rai@gmail.com