Isnin

Senarai penapis air yang baik

Assalamualaikum


Soalan ni susah aku nak jawab. Sebab yg baik bagi aku tak semestinya baik untuk orang lain. Aku cuma boleh bagi panduan. Korang pilih dan tengok ciri ciri penting yang korang nak.

Antara yang aku consider
(1) Apa yang boleh ditapis - ada banyak brand yg claim boleh tapis macam macam jenis bahan cemar..tapi tak banyak yg boleh bagi list apa yg diorang boleh tapis..especially yg jenis beli penapis air dari china lepas tu letak cap sendiri.

Kenapa penting? Sebab dalam air kita ada banyak jenis bahan cemar. Terutamanya sisa industri, baja dari pertanian, sisa domestik yang mengalir masuk sungai. Sisa ni ada yang dihapuskan bila dirawat oleh syarikat air. Ada yang tidak.

Kena ingat, pencemaran juga berlaku masa air ni distribute. Sebab tu ada tempat airnya berbau, keluar air karat berkeladak. Thats why penting penapis last stage sebelum kita consume.

(2) Maintenance - ada penapis air yang diorang hantar org utk maintain, tukar penapis etc..kalau boleh cari yg mudah nak pasang sendiri dan nak maintain sendiri..boleh save cost.. So far pilihan aku adalah sistem yang ada auto monitoring system. Maksudnya ada alert kalau dah sampai masa nak kena tukar.

Ada org tak suka. Sebab leceh nak menten menten. So sebab tu aku kata. Lain orang lain pilihan mereka.

(3) pengaliran - ada sesetengah orang tak kisah walau pun pengaliran air perlahan..tapi biasanya kalau yg ro tu pengaliran air perlahan.. lagi pun mcm penapis air jenis RO tu agak membazir sebab ada air yg dibuang. Aku kisah. Aku nak bila bukak paip penapis tu air terus keluar. Tak payah tunggu walau sesaat. Nak tutup pun gitu.

(4) certificate - Aku make sure penapis air tu ada sijil pengesahan dari NSF. kalau tak ada leceh sbb kita tak tau performance claim dia tu betul ke tidak. kalau ada certificate dari NSF boleh check di nsf.org.. ada banyak brand yang ada certificate dari nsf. tapi performance mereka berbeza beza. iaitu banyak mana yang boleh ditapis oleh penapis air tu. antara brand yang boleh check di nsf adalah seperti tupperware, shaklee, coway, dr. sukida (under different company), dan amway (register under parent company). Tak silap elken ada jugak. Tp under diffent category. Sebab diorang jenis RO.

Yang ni detail sikit. Ada orang rasa alah mana mana penapis air sama je. Yap. Yang keluar sama je. Air jernih. Sebab air jernih takde bau, takde rasa dan takde rasa jatuh under standard 042. Yang penting adalah standard 053 iaitu health effect. Kat sini kita tau sejauh mana bahan cemar yang menjejaskan kesihatan tu ditapis.

Kalau aku. Lagi banyak yang boleh ditapis lagi bagus. Sebab kita tak tau apa yang ada dalam air paip kita. Kenapa nak ambik risiko?

Dan lagi. Ada certified NSF kena check jugak. Apa yang NSF certified tu. Ada penapis air yang cuma dapat certificate untuk tube atau material yang digunakan saja. Bukan sistem. Kalau rajin cari. Malas dah..

(5) ada panas sejuk - actually ramai yg suka penapis air ada panas sejuk. tapi dari apa aku baca kalau boleh jangan beli penapis air yg ada panas sejuk ni.sebab biasanya lepas tapis air akan disimpan dalam tank. dan tank tu akan jadi tempat bakteria membiak. dan lagi, secara kimianya air tak elok di panaskan banyak2 kali. ia boleh jadi carcinogenic.

Tapi ada orang suka. Sebab senang nak buat air. Senang nak buat susu anak. Mungkin tak banyak rumah ada termos atau flask mcm zaman mak mak kita. Tapi aku rasa cara tu lebih selamat.

Tapi terpulang pada individu.

So. Guideline aku da bagi. Selamat memilih. Pilihan aku satu je. Satu satunya brand yang aku percaya. Lagi aku kaji lagi aku percaya.

Daa

36 comments:

Daddy Ziyyad berkata... [Reply]

so, awak pakai penapis air apa? :)

m.u.l.a.n berkata... [Reply]

thaannkk you.. baru nk tanya soklan sama dengan daddy ziyyad.. :)

ShimaSalleh berkata... [Reply]

Air panas prefer simpan dlm termos..
Walau dah 2-3 termos ku beli sebab pecah hohohoho

BERT berkata... [Reply]

sy mmg tgh tercari2 filter yg bgus kak.. bgus info ni.. :))

HeNRieTTa JoSe berkata... [Reply]

thanks for the share...nak cri gak utk rmah baru nnti...isnyALLAH...

ROSE berkata... [Reply]

Same question. Awak guna penapis air brand apa? Thanks. Tgh survey skrg

ROSE berkata... [Reply]

Same question. Awak guna penapis air brand apa? Thanks. Tgh survey skrg

ROSE berkata... [Reply]

Same question. Awak guna penapis air brand apa? Thanks. Tgh survey skrg

Rai Ourkizuna berkata... [Reply]
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
che saida berkata... [Reply]

Ha ah la.... nk tau awk pakai brand pe???

kim khairi berkata... [Reply]

Tank air panas biak bakteria tapi jalau awak buat research dlm lagi....awak akan jumpa akan adanya satu lagi sistem dlm air tight tank yg membasmi benda2 yg awak ckp tu....Coway product lah...talk is cheap so saya taknolah explain kat sini nak tepek gambarajah bagai...silelah melawat ke www.coway.com.my .....saya guna coway for almost 5yrs dan mmg dah konfidennn baru saya buat part time ciway....he he he

Nafizah Mz berkata... [Reply]
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
arman asri berkata... [Reply]

Assalam...saya ada menggunakan produk hijrah.Setakat ni xde masalah. Harga 3 ribu kebawah.
Produk ni orang islam yang buat. Katrij penapis dikilangkan sendiri.
Yang penting halal. Lagi satu..
kandungan bahan dia tunjukkan..so kita guna pun x ragu2. Kalau nak
cuba boleh pegi ke http://produkpenapisairhijrah.blogspot.com. Saya dh x ingat blog derr.

arman asri berkata... [Reply]

Assalam...saya ada menggunakan produk hijrah. Setakat ni xde msalah. Produk derr hasilkan air beralkali. Produk ni orang islam yang buat. Katrij penapis dikilangkan sendiri. Yang penting halal. Lagi satu..kandungan bahan dia tunjukkan..so kita guna pun x ragu2. Kalau nak cuba boleh pegi ke http://produkpenapisairhijrah.blogspot.com.Saya dh x ingat blog derr.

far east berkata... [Reply]

Beli Coway Kak...memang terbaik servis pun hebat...boleh pm saya 014-7183908(Kufaiz)

far east berkata... [Reply]

Beli Coway Kak...memang terbaik servis pun hebat...boleh pm saya 014-7183908(Kufaiz)

azilahabdullah berkata... [Reply]

Adoilaa..sampai kesudah tak tau apa brand yg cik kak ni pakai..tolong la bg hint sket..sy nak follow org yg byk tau dr saya..lagi mengkaji lg pening..sy nak follow yg the best je..n sy rasa cik kak ni the best..teliti..cerdik..mesti cun! Ok dh puji banyak ni,email sy bitau brand apa cik kak pakai ek.. :)

azilahabdullah berkata... [Reply]

Adoilaa..sampai kesudah tak tau apa brand yg cik kak ni pakai..tolong la bg hint sket..sy nak follow org yg byk tau dr saya..lagi mengkaji lg pening..sy nak follow yg the best je..n sy rasa cik kak ni the best..teliti..cerdik..mesti cun! Ok dh puji banyak ni,email sy bitau brand apa cik kak pakai ek.. :)

Fujitora Fujitora berkata... [Reply]

Jenama ape bagus

Fujitora Fujitora berkata... [Reply]

Jenama ape bagus

far east berkata... [Reply]

jenama coway lah the best...pm untuk percaya.. 014.718.3908

ZaeeM berkata... [Reply]

Assalam, terimakasih atas perkongsian.boleh bgtau saya jenama apa yg cik pakai? artikel di atas tahun 2012,skrg dah 2016. Maybe teknologi stiap pnapis dah update.mohon reply ke email saya saingmun@yahoo.com @ 0139064622

ZaeeM berkata... [Reply]

Assalam, terimakasih atas perkongsian.boleh bgtau saya jenama apa yg cik pakai? artikel di atas tahun 2012,skrg dah 2016. Maybe teknologi stiap pnapis dah update.mohon reply ke email saya saingmun@yahoo.com @ 0139064622

Wan Tta berkata... [Reply]

assalammualaikum...

Banyak betul pandangan dalam group ni..

Hmm..klu saya ..saya pilih BIOPURE elken...Sebab apa..sebab ia MURAH DARI segi harga dan maintenance. TAK PERCAYA????

sebelum saya pilih elken.. mmg saya ada baca aktikel blog ni.. dan saya kaji pelbagai brand..
dari coway sampai la hijrah dan produok hi-o. semua ok.. tp masing masing ada kelemahan dia termasuk la biopure elken.tp saya list semua kelemahan dan biopure la yang paling sikit. KOrang refer kat fb PenapisAirBiopure *sumber rujukan saya.

pastu harga pulak.. mmg BIOPURE klu tengok mmg mahal.. tp ada iktirafan terutama WQA dan NFS. WQA pula dapat mohor EMAS dan skrg hanya ada 7 syarikat didunia. saya fokus pd WQA sebab saya kerja medik. dan rm127 sebulan selama 3 tahun..(dah habis bayar dah) ok la sgt dgn pengiktirafan pd sistem BIOPURE TU.senang citer mcm ni, harga myvi manual dan auto, kan beza dar segi harga, cuma auto senang bawa dan ada airbag, so kena tambah sikit la.

kos maintance. takat ni cuma rm 80 setahun.tak caya??? mmg pun. org elken cuma dtg cuci tank dan check komponen jer.. mmg diaorg ada suruh tukar filter dlm.. tp aku malas sebab cun lagi.(kuasa pengguna) dah hampir 3 tahun tak tukar filter dlm mesin, dan technician tu check kualiti ar pun masih pada tahap yg memuaskan dan dia pun pelik naper air masih cun agi. aku ckp senang jer. aku selalu tukar filter luar yg kecik tu 4 bulan sekali.(kos baru rm30 tuk 3 filter/setahun) mungkin tahun ke 4 baru aku tukar semua, dan aku kira dalam rm550 tuk tukar semua.ok la tu kos tuk 4 tahun.. cuba korang bahagi kepada kos sehari.. berapa kupang la sgt. service pun setahun sekali... baru berbaloi dengan pengiktirafan MOHOR EMAS tu.lagi pun dpt save duit aku rm500 setahun brand lain.

so ni cuma pendapatan dan pengalaman aku.. aku tak la kaya sgt mcm korang.. gaji bersih pun dalam rm1200. tp aku puas hati dgn pelaburan aku, skrg dah bebas dan dah jd hak milik dah.lagi pun 3 org anak aku ada penyakit ezima,so mmg kualiti air minuman mereka adalah fokus utama aku.

Betul gak cakap empunya blogger ni, kita kena ada ilmu sikit, baru jimat duit poket.
klu semua nak bayar.. parah la. dah sebab aku pilih elken pun adalah sebab aku ada PILIHAN bukan PAKSAAN..

so yang lain GOOD LUCK YEK dalam memilih penapis air korang. YG PENTING JIMAT DUIT POKET KORANG DAN HALAL..

YAZMIL BIN YACOB berkata... [Reply]

Boleh guna Cuckoo. Cuckoo ada teknologi penapis terkini. Menapis air dalam masa yang sama membekalkan air yang beralkali lembut dan bermineral tinggi.
Servis pun terbaik. Sekarang ada promosi tanpa deposit/Yuran pemasangan.

brocuckoo

Nurul Ayu berkata... [Reply]

Bagaimana pula dgn amway e spring.. harga rm3400 kawan bagi... ada sijil halal ke tdk amway wtr filter ye? Kwn cuma ckp bnyk kwn melayu beli.. sethun kena tukar filter kat dlm tu dgn harga 583.. b

Nurul Ayu berkata... [Reply]

Bagaimana pula dgn amway e spring.. harga rm3400 kawan bagi... ada sijil halal ke tdk amway wtr filter ye? Kwn cuma ckp bnyk kwn melayu beli.. sethun kena tukar filter kat dlm tu dgn harga 583.. b

microglia berkata... [Reply]

Tupperware punya?

microglia berkata... [Reply]

Tupperware punya?

zulkifli abiah berkata... [Reply]

assalamualaikum .. betul air RO sangat2 bahaya utk kesihatan dan blh memberi kesan sampingn yg berpanjngn .. satu2nya water filter yg mmpunyai mineral hnyalah ESPRING .. ESPRING satu2nya WATER FILTER juga sistem rawatan air yg mempunyai mineral dan menapis 140 jenis kotoran serta membasni 99.99% kuman atau bakteria dlm air .. rawatan air espring telahpun diuji secara saintifik dan alhamdulillah dgn adanya lampu UV pada espring dpt membasmi kuman.. so sya cadangkn kpda anda supaya tukar kpda ESPRING ..sempena promosi espring pads bulan ini syarikat AMWAY membuat bayaran utk 4kali bayar tanpa interest atau tanpa RIBA .. ws sya utk keterangn lanjut tntg ESPRING (0134113401)..

zulkifli abiah berkata... [Reply]

assalamualaikum .. betul air RO sangat2 bahaya utk kesihatan dan blh memberi kesan sampingn yg berpanjngn .. satu2nya water filter yg mmpunyai mineral hnyalah ESPRING .. ESPRING satu2nya WATER FILTER juga sistem rawatan air yg mempunyai mineral dan menapis 140 jenis kotoran serta membasni 99.99% kuman atau bakteria dlm air .. rawatan air espring telahpun diuji secara saintifik dan alhamdulillah dgn adanya lampu UV pada espring dpt membasmi kuman.. so sya cadangkn kpda anda supaya tukar kpda ESPRING ..sempena promosi espring pads bulan ini syarikat AMWAY membuat bayaran utk 4kali bayar tanpa interest atau tanpa RIBA .. ws sya utk keterangn lanjut tntg ESPRING (0134113401)..

CT Aien berkata... [Reply]

Salam..tumpang iklan yer..
Kalau nak sewa/beli water filter cukcoo boleh contact saya : 019-4426210
terima kasih :)

hanny hafy berkata... [Reply]

mana yg bagus ni?

fairuz pisan berkata... [Reply]

Cik kak ni pakai amway ... nak blog tapi malas nak reply pertanyaan org !

Hjh Yati berkata... [Reply]

Assalamu'alaikum dan selamat petang..

8 Sebab Kenapa Saya Menggunakan Sistem Perawatan Air eSpring

1. AIR LEBIH BERSIH, LEBIH JERNIH, TERASA LEBIH ENAK
Apabila saya menggunakan eSpring saya mendapati perrubahan ketara pada kualiti air dari segi rasa, bau dan kejernihan air dimana saya dapat menikmati air yang lebih berkualiti

2. AIR YANG LEBIH SIHAT, LEBIH BERKUALITI
Dengan menggunakan Sistem Rawatan Air eSpring ia melakukan penyingkiran lebih 140 bahan cemar bawaan air dan memusnahkan 99.99% bakteria/virus.

3. DIUJI DAN DISAHKAN OLEH NSF
NSF International adalah sebuah organisasi yang bukan mengaut keuntungan yang diiktiraf di seluruh dunia sebagai pihak berkuasa bebas terkemuka yang menjalankan ujian dan pensijilan ke atas sistem rawatan air. NSF International telah menguji dan mengesahkan Sistem Rawatan Air eSpring dapat mengurangkan lebih banyak bahan cemar yang menjejaskan kesihatan berbanding mana-mana sistem berasaskan karbon/UV lain yang pernah disahkannya.

4. TEKNOLOGI YANG UNIK, MAJU DAN TERKEMUKA
Sistem Rawatan Air eSpring menggabungkan teknologi rawatan air terbaik dengan menggunakan penuras blok karbon, cahaya UV, dan pemantauan elektronik.
#Penuras blok karbon dapat menapis sehingga lebih 140 bahan cemar dan mengekalkan mineral yang diperlukan oleh tubuh kita.
#Cahaya UV memusnahkan lebih daripada 99.99% mikroorganisme bawaan air.
#Sistem pemantauan elektronik membolehkan pengguna mengetahui bila penuras blok karbon perlu ditukar.

5. DIHASILKAN MELALUI PENYELIDIKAN LEBIH 20 TAHUN DENGAN LEBIH 338 PATEN DAN DIGUNAKAN OLEH 36 NEGARA
Sistem Rawatan Air eSpring adalah hasil penyelidikan lebih 20 tahun dalam teknologi rawatan air. Ia telah direka dan dibangunkan oleh jurutera dan saintis eSpring. Sistem Rawatan Air eSpring mempunyai lebih daripada 338 paten rawatan air di serata dunia, yang telah diberi atau sedang menanti kelulusan. Sejak pelancaran eSpring, sistem itu telah diterima baik di lebih 36 negara di serata dunia.

6. MESRA PENGGUNA DAN MUDAH DIPASANG
Tidak seperti air yang dibotolkan atau penuras jenis jag, Sistem Rawatan Air eSpring tidak seperti air yang dibotolkan atau penuras jenis lain, dimana ia membekalkan semua keperluan air minum dan memasak bagi sebuah keluarga.
Ianya boleh digunakan bila-bila sahaja secara terus dari paip. Rekaan eSpring yang lebih kompak dan kontemporari juga tidak banyak mengambil ruang agar lebih mudah dan lebih fleksibel. Dan, tiada peralatan khas yang diperlukan untuk memasang eSpring.

7. PENYENGGARAAN MUDAH DAN LEBIH KETENANGAN
Sesetengah penuras dan sistem rawatan memerlukan penggantian penuras setiap bulan, jika tidak lebih kerap lagi. Namun, Sistem Rawatan Air eSpring boleh membekalkan 5,000 liter air atau bekalan satu tahun mana-mana yang terdahulu – sebelum Kartrij Karbon-UV perlu diganti.

8. KUALITI DAN NILAI HEBAT UNTUK WANG💵
Walaupun Sistem Rawatan Air eSpring memberikan prestasi dan kemudahan hebat, kos rawatan sebenarnya adalah kurang berbanding mana-mana sistem lain.
Menggunakan Sistem Perawatan Air eSpring Adalah Pilhan Bijak…Saya Telah menggunakannya…

Hjh Yati berkata... [Reply]

Kalau ada yang berminat boleh call/ wsApp sy +60126052657..kak Yati

Semua tulisan dan gambar dalam Ourkizuna adalah hak milik peribadi hasil nukilan pemilik blog melainkan diterangkan sebaliknya. Sila hormati hak orang lain sebagaimana orang lain menghormati hak anda.

Feel free to copy, but please do it with responsible. Sebarang maklumbalas atau pertanyaan, boleh tujukan kepada kesoma.rai@gmail.com