Khamis

B*llsh*t water

Assalamualaikum

Actually dari malam tadi aku rasa sangat sangat bengang. Apa eh masalah orang melayu kita yang takde masalah tanpa rasa bersalah menipu orang melayu untuk dapat untung. Seriously, aku sangat sangat sick dengan jenis manusia macam ni.

Aku tak nak buat lagi sebenarnya, bila orang tanya pasal penapis air aku. Aku tak pernah lagi buruk burukkan brand lain, melainkan kalau orang tanya opinion aku tentang certain brand. Aku ada every evidence that you will ever need untuk buktikan bahawa ada beberapa brand kat luar sana yang tak ada masalah jual penapis air dengan false claim (tak semua la).

Semalam, ada satu pertanyaan aku dapat melalui email. Tentang satu brand "buatan orang Malaysia". Kononnya Muslim. Kononnya sembuh dari penyakit kronik yang patutnya boleh hidup beberapa bulan je lagi sebab minum air dari penapis air tu. Come on la. Nak menipu pun agak agak la.

Read my lips. Tak pernah. Tak ada penapis air yang bila diminum airnya boleh sembuh penyakit. That is bullsh*t.



Air adalah air. Banyak brand aku jumpa. Oh..da lepas tapis, tambah mineral la, tambah pH la. The purpose of water filter water purification or whatever you call it, adalah untuk tapis bahan cemar. Yang nak pi tambah mineral tambah pH tu buat menatang apa.

Aku marah. This is serious. Bayangkan, orang spend ribu ribu. Untuk beli some crap and given false hope that it can cure your illness. And you are happy making profit out of it.



Air adalah air. The water you need is a good clean water. Mungkin pada sesetengah orang, air paip dah cukup bersih. Aku tak salahkan diorang sebab Kementerian Kesihatan Malaysia sendiri kata "pipe water is drinkable". Which is they never even bother to explain further on how healthy it is. Sebab tu tak ada orang masuk hospital sebab keracunan air. But think again, berapa kerap kita demam atau sakit dalam setahun. Walau pun mungkin ada yang kata ianya takde kaitan, tapi ia memang ada kaitan. To believe it or not. It is up to you.

If someone goes to you and try to sell you a water filter, ask them for the contaminant list that their product can filter. If they cannot produce it, they may not even know how well their product can perform.

Sorry la emo pulak. Hahaha..

Daa

45 comments:

Munnafendy berkata... [Reply]

tahun lepas ada org dtg rumah, kata nak buat pemeriksaan air dari sekian sekian sekian. sy buta2 ingatkan mesti buat sbb dia kata semua kena cek. sy benarkan dia masuk, dia buat pemeriksaan, amik sikit air dlm bks plastik n titiskan hape jadah ntah, air tkr color karat. so dia explain la gitu gini gitu gini. dia tny sy, apa yg patut cik buat? sy kata masak air sblm pakai. dia kata tu blum mbantu, dia ada cara mcm mana nk buat, pastu kuarkan katalog. rupanya nak pomot penapis air! mmg sy dah maki dlm hati dh. nasib baik thp sabar tu tinggi kalau tak mmg dh lama kena sembur. nak jual kata nk jual, ini sebut nama kementerian nk buat pemeriksaan blablabla hantu betul

Pok Amai-Amai berkata... [Reply]

Tak apa. Sy suka entri emo awak.

Ada satu air yg sy sgt sakit hati. Lebih sakit hati bila private farmasi yg diberi peluang oleh govt spital utk buke premis mrk, jual air tak guna ini - ECPI. Harge sebotol - RM10. Org yg mls nak amik tau sibuk beli. Konon usaha alternatif selain ubat doktor.

Dem!

kakcik berkata... [Reply]

Satu catatan yang bagus. Kakcik memang tak guna penapis air yang kononnya berjenama/mahal/boleh sembuhkan penyakit tu...

Irfa berkata... [Reply]

entri yg maha hebat :)
aku pun tak mampu nak tulis camni.
so far aku takde beli apa2 penapis air lagi..mahal ofkos la alasan utamanya..hehe

Kakzakie berkata... [Reply]

Kakak meamng guna penapis air tapi tak adalah sebab boleh sembuhkan penyakit kronik lagi - memanglah tak logik pun tapi just to prevent the contamination as what you said. Betul kena logik-logiklah sikit kalau nak jual pun...

sisdee berkata... [Reply]

saya sangat setuju every single words tu tulis sbb i pnah alami..sengal penapis air semata2 terus sembuh dari segala pnyakit..ckp le boleh bangunkan org mati..tak berani??!! huh lagi emo lak aku kat sini..

kita mmg perlu penapis air utk kebersihan fullstop tak yah le citer mineral itu ini..ada stghnya jual ribu riban yg sptutnya boleh dpt tak smpai ribu pun :( klu dak takkan ada satu brand tu boleh turunkan harga gile2 tiba2 jek...dari ribu riban tinggal ratus? agak2 nk tipu org kita pun :(

Denaihati berkata... [Reply]

setuju dgn soalan "berapa kerap kita demam atau sakit dalam setahun", memang x dapat dinafikan selepas guna water filter ada banyak bezanya, kurang demam n selsema. cuma kat market ada banyak sangat pilihan dr perbagai harga dan quality. harga water filter yg gunakan MLM biasanya tinggi sikitlah kan.

Nurul Akmal berkata... [Reply]

Macam2 orang sekarang ni.. nak lakukan produk sekali pun x payah lah nak menipu macam ni..

Daddy Ziyyad berkata... [Reply]

Trend sekarang ni, GUNAKAN NAMA ISLAM/AGAMA utk jual produk. So sick!

Ratu Lissa berkata... [Reply]
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
ieja amieja berkata... [Reply]

assalam..
sy baca n3 awak ngan komen2 yg ada, sy ikut emo jgk..sy pun guna penapis air dgn tujuan nak tapis air la kan..w/p kementerian kata air bersih lah, selamat lah tp the truth air mmg kotor dan berkarat..tp klu ada yg kata air penapis blh sembuhkan penyakit??wallahuallam ..masing2 berlumba nak promote produk dorang sehingga ada yg sanggup amik kesempatan atas kenaifan org lain..

~ yus ~ berkata... [Reply]

penapis air boleh sembuhkan penyakit? Nonsense lah kan. Suka entri Rai ni.

Akak guna penapis air RO dari Elken, dah 4 tahun guna. Tapi tulah, mula2 ak niat nak beli pun, tapi dah bapa kawan baik suami yg tiba2 datang dari Muar ke BP suruh beli, terkedu masa tu...huhu.

Masa tu dahlah baru balik UK, tak berapa faham sangat dengan trend penapis air di Malaysia, masa pergi sana, tak ramai guna penapis air bagai ni.

Tapi so far oklah guna. Baca entri Rai pasal RO water tu takut pula. Tapi RO water akak ni ada air panas dan suam sekali, mmg dah lama tak masak air sejak guna penapis ni, tekan je dah dapat air panas. Rasanya ok ke ya Rai...huhu

kakchik@ella berkata... [Reply]

Hmmm .. KC suka entry emo awak ni dan sgt2 bersetuju dgn fakta n3.

KC dulu penah terjebak dgn MLM yg jual penapis air. Mula2 KC percaya je dgn apa yg upline kata tp lama2 wujud ragu-ragu maka i pun 'chow' la u. Cukup2 la tu menjual fakta yg belum tentu sahih lagi nyata. Tah apa2 tah.

Bardboo berkata... [Reply]

yup..sy sgt2 setuju dgn entri ni...thumbs up!

Bui Junaidi berkata... [Reply]

TAK PERNAH BELI PENAPIS AIR SBB TAK MAMPU..HUHUHU

Rai berkata... [Reply]

@Munnafendy, banyak kali jugak akak dengar taktik macam tu.. kena hati2 munna..ada yg guna taktik mcm tu nak merompak.. bahaya biar org tak kenal masuk rumah..

rasanya solution yg dia guna utk test tu chlorine tester..kalau air ada klorin akan tukar jadi warna kuning..

Rai berkata... [Reply]

@Pok Amai-Amai, ecpi tu lagi la melampau.. konon tak boleh kacau dgn sudu besi la.. apa la dalam kepala otak diorang ni kan..

Rai berkata... [Reply]

@kakcik, bagus kak..kena hati hati la skang ni..diorang ni kalau dapat kot celah mana pun nak menipu.

Rai berkata... [Reply]

@Irfa, hish..mana ada hebatnya..biasa la irfa..tapi kalau mahal berbaloi dengan harga boleh la kita consider..ini takat beli dari kilang kat cina lepas tu letak brand dia..

Rai berkata... [Reply]

@Kakzakie, diorang nak tunjuk penapis air diorang lebih hebat dari orang lain..sampai ada magik macam tu sekali..supaya orang beli..

Rai berkata... [Reply]

@sisdee, hahaha..takut2 ada pulak orang ngaku dia sebenarnya da mati tapi sbb minum air tapis tu bangun balik..haha..ngeri!!

Rai berkata... [Reply]

@Denaihati, betul..mula mula saya agak skeptikal jugak pasal penapis air ni..tapi bila study sikit boleh la dapat idea sama ada harga yang diorang tawarkan tu patut ke tak patut..

Rai berkata... [Reply]

@Nurul Akmal, duit punya pasal apa pun boleh...

Rai berkata... [Reply]

@Daddy Ziyyad, yang itu lagi lah..benci kan..memalukan betul..

Rai berkata... [Reply]

@ieja amieja, haha..emo jangan tak emo..mmg supaya kita berkongsi ke emo an..haha..

Rai berkata... [Reply]

@~ yus ~, saya ada tengok tengok jugak pasal penapis air elken.. pendapat saya macam yang saya tulis dalam entry..saya kurang prefer penapis air yg gunakan sistem RO sebab (1) membazir air.. sbb masa mak saya guna dulu ada satu saluran air yg dibuang..

(2)the efficiency adalah sangat questionable where membran RO ni sangat sangat nipis dan even ada lubang sebesar jarum pun boleh menyebabkan bahan cemar terlepas. dan kalau tak ada monitoring sistem utk notify bila ada defect pada membran kita akan terminum air yg sebenarnya penuh dengan bahan cemar..

so personally saya tak berapa sangat dengan penapis air RO, tapi its up to individu untuk decide..

Rai berkata... [Reply]

@kakchik@ella, bila bisnes macam ni memang sebaiknya kita kaji jugak..tak boleh nak percaya 100% apa org kata..

Rai berkata... [Reply]

@Bardboo, thanksss :D

Rai berkata... [Reply]

@Bui Junaidi, bagus kalau ada satu.. :D

dadih d'masjid taiping berkata... [Reply]

ECPI tu air RO saja. Memang air hanya lah air. RO is the best technology untuk dapatkan air adalah air..

dadih d'masjid taiping berkata... [Reply]

Sapa mahu FITNAH sama RO technology meh jumpa aku..

dadih d'masjid taiping berkata... [Reply]
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Rai berkata... [Reply]

@dadih d'masjid taiping, ahahaha...ko buat research berapa lama weh..ko dah ada PHD ke aku nak bersoal jawab dengan ko pulak pasal air RO neh.. aku tak de keperluan nak berdebat dengan profesor celup..baik aku baca research pasal RO..ko ni mesti ejen jual penapis air RO..ngaji lebih sikit la..

come on..sembang mulut je best technology nenek aku boleh sembang.. meh la research paper yg compare RO dengan other technology..

Tanpa Nama berkata... [Reply]

Saya setuju kak..AIR tetap AIR tiada apa apa istimewa kecuali AIR ZAM ZAM....saya beli gak penapis air tp sebelum beli, saya uji kualiti air sebab saya duduk lab so saya ada alat tu uji..dan saya pilih product ELKEN sebab dia lepas ujian yg saya nak.. Mmg ia MLM punya barang, tp ku dah berkualiti apa salahnya..kita nak barang yang terbaik utk famili kita...

iLuvU berkata... [Reply]

Boleh bagi tahu water filter yang u guna n berapa harga..sebab ade salesman datang jual harga around 4k..kalau murah lagi ingat nak beli boleh email ke malimmikhail@gmail.com

HAILME MOHD MOKHTAR berkata... [Reply]

Perlu banyak entry cam ni nak bg kesedaran skit. Nak tahu juga, penapis buatan bumiputera yg di Johor tuh OK ke? Ingat nak buat part-time & tunai tuntutan fardhu. I paham u objected dgn brand yg jaja 'produk umat ISLAM'.

Rai Ourkizuna berkata... [Reply]

@HAILME MOHD MOKHTAR, saya tak ada masalah dengan product umat islam yang benar benar berkesan.. saya tak pasti yg ini brand apa.. tapi cuba check claim product tu.. betul betul berkesan ke atau satu lagi jenama yang re-branding (beli sistem penapis air luar dan brand kan dengan jenama muslim).. kalau nak consult lebih lanjut better whatsapp no 0126894617.. insya allah saya cuba tolong setakat yg mampu..

HAILME MOHD MOKHTAR berkata... [Reply]

@Rai Ourkizunacurious gak ni..u sendiri jual water-filter, MLM I guessed. Nnt U ade dpt idea nak keep ur brand stays on top lak...punah produk lain. thx, dah copy mobile no. u

Rai Ourkizuna berkata... [Reply]

@HAILME MOHD MOKHTAR, :) terpulang. Semua info saya tuliskan di blog adalah secara general yang boleh dijadikan panduan untuk sesiapa yang nak mencari penapis air.. Bagi saya, kalau product yang awak pilih benar benar bagus kenapa nak takut punah product kerana saya nak jual product saya..?

Dan prinsip saya, kalau nak jual product, biarlah product tu benar benar bermanfaat pada pengguna. Jangan gah pada jenama atau gah pada harga.. tapi tak senilai dengan duitnya..

HAILME MOHD MOKHTAR berkata... [Reply]

@Rai Ourkizunai dont find it berbaloi jika 1 produk purchased eg @rm2080 and in less than 5 years kena put under kabinet bcoz katrij price je dah cost 300-500/unit * 6or8 da brape..

Rai Ourkizuna berkata... [Reply]

@HAILME MOHD MOKHTAR, adakah bermaksud "berbaloi" in your definition is something yang murah dan low maintenance? :)

as for me, berbaloi adalah apabila penapis air tu serve purpose sebagai penapis air. menapis dan merawat air. price comparison berbanding jenama lain di pasaran dan kesannya pada kesihatan secara menyeluruh..

so saya tanya..

sebotol air mineral 500ml harganya RM1.40. Sekiranya dalam 10 tahun, kadar air bersih yang dapat diminum dengan satu penapis air adalah +/- RM0.20/liter adakah ianya berbaloi..?

Shah Shah berkata... [Reply]

Knpa blog ni bnyk sbut psl Elken je..Coway pn jual RO gak..x bgus ke?

Shah Shah berkata... [Reply]

Knpa blog ni bnyk sbut psl Elken je..Coway pn jual RO gak..x bgus ke?

Rai OurKizuna berkata... [Reply]

@Shah Shah, quote entry yang mana saya ada tulis pasal elken.. saya tulis tentang penapis air ro..masalahnya yg selalu panas bontot orang elken.. berjela depa komen..huhuhu

Iamwhoiam berkata... [Reply]

Good sharing, Elken Bio Pure K-Series or Elken RO Water is effectively removes virtually all types of contaminations, after drinking the water from Bio Pure R. O. System for 5 months, my heath has improved. For detail visit:
http://kidbuxblog.com/wondered-what-actually-elken-bio-pure-is/

Semua tulisan dan gambar dalam Ourkizuna adalah hak milik peribadi hasil nukilan pemilik blog melainkan diterangkan sebaliknya. Sila hormati hak orang lain sebagaimana orang lain menghormati hak anda.

Feel free to copy, but please do it with responsible. Sebarang maklumbalas atau pertanyaan, boleh tujukan kepada kesoma.rai@gmail.com