Isnin

Resepi Takoyaki paling sedap

Assalamualaikum

"Resepi takoyaki" yang lejen dan paling sedap kononnya.. Hahaha

Hakikatnya.. Seumur hidup cuma dua kali makan takoyaki orang jual di Malaysia ni. Aku rasa tak berbaloi dengan harganya yang mahal. Dasar kedekut kan :P

Sepanjang lepas beli takoyaki pan 2 bulan lepas, baru dua kali aku buat takoyaki ni. Dengan resepi yang sama. Memang sedap berebut rebut. Lagi-lagi kalau dimakan panas panas. Meletup lidah. Hehehe..


Resepi Takoyaki lejen (Menghasilkan lebih kurang 30~40 biji)
Bahan-bahan
Bancuhan tepung
1 cup tepung gandum
1 1/2 sudu besar tepung jagung/ 1 sudu besar katakuriko
2 biji telur
2 cawan air
1 sudu kecil dashi
3 sudu kecil kicap jepun

Bahan inti
Tako (sutung kurita) Boleh juga guna yang lain. Cheese pun sodap~!
Kubis cincang
Daun bawang cincang halus
Agedama/tenkasu (optional. First time buat tak letak. Kali kedua letak..)

Topping
Sos takoyaki
Aonori seaweed
Bonito flakes (katsuo bushi)
Mayonis jepun (mayonis biasa tak sesedap mayonis jepun tau!)


Cara membuatnya
Masukkan tepung-tepung dan tenkasu dalam mangkuk sederhana, lepas tu gaul sikit. Tambah dashi, telur dan secawan air. Kacau sebati.

Masukkan kicap jepun dan baki air sambil mengacau. Tutup dan simpan dalam peti sejuk selama setengah jam.

Bila dah buat semua.. Boleh la start mentako ball. 

Masukkan minyak ke dalam tako pan. Agak agak 1/3 dari kedalamannya gitu. Lepas tu tuang tepung agak agak separuh. Masukkan inti tako dan taburkan kubis dan bawang. Lepas tu tuang lagi bancuhan tepung sampai penuh. Melimpah sikit tak pe. 

Bila separuh tu dah nampak golden sikit boleh start menggolek. Kalau nak dapatkan hasil takoyaki yang rangup, bila dah terbentuk bebola tu tambahkan minyak lagi pada bebola. 


So far kitorang suka resepi takoyaki ini. Takde la rasa macam liat makan cekodok gitu. Budak kecik pun selamba hadap 8 biji sekali makan..Hihi..
Meriah der~~

Sos takoyaki aku dapat sos takoyaki cap halal Singapore
Mayonis jepun made in Malaysia, ada cop halal Jakim. Kalau ada yang berminat nak beli bahan membuat takoyaki boleh emailkan kepada kesoma.rai@gmail.com atau whatsapp ke 0126894617. Miso halal juga sudah re-stock yang baru.
Puding Caramel Cheese... Shujin aku makan tak agak agak banyaknya.. Hahaha

Gambar dan Puding Caramel Cheese credit to Yana Tokey Kek. 

Update : Bagi yang tak rajin nak menggolek takoyaki tapi teringin nak rasa takoyaki yang super sedap.. Kami ada menjual frozen takoyaki. Whatsapp terus ke 0126894317 untuk order.

Daa

30 comments:

Ilyana berkata... [Reply]

memang terbaek dari ladang!! highly recommended.. hehe.. xsabar to get my adapter.

Irfa berkata... [Reply]

RAI, POS BOLEH TAK?
POS LAJU SEHARI DAH SAMPAI
NANTI AKU PANASKAN JE
BOLEH KE?

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) berkata... [Reply]

Tq share resepi Rai.. anak akak suka sgt, beli kat pasar malam , 4 ketul tu rm4.50.. aduiii mahalkan.. beli kat pan takoyaki tu Rai..

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) berkata... [Reply]

Tq share resepi Rai.. anak akak suka sgt, beli kat pasar malam , 4 ketul tu rm4.50.. aduiii mahalkan.. beli kat pan takoyaki tu Rai..

Mar Mansor berkata... [Reply]

terliurnya..tapi saya xtau pon bahan2 y rai sebut tu..sedih...
puding karamel tu sangat menggoda..

Kakzakie berkata... [Reply]

Kakak rasa kakak pun tak tahu nak cari bahannya macam Mar tu. Beli ajelah.. mould/pan dia pun kakak tak ada.

Monyet Rimau berkata... [Reply]

wahhhhhhhhhhhhhh sedap ni.... mesti cuba

Penjelasan Minuman Air Bunga Yeos Kod E Bukan DNA Babi
http://blog3dalam1.blogspot.com/2014/06/penjelasan-minuman-air-bunga-yeos-kod-e.html

Erma Fatima restu suami nikah satu lagi di Siam
http://syokbah.com/erma-fatima-restu-suami-nikah/

PetakBunga berkata... [Reply]

miso yg aku beli tu aku buh dlm sayur air je..
sedap jugak..
kdg aku bakar ikan pun aku lumur dia.
x sempt aku nk usha resipi sebenr psal br ni line tenet aku slow.

mama_ka0ri berkata... [Reply]

Waahhh...mmg sgt meriah...sekali jer mkn takoyaki kt mesia..pastu x mkn dah sbb x sedap..haha..nk buat pon takde bhn2 dan takoyaki pan tu..tunggu kami datang je la..ko buatkan..haha...

BUNDA a.k.a KN berkata... [Reply]

Wah! resipi makanan shin chan ni... nampak pun mcm sedap..
Tapi bahan2 nya bunda tak pasti boleh dapat cari...
Salam ziarah dari bunda

Ujie berkata... [Reply]

wah..makin berkembang bisnes mknn jepun rai ni. Tahniah!

saya pnh mkn sekali, beli kat psr malam. Tapi tak sedap. Bertolak2 laki bini soh abiskan. Samada tak kena kat tekak jawa kami ni, atau penjual tu tak pandai buat yg sedap.

Cheq Eem berkata... [Reply]

gigih betul rai sediakan semua bahan dan masak sendiri.... kalau sekali buat ramai mulut yang nak makan berbaloi lah... hahaha.... klu setakat kita org laki bini, beratur je lah dekat jusco...

aizamia3 berkata... [Reply]

Bahan-bahannya akak tak familiar sebab tak biasa makan.. apa kata Rai je buatkan untuk akak.. hehehe..

aizamia3 berkata... [Reply]

Bahan-bahannya akak tak familiar sebab tak biasa makan.. apa kata Rai je buatkan untuk akak.. hehehe..

Daddy Ziyyad berkata... [Reply]

Memang terbaik lah..:)
Boleh wassap tak no fon awak kat fon wife saya, Fiza 013 3650783...dia nak beli miso

Berbaloi gila buat sendiri kan..mmg mahal gila beli yg kat jusco tu..

Amir Awang berkata... [Reply]

bagusnya entry ni

senang bagi yang suka masak-masak nak cari resepi. hehe

Rai Ourkizuna berkata... [Reply]

@Irfa, pos aku tak berani jamin.. poslaju sini lembab sikit.. sekarang semuanya dua hari baru sampai.. melainkan kalau aku pos guna khidmat pos sejuk tu.. tapi aku kena register company dulu la nak buat tu.. huhu.. ala.. ko datang la rumah aku..

Rizziela berkata... [Reply]

sedapnya..dah lama x buat sendiri

Mimi Azirah berkata... [Reply]

Tengok resipi dh mule pening...hahaha

Myra Jay berkata... [Reply]

MJ 1st time try makan takoyaki ada jual kat pasar malam, ok gak kena dengan selera tekak :D

conischan berkata... [Reply]

Salam, puan rai, sedapla takoyaki frozen tu! sy dah makan.. Kalo puan ade buat okonomiyaki pon best gakk! Hehe

kehidupan sihat berkata... [Reply]

alahai sedap ye.makan panas-panas pulak ..hihi

jemput ke blog nana :)

greenys berkata... [Reply]

Kt mna sya blh dptkn sume bahan2 tu?

Sha My heart berkata... [Reply]

Sha tak biasa lagi dengan takoyaki ni. Tetiba kawan 'paksa-rela' buka gerai jual takoyaki. Aigoo, makan pun pernah sekali jer, macam mana nak jual?

Terima kasih berkongsi resipi

Unknown berkata... [Reply]

Sis klu takoyaki yg frozen tu nk dpt mcmn?n bahan2 nk buat tu..sll nya blh dpt kat mana..minta bantuan ye sis Rai

ajey abu bakar berkata... [Reply]

Sis klu takoyaki yg frozen tu nk dpt mcmn?n bahan2 nk buat tu..sll nya blh dpt kat mana..minta bantuan ye sis Rai

Unknown berkata... [Reply]

Mcm MNA nak order Takoyaki frozen?

Rai OurKizuna berkata... [Reply]

@ajey abu bakar, salam.. utk order bahan takoyaki atau takoyaki frozen boleh pergi ke fb page frozen takoyaki atau whatsapp 0126894317

No Name berkata... [Reply]

Askum..saya nak tny, bunito flakes knp xda halal?

Rai OurKizuna berkata... [Reply]

@No Name, wsalam. susah nak jawab tu.. saya pun tak tau kenapa. mungkin sbb yg jual tu bukan islam dan bukan dari negara islam? diorang belum terdedah dengan kebaikan pensijilan halal..?

Semua tulisan dan gambar dalam Ourkizuna adalah hak milik peribadi hasil nukilan pemilik blog melainkan diterangkan sebaliknya. Sila hormati hak orang lain sebagaimana orang lain menghormati hak anda.

Feel free to copy, but please do it with responsible. Sebarang maklumbalas atau pertanyaan, boleh tujukan kepada kesoma.rai@gmail.com