Khamis

Tahukah anda risiko minum air RO

Assalamualaikum

Banyak kali dah aku buat entry pasal air reverse osmosis atau nama manjanya air RO ni. Banyak dah aku baca pasal risiko minum air RO. Cuma last week baru aku tau yang sebenarnya WHO ada buat investigation tentang kebahayaan air RO ni pada kesihatan manusia.

Report 22 halaman tu boleh didapati dari laman web WHO. Dalam bentuk PDF. Boleh download secara percuma.

Kalau sebut pasal air RO, ianya meliputi semua jenis. Yang ditapis dirumah dengan sistem penapis air RO, yang dijual dalam botol mahu pun yang beli dalam mesin air RO yang terdapat di depan kedai tu. Tak silap harganya 20sen seliter.

Apa yang bahayanya?

Air RO bersifat diuretik. Oleh itu ia boleh menyebabkan badan akan kehilangan lebih banyak air apabila minum air RO.

Air RO mempunyai keasidan yang tinggi. Ada satu laporan yang aku baca (laporan lain) yang mengatakan, oleh kerana air RO ni takde mineral dan dikira tak stabil. Ia menyebabkan bacaan pH yang dibuat guna kertas pH tu tak tepat. Dan pengambilan air dengan nilai keasidan yang tinggi adalah bahaya pada tubuh.

Dan antara yang paling menakutkan.

Oleh kerana air RO tak mengandungi sebarang mineral, ianya tak stabil dan boleh menyebabkan logam berbahaya seperti cadmium senang terserap masuk ke dalam airnya. Ini boleh menyebabkan logam toxic ni masuk pula ke dalam badan manusia apabila diminum.

Sebab tu Allah dah jadikan air yang bermineral ni cukup elok cukup baik dah. Mengandungi kalsium dan magnesium yang bukan saja untuk tubuh kita, tapi untuk elak daripada logam toxic tu menyerap masuk ke dalam air dan diminum pula oleh kita.

Nak lebih menakutkan dan tahu lebih lanjut. Sila download full report.

So, agak-agak lepas ni lalu tak nak minum air RO lagi?

Pernah jugak aku dengar yang ada doktor menyarankan mereka yang sakit buah pinggang atau mengalami kegagalan buah pinggang minum air RO. Mengapa ye?

Entry berkaitan
Perlu ke penapis air
Penapis air yang baik
Buat apa beli penapis air
Kenapa perlu mineral dalam air?

Daa

55 comments:

faraherda. razalan berkata... [Reply]

Eh, perihal air osmosis ni kan...bukan ke kite ade blaja sains ms skool dulu? Basic maa....pttnye seme org tau! Tp knp ye? Org msh tetap nak percaya dgn mitos2 yg ade nehhh????

No! Air RO lgsg tak sdp okeh!!! Takde rase ape! Pahit kat ujung lidah!

Daddy Ziyyad berkata... [Reply]

Sejak sekian lama saya dah bersyarah kat saudara mara, rakan taulan dan patients saya ttg bahaya air RO ni...tiada mineral! Sedangkan tubuh kita perlukan mineral.

Hairan kerana KKM seolah olah lepas pandang isu ini..

Kayna berkata... [Reply]

Kenapa diorang jual kan? Eii kena inform org ramai ni..

m.u.l.a.n berkata... [Reply]

dah dengar byk kali tapi ngapa la orang guna jgk kan..

lama tak sempat bukak blog ni.. nak bukak arkib cik rai pasal air2 ni la... tqs for d info dear..

Irfa berkata... [Reply]

dh jelas merbahaya kenapa masih dijual ?kenapa tak diharamkan terus?
aku minum air paip yg dimasak tu je

cweet pinky berkata... [Reply]

air yang dicipta oleh ALLAH memang sebaik2 air tapi disebabkan kerakusan manusia th sendiri , air yang bernilai dah jadik racun untuk kite , bukan semua penapis guna sistem nih kan ?? CP pown kurang tau sangat hal nih ...

Nazayiena berkata... [Reply]

Bahayanya,kak Nurul baru tahu,tq Rai share sini.

cweet pinky berkata... [Reply]

salam singgah dari CP :D

Kancil 8349 berkata... [Reply]

memang bahaya...apapun peringatan kepada semua orang...kerana benda nie dah baca tapi ndak selalu ingat

QA's ~ mamapapa berkata... [Reply]

k'rai,betul tu...RO mmg tak elok..lagipun kita ada pilihan..bukan semua water filter guna system ni..nano water filter tupperware x :)

MAY berkata... [Reply]

em..macam kompius sikit..adekah air yg ditapis kat rumah tu air RO jugak?sbb kat umh sy gune penapis bio aura..umh sendiri ke,umh mertua ke..umh mak sy ke..sume pki bio aura..kat opis plak penapis Coway..tu air RO jugak ek??

*kalau sy mkn vit shaklee vitalea pun ok jugak kot?utk tulang?

ct rahani berkata... [Reply]

tq sis for the info.. nice info..

Kesuma Angsana berkata... [Reply]

tq share KA pernah terbaca tntg ini juga RO water without mineral yg diperlukan oleh badan kita sebenarnyer

IntaNBerliaN berkata... [Reply]

eh yeke.. saya baru tau pasal ni... thanks kongsi.. :-)

Rai Ourkizuna berkata... [Reply]

fara,
ada yang terlupa kot..maklumlah.. rata rata da makin berumur..hehe.. husband saya paling tak suka org jual air yg guna air ro..tak mengenyangkan kata dia..haha..

daddy zz,
itulah masalahnya..walau pun bukan semua doktor..tapi bila ada doktor yang endorse benda mcm ni orang lagi percaya..kesian yg percaya tak usul periksa tu la..

kayna,
kena inform..sbb banyak sekarang yg guna air ro ni dgn tak tau risikonya..

kak mulan,
biasa la..ada orang bila kita yg bukan doktor atau medical practitioner ni cakap dia tak percaya..welcome kak mulan :D

irfa,
sebab apa lagi..duit laa..dalam dunia ni ada duit semua jadi..

Rai Ourkizuna berkata... [Reply]

cweet pinky,
yup..bukan semua..itu lah masalahnya.. air semulajadi banyak da tercemar..yg kononnya nak baiki keadaan air tu dah macam tikus membaiki labu..hehe..salam kenalan ya..

kak nurul,
welcome kak..

kancil,
biasa lah..manusia..bila terlupa tu kita ingatkan balik.. :D

QA's ~ mamapapa,
ramai yg tahu tapi masih guna.. kesian pada ahli keluarga diorang..

may,
saya tak pasti la bio aura sbb bio aura ni ada 6 filter kalau tak silap..nanti saya cuba dapatkan info ye..

ct rahani,
welcome dear..

KA,
sama sama..

intan,
sama sama..

Munnafendy berkata... [Reply]

biasanya dlm otak sy air osmosis ni mmg sy blacklist. tp itu yg dlm botol2 mcm air mineral tu lah...tmasuk yg mesin tu mmg haram tak pnh beli.

klau yg pakai penapis air kat paip rumah tu kira RO jgk ke? erk? confuse ckit.klau direct minum air tu (tak masak) bahaya tak?

qemaishak berkata... [Reply]

adoii takuttt, kak penapis air apa yang selamat kak? sekarang qema minum air bukit yang kuar dalam batu tu (original) g tadah banyak2 tapi igt nak guna penapis air gak tuk masak..

Ujie berkata... [Reply]

bagus sgt share info ni, apsal la lupa nak fikir..lps ni kena tengok2 dulu, sbb saya selalu beli air kat mesin. (rumah blm psg penapis)

*sujud tu yg betulnya boleh pd mana2 rakaat, bkn semata sujud akhir je. nak buat tiap kali sujud pun boleh. terpulang pd kita..

Rai Ourkizuna berkata... [Reply]

munna,
teknologi penapis air ada banyak.. RO cuma salah satunya..kena tanya pada si penjual tu la..ada jugak yg dia guna teknologi RO lepas tu tambah balik mineral..yg jenis mcm ni pun kalau boleh dielakkan..

ujie,
yup..air ro ni da berleluasa.. kena hati2..

eB berkata... [Reply]

masyaallah. tq yer berkongsi.
sbb tuh kot anak2 eB x suker. lagipun rs dier x best. alhamdulillah eB dh tau sbbnyer. tq :)

ShimaSalleh berkata... [Reply]

klu mineral yg botol kat kedai tu beli gak. Suami lg byk minum sebab dia kerja berat... tp di rumah walau ada penapis, shima masak air pakai air paip je pun... malas nk tapis, lamo nak tgu aih! hihihi... Hai la penapis... buat hiasan je la ekkk... Suami selalu beli air 20sen tuh.. he really needs moreeeeee water! huhuhu... side effect??!

sal ya berkata... [Reply]

bahaya tp tetap org jual. yg tak ada basic knowledge ni beli la kononnya bagus air ni.

No body berkata... [Reply]

salam...tapi sekarang air dah banyak tercemar dgn bahan kimia...dan setahu saya, pusta dialisis guna air RO utk cuci buah pinggang...air nampak je jernih tapi dalamnya banyak bahan kimia terlarut...walaupun air dah dimasak...kimia terlarut takkan hilang. Bagi saya lebih baik minum air tanpa mineral (RO) daripada minum air dengan bahan kimia terlarut. mohon maaf andai tersilap kata.

man berkata... [Reply]

salam sejahtera,

Cuba anda pikir secara logik, kalau air RO adalah bahaya, dimana atau siapakah pihak yang mengatakan itu. Mana Buktinye? Akhbar, media dan sebagai pn takde pihak yang mengatakan Air RO bahaya. kalau anda nak minum air yang ade mineral, pergi duduk kat hutan yg air ade terjun. tu pn blom tentu bersih sebab banyak pencemaran yang berlaku, udara, air dan sebagainye.. sekarang negara kita dah banyak berlaku pencemaran.. adakah penapis air anda selamat diminum..

man berkata... [Reply]
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.
salwatisofian berkata... [Reply]

Salam semua,
Bila saya baca semua artikel(apa yang dikarang oleh tuan empunya blogger ni)saya terpanggil untuk meletakkan pandangan saya melalui kajian saya(jika pengarang jg mengkaji)mengenai dunia #R.O,#air mineral #kesihatan..
Jika si pengarang mengatakan syarikat atau pengedar water filter yang melakukan ujian terhadap air menggunakan peralatan yang sangat relevan untuk menentukan kualiti air, maka si Pengarang juga amat tidak beretika kerana mengeluarkan hujahan yang tunggang terbalik dan elemen yg sangat tidak kemas (jika pembaca membaca dengan teliti terdapat unsur yang menjatuhkan pihak lain –“silap hari bulan, pengarang boleh disaman” ), si pengarang juga dikatakan tidak beretika kerana mengeluarkan penulisan sebegini yang boleh mengelirukan pengguna atau orang ramai yang tidak membuat kajian sendiri terhadap air.
Sila renung kembali, “Siapakah pengarang?” apakah kelulusan beliau dalam bidang ini? Jika hanya sekadar mengeluarkan penulisan sebegini dalam blog sendiri juga adalah satu perkara yang tidak beretika kerana anda hanya pempengaruhi dan menyampaikan informasi yang tidak tepat dan hanya sesetengah pihak sahaja yang mengetahui jika anda berada di tempat yang benar.
Terdapat beberapa info yang si pengarang sampaikan tidak tepat antaranya mengenai air mineral..air mineral terbahagi kepada 2 jenis ,mineral organik (baik) dan mineral tidak organik (yang terkandung bahan pepejal terlarut). Mineral yang dibotolkan yang dikategorikan sebagai bahaya kerana di Malaysia tidak ada bahan atau machine yang sangat jenius atau canggih spt batang paip yang menyalurkan air dapat mengasingkan mineral baik dan tidak baik!!jadi adalah lebih bijak jika kita hanya mengambil H2O yang sempurna atau air tulen sahaja (wlu bagaimanapun dalam H20 masih terdpt sedikit mineral yang boleh diterima oleh badan)..Air zam-zam pula adalah air ciptaan Allah SWT yang mengandungi kandungan mineral yang sgt tinggi iaitu Magnisum,Kalsium dan Sodium..sudah pasti air zam-zam mengandungi mineral yang organik yang dperlukan oleh badan (Air zam-zam tidak boleh dibandingkan dengan mn2 air di dunia ini)..
Kepada semua pembaca, renungkan perkara ini..”jika kita mengalami masalah tulang yang serius, sudah pasti kita akan rujuk kepada pakar tulang, kerana hanya mereka yang membuat kajian yang lebih spesifik dan saintifik mengenai tulang..jika kita mengalami sakit mata tidak mungkin kita akan berjumpa dengan pakar tulang bukan?”…Begitu juga isu air minum..silalah rujuk kepada pakar air (orang yang membuat kajian berpuluh tahun untuk menyampaikan maklumat yang tepat kepada manusia alaf ini).
Seperkara lagi saya ingin menyentuh jawapan si pengarang bg soalan mereka yang pnh bertanya..si pengarang tergelak apabila si bertanya menyatakan yang Michael R Long adalah pakar air dan menjadi konsultan kepada syarikat Elken si pengarang tak perlu ketawa panjang kerana, Michael R Long sememangnya pakar air yang diiktiraf antaranya adalah dari WQA dan Syarikat Elken pula adalah syarikat yang BIJAK kerana melantik pakar air sebagai konsultan mereka. Produk yang terbaik perlu mendapat pengiktirafan dari mereka yang pakar (jika si pengarang masih tidak setuju, saya rasa elok sekiranya berdebat dengan pemberi pengiktirafan).
Sebagai penutup pandangan saya ini, saya ingin menasihatkan orang ramai perlu lebih peka terhadap apa jua yang dikeluarkan oleh pencipta blog yang sbnrnye mempunyai agenda tersendiri..(Boleh saya tahu jenis water filter ape yang dijual oleh pengarang?)

Renung-renungkan dan selamat beramal

Rai Ourkizuna berkata... [Reply]

encik man,
seperti yg saya tuliskan di atas. report tentang bahaya air ro telah dikeluarkan oleh WHO, boleh google demineralised water dan download report yg bertajuk health risk from drinking demineralised water.

baca dengan teliti report tersebut.

Rai Ourkizuna berkata... [Reply]

encik man,
tepat sekali komen encik. mmg punca penyakit adalah dari makanan dan minuman yg tercemar. itulah fungsi penapis air. menapis bahan tercemar tersebut.

air ro pun bukan dapat menghapuskan 100% bahan cemar kerana menurut kajian, membran ro bukan penapis bakteria yg baik.

menjawab soalan air yg ditapis penapis air saya selamat diminum. jawapannya adalah, tidak ada penapis air.yg dpt menapis 100% bahan cemar. tiada yg terkecuali. tetapi, melalui ujian dan pengiktirafan oleh nsf.org ia dapat menapis 150bahan cemar yg terdepat dlm air termasuk logam berat seperti merkuri, plumbum dan 99.99% membunuh bakteria dan kuman bawaan air termasuk rotavirus yg menyebabkan cirit birit.

nurulzain berkata... [Reply]

Salam...please buka link ini...dan baca..please... sebar finah itu bahaya.. http://www.biopure2u.com/whybio-credentials.html ...

Rai Ourkizuna berkata... [Reply]

hihi..sampai ati awak fitnah saya penyebar fitnah..abis tu WHO tu fitnah la ya?

http://www.who.int/water_sanitation_health/dwq/nutdemineralized.pdf

ANNE berkata... [Reply]

Salam. I pun ada pengalaman yang nak dikongsikan. Bulan 2 2012 i ada beli mesin air yg harganya rm650 lengkap dengan 4filter ada air panas dan ada air sejuk. Dekat mesin tu dah ada tulis. Air yg diambil dari mesin tu perlu diminum segera (i pun tak sure ketogeri air ni Ro water atau apa sebab kat manual book tak ada eksplain detail pasal ni)

6bulan i guna air ni,siap Bawak bekal pergi kerja lagi.memang i ngan kawan buat kerja cuci rumah dah 7tahun. Selalu guna sabun untuk cuci toilet dan sabun. Tapi sejak akhir2 ni kulit jadi sangat sensitif, kat muka banyak jerawat, dan kat pipi ada datang ekzema sikit. Sye syak ekzema sebab ,letak ubat fungus tak hilang2. Selain tu kawan saya dan saya sendiri juga tetiba jari tangan keluar biji2 gatal. Kulit jari jadi sangat gatal dan kering. Dan mcm2 cream dah cuba.

Then sye Google pasal air Ro ni. Dan sye agak masaalah ini berpunca dari air dari mesin yang kami minum tu. Sye terus buat keputusan beli air mineral water botol dan hentikan minum air mesin tu. Alhamdulillah. Ekzema dekat pipi memang hilang sampai sekarang. Kawan saya pun tangan dia yang gatal2 tu dah sembuh... Cuma jari tangan saya belum sembuh lagi.. Disamping minum air mineral water sye juga sapukan minyak Virgin oil.

Are Nie berkata... [Reply]

TAHUKAH ANDA??

Shaklee berhasil merekacipta 1 jug jernih ala-ala kasut cinderella yang mampu menyingkirkan kandungan plumbum & banyak bendasing lain.

Get Clean® Water menandingi Jenama Terkemuka yang Lain!

• Disahkan dapat mengurangkan kandungan plumbum, merkuri, kadmium dan bahan-bahan cemar lain. disamping mengekalkan kandungan mineral air yang sihat!

• Disahkan dapat mengurangkan klorin, jadi ia dapat mengurangkan ancaman kesihatan yang disebabkan oleh bahan sampingan klorin!

• Disahkan dapat menuras 303 liter (80 gelen) air bagi setiap turasan -dua kali ganda lebih daripada jenama terkemuka.
• Sistem Penuras Jag Air berblok- Karbon Isian Semula yang pertama


Pilihan Bijak!
• Hanya beberapa sen bagi seliter air
• Air yang lebih sihat dan rasanya yang enak
• Jag Air bermeter automatik pertama yang menunjukkan jumlah gelen air yang telah dituras- tidak memerlukan kuasa elektrik
• Ringan dan mudah dibawa
• Menjimatkan kos – tanpa perlu dimasak

KEISTIMEWAAN SHAKLEE
SELAMAT: “Menyingkirkan kandungan plumbum” dan banyak bendasing lain
Get Clean® Water ini berupaya mengurangkan pelbagai jenis bahan cemar berbahaya yang mungkin terkandung di dalam air. Ia juga diiktiraf oleh Persatuan Kualiti Air (Water Quality Association [WQA]) yang ianya dapat mengurangkan plumbum dan banyak bendasing lain.

PILIHAN BIJAK: Menjimatkan Kos
Rakyat Malaysia banyak membazirkan wang dengan meminum air botol. Dengan hanya berapa sen seliter sahaja, Get Clean® Water dapat memberikan air yang bersih dan rasanya yang enak dengan meter bijak yang menandakan bilakah masanya untuk anda menukar penuras tersebut tanpa perlu mengagaknya.

HANDAL: Lebih banyak air bersih pada setiap masa
Get Clean® Water menghasilkan 303 liter (80 gelen) daripada setiap turasan yang mana dua kali ganda lebih banyak berbanding jenama lain dan mengurangkan bahan cemar yang mungkin wujud dalam air dan berbahaya kepada kesihatan anda.

MESRA ALAM: Memelihara alam sekitar
Get Clean® Water ini menggunakan sistem Penuras Jag air dengan blok-karbon isian semula yang pertama, di mana ianya dapat mengurangkan timbunan sisa. Dan lagi, setiap penuras diperbuat daripada arang tempurung kelapa yang tahan lasak dan baik terhadap alam sekitar.

Untuk maklumat lanjut, sebarang pertanyaan & juga order blh hubungi hotline 019-942 7400

Are Nie berkata... [Reply]

TAHUKAH ANDA??

Shaklee berhasil merekacipta 1 jug jernih ala-ala kasut cinderella yang mampu menyingkirkan kandungan plumbum & banyak bendasing lain.

Get Clean® Water menandingi Jenama Terkemuka yang Lain!

• Disahkan dapat mengurangkan kandungan plumbum, merkuri, kadmium dan bahan-bahan cemar lain. disamping mengekalkan kandungan mineral air yang sihat!

• Disahkan dapat mengurangkan klorin, jadi ia dapat mengurangkan ancaman kesihatan yang disebabkan oleh bahan sampingan klorin!

• Disahkan dapat menuras 303 liter (80 gelen) air bagi setiap turasan -dua kali ganda lebih daripada jenama terkemuka.
• Sistem Penuras Jag Air berblok- Karbon Isian Semula yang pertama


Pilihan Bijak!
• Hanya beberapa sen bagi seliter air
• Air yang lebih sihat dan rasanya yang enak
• Jag Air bermeter automatik pertama yang menunjukkan jumlah gelen air yang telah dituras- tidak memerlukan kuasa elektrik
• Ringan dan mudah dibawa
• Menjimatkan kos – tanpa perlu dimasak

KEISTIMEWAAN SHAKLEE
SELAMAT: “Menyingkirkan kandungan plumbum” dan banyak bendasing lain
Get Clean® Water ini berupaya mengurangkan pelbagai jenis bahan cemar berbahaya yang mungkin terkandung di dalam air. Ia juga diiktiraf oleh Persatuan Kualiti Air (Water Quality Association [WQA]) yang ianya dapat mengurangkan plumbum dan banyak bendasing lain.

PILIHAN BIJAK: Menjimatkan Kos
Rakyat Malaysia banyak membazirkan wang dengan meminum air botol. Dengan hanya berapa sen seliter sahaja, Get Clean® Water dapat memberikan air yang bersih dan rasanya yang enak dengan meter bijak yang menandakan bilakah masanya untuk anda menukar penuras tersebut tanpa perlu mengagaknya.

HANDAL: Lebih banyak air bersih pada setiap masa
Get Clean® Water menghasilkan 303 liter (80 gelen) daripada setiap turasan yang mana dua kali ganda lebih banyak berbanding jenama lain dan mengurangkan bahan cemar yang mungkin wujud dalam air dan berbahaya kepada kesihatan anda.

MESRA ALAM: Memelihara alam sekitar
Get Clean® Water ini menggunakan sistem Penuras Jag air dengan blok-karbon isian semula yang pertama, di mana ianya dapat mengurangkan timbunan sisa. Dan lagi, setiap penuras diperbuat daripada arang tempurung kelapa yang tahan lasak dan baik terhadap alam sekitar.

Untuk maklumat lanjut, sebarang pertanyaan & juga order blh hubungi hotline 019-942 7400

Are Nie berkata... [Reply]

TAHUKAH ANDA??

Shaklee berhasil merekacipta 1 jug jernih ala-ala kasut cinderella yang mampu menyingkirkan kandungan plumbum & banyak bendasing lain.

Get Clean® Water menandingi Jenama Terkemuka yang Lain!

• Disahkan dapat mengurangkan kandungan plumbum, merkuri, kadmium dan bahan-bahan cemar lain. disamping mengekalkan kandungan mineral air yang sihat!

• Disahkan dapat mengurangkan klorin, jadi ia dapat mengurangkan ancaman kesihatan yang disebabkan oleh bahan sampingan klorin!

• Disahkan dapat menuras 303 liter (80 gelen) air bagi setiap turasan -dua kali ganda lebih daripada jenama terkemuka.
• Sistem Penuras Jag Air berblok- Karbon Isian Semula yang pertama


Pilihan Bijak!
• Hanya beberapa sen bagi seliter air
• Air yang lebih sihat dan rasanya yang enak
• Jag Air bermeter automatik pertama yang menunjukkan jumlah gelen air yang telah dituras- tidak memerlukan kuasa elektrik
• Ringan dan mudah dibawa
• Menjimatkan kos – tanpa perlu dimasak

KEISTIMEWAAN SHAKLEE
SELAMAT: “Menyingkirkan kandungan plumbum” dan banyak bendasing lain
Get Clean® Water ini berupaya mengurangkan pelbagai jenis bahan cemar berbahaya yang mungkin terkandung di dalam air. Ia juga diiktiraf oleh Persatuan Kualiti Air (Water Quality Association [WQA]) yang ianya dapat mengurangkan plumbum dan banyak bendasing lain.

PILIHAN BIJAK: Menjimatkan Kos
Rakyat Malaysia banyak membazirkan wang dengan meminum air botol. Dengan hanya berapa sen seliter sahaja, Get Clean® Water dapat memberikan air yang bersih dan rasanya yang enak dengan meter bijak yang menandakan bilakah masanya untuk anda menukar penuras tersebut tanpa perlu mengagaknya.

HANDAL: Lebih banyak air bersih pada setiap masa
Get Clean® Water menghasilkan 303 liter (80 gelen) daripada setiap turasan yang mana dua kali ganda lebih banyak berbanding jenama lain dan mengurangkan bahan cemar yang mungkin wujud dalam air dan berbahaya kepada kesihatan anda.

MESRA ALAM: Memelihara alam sekitar
Get Clean® Water ini menggunakan sistem Penuras Jag air dengan blok-karbon isian semula yang pertama, di mana ianya dapat mengurangkan timbunan sisa. Dan lagi, setiap penuras diperbuat daripada arang tempurung kelapa yang tahan lasak dan baik terhadap alam sekitar.

Untuk maklumat lanjut, sebarang pertanyaan & juga order blh hubungi hotline 019-942 7400

Abu Hamzah berkata... [Reply]

Salam. Boleh share dgn sy report who? Dh pg web tp link dh xde. Tq.

Unknown berkata... [Reply]

Minum air alkali . Allah jadikan air zam2 (air alkali) .skrg ni mesin terbaik alkali ialah mezin kangen water mempunyai persamaan anti oksida nya utk melawan penyakit . Nak tahu info lanjut blh call 0199183312.

hamba allah berkata... [Reply]

Pn salwati , hamba buka pengarang blok ini tapi hamba nak bagi pandangan saya . Hamba sudah menggunakan mesin air ro ni selama 8 thn . Apa yg blaku pd saya adalah bila pergi buat pemeriksaan tulan . Dr mengatakan tulang saya byk blaku pereputan. Mula2 saya x pcaya . Baru ni saya mgalami x cden . Myebabkan tulang saya hancur ,bkn patah ja . Rupanya betul apa yg dr kata kan . Pn salwani baguslah guna air ro . Tu . Gunalah sehingga 8 thn mcm saya @10 thn ke . Lps tu pergi chek tulang ,mcm mna . Ok .

hadi naufal berkata... [Reply]

Coway ade RO n Mineral .

Unknown berkata... [Reply]

Jika air alkali itu baik.kenapa negara Brunei mengharamkan kemasukan air alkali kangen ke negara beliau..malah brunei menggalakkan air Yg menggunakan teknologi RO..jika RO ini merbahaya kenapa negara maju spt US dan Singapore ada loji RO di negara merek??? :-) :-)

Muji Phmetermurah berkata... [Reply]

air RO atau Reverse Osmosis memang memiliki banyak sekali manfaat mulai dari air minum, untuk kecantikan dan lain sebagainya. tetapi perlu juga di lakukan pengetesan PH air yang anda di rumah anda. cara pengetesannya menggunakan Alat PH Meter Air berikut:
1.pH Meter Air 009i
2.pH Meter Air ATC 2011,
3.pH Test kit,
4.TDS Meter3,
5.TDS & EC Meter,
6.ORP Meter CT-6022


Info lengkap kunjungi phmetermurah.com

amyra berkata... [Reply]

Air adalah minuman seharian. Minum susu adalah wajib minum untuk semua peringkat umur. Sebab tu tulang awak rapuh retak seribu. Hais

*mineral can get from foods, clean water get from RO*

Unknown berkata... [Reply]

Aik..knpa kebanyakan doktor2 kat hospital sarankan pesakit2 minum air r.o? Boleh ulas sikit.hmm
Pastu sistem air yang digunakan oleh Nagara Singapura adalah r.o,adakah kerajaan singapura nak bagi rakyat mereka sakit?
Pastu satu lagi kebanyalan negara Arab sperti UAE,Dubai Dan sebagainya juga menggunakan sistem swro(seawater reverse osmosis) adakah ITU juga berbahaya untuk rakyat mereka?

Unknown berkata... [Reply]

Aik..knpa kebanyakan doktor2 kat hospital sarankan pesakit2 minum air r.o? Boleh ulas sikit.hmm
Pastu sistem air yang digunakan oleh Nagara Singapura adalah r.o,adakah kerajaan singapura nak bagi rakyat mereka sakit?
Pastu satu lagi kebanyalan negara Arab sperti UAE,Dubai Dan sebagainya juga menggunakan sistem swro(seawater reverse osmosis) adakah ITU juga berbahaya untuk rakyat mereka?

Faizal Darman berkata... [Reply]

Mcm mana RO boleh ad mineral.. Coway ad 2 skrg NANOtrap n RO.. Tapi NANOtrap tak boleh tapis heavy metal..

lilindiri berkata... [Reply]

Pasal air je pun semua nak berbalah...masing2 sibuk nak tunjuk pandai.xpaham manusia zaman skang ni.

eistain11 berkata... [Reply]

Nak zat byk amik la dri mknan n mnum susu..lagi 1 klau da tua mmg reput

Kiosk Merah GP berkata... [Reply]

Bangang punya fakta... yg baca percaya bulat2 mmg hampeh... yang buat fakta ni pakar air dari mana?ke tokey nasi lemak? Klu nk baca fakta..cari laa info2 dari pakar...

Mohd Hanifi berkata... [Reply]

Kome ni mmg... Sorg ckp xbtul semua kta xbetul... Klo sorg kta betul semua kta betul... Apa ke banggang nye...lumrah manusia... Air yg korg beli kt petrol pam tu, kt kdai tu bkn ke air ro...cerr korg tgok blekk...

Mohd Hanifi berkata... [Reply]

Tgokk... Sape yg pandai td tu... Yg kta xelok ... Bahaya lerr.. Xnk plak komen... Ckp je bahaya.. SOrg kta xbtul ... Semua xbetul... Xnk plak komen... Ckp td mcm pandai je... Benggong...

Qareem berkata... [Reply]

Org concent sbb ro x da mineral. Tu kita mkn nasik, mkn sayur, mkn buah, mjneral boleh dpt jg dr situ kan?
Penapis RO contoh dr coway ia mampu tapis partikel larutan dlm air sehingga 0.0001.. Sbb tu la ia kosong. X da miner. Tp risiko logam berat dot dikurangkan.
Air beralkalki pula bkn x bgs, tp make sure PH nya sesuai dgn bdn pegguna. Jika Ph Ro @ alkali sesuai, in shaa Allah x da apa masalah. Itu lg elok dr kita togok air paip yg kita x tapis.

Qareem berkata... [Reply]

Anda kena bg bukti klinikal jika mengatakan air Ro punca tulang anda reput.

Qareem berkata... [Reply]

Klu kt botol tulis sir minuman ia bermaksud ianya air RO.
Jika ditulis air mineral kt botol pula, ia bermaksud air mineral yang telah dirawat. Bkn air mineral asli (original).

Qareem berkata... [Reply]

Klu kt botol tulis sir minuman ia bermaksud ianya air RO.
Jika ditulis air mineral kt botol pula, ia bermaksud air mineral yang telah dirawat. Bkn air mineral asli (original).

Qareem berkata... [Reply]

Anda kena bg bukti klinikal jika mengatakan air Ro punca tulang anda reput.

Semua tulisan dan gambar dalam Ourkizuna adalah hak milik peribadi hasil nukilan pemilik blog melainkan diterangkan sebaliknya. Sila hormati hak orang lain sebagaimana orang lain menghormati hak anda.

Feel free to copy, but please do it with responsible. Sebarang maklumbalas atau pertanyaan, boleh tujukan kepada kesoma.rai@gmail.com