Isnin

Resepi Kurimu Korokke - Rumit tapi berbaloi

Assalamualaikum

Haa.. Biasa la kan.. Hujung minggu lepas gian masak masak. Bukan masak apa pun.. Sekadar nak bagi suami ngan anak-anak makan special sikit. Hehehe..

Kalau orang lain sibuk gaduh bertumbuk kerana durian crepe. Aku pulak bergaduh (ngan kuali) buat kurimu korokke. Sebelum ni dah penah buat potato kurimu korokke, tapi kali ni aku buat kurimu korokke guna bechamel sauce je.

Kurimu korokke ni sebenarnya asalnya dari Perancis. Cream Croquette. Tapi tak tau la sejak bila dijepunkan. Aku mula mula kenal pun masa belajar kat Jepun. Kalau kita lebih kurang macam bergedel la.. Cuma salut ngan serbuk roti instead of just telur. 

kurimu korokke ni sedap dimakan dengan tartar sauce dan kobis yang diracik halus. Makan gitu je pun sedap.

Jom layan resepinya..

Bechamel sauce
Resepi kurimu korokke
Bahan bahan 
Bechamel sauce
50g butter
1/4 cawan tepung gandum (lebih sikit pun takpe)
2 cawan susu

Isi kandungan lain
1 biji bawang besar di potong dadu
Sedikit lada hitam
Serbuk perasa ayam / kiub ayam
1 biji telur rebus (lenyek)
Ketam/udang/jagung (optional)

Untuk coating
Tepung gandum
1 biji telur kacau
Breadcrumb/panko/serbuk roti secukupnya

Kaedah membuatnya :
Cairkan butter dalam kuali. Bila semua butter cair, masukkan bawang besar. Tumis sampai naik bau. Masukkan tepung gandum. Kacau rata. Jangan sampai hangus pulak. Kacau agak dalam seminit dua gitu. Masukkan susu sedikit demi sedikit. Nanti jadi likat..


Masukkan isi ketam/udang. Tak letak pun takpe. Sebab aku lupa nak beli. Aku skip je.

Masuk serbuk perasa, lada hitam dengan telur. Kacau sebati. Aku tak masuk garam sebab serbuk perasa ayam tu macam da masin jugak. So aku skip je. Kalau rasa perlu sila tambah ya.

Da agak agak pekat tu tutup api. Sejukkan. Nak cepat. Spread atas bekas yang lebar, lepas tu biarkan sejuk. Bila da agak-agak sejuk. Masuk dalam peti sejuk. Tak masuk pun takpe. Tapi kalau nak mudah baik masukkan. Sebab ianya tak solid. So susah sikit nak bentukkan nanti.

18 ketul kata shujin
Aku sejukkan dalam peti sejuk (paling kurang 20 minit ke sejam) Lepas tu baru start bentukkan. Bentuk tu ikut suka. Tapi aku buat bentuk silinder. Letak tepung dalam pinggan lepas tu ambik sesudu cream yang da sejuk tu bentukkan la ikut suka. Memang agak melekit dan susah nak bentukkan. Tepung gandum untuk coating tu letak banyak pun takpe.

Da habis bentukkan semua, celup dalam telur. Lepas tu guling dalam breadcrumb. Kalau nak selamat buat dua kali coating telur dengan breadcrumb tu. Kalau tak nanti masa goreng crumble pulak.

Lepas tu boleh goreng atau kalau nak simpan dalam freezer pun boleh. Kalau dah frozen kan tu, bila keluarkan tak payah tunggu aisnya cair ke apa. Terus masak. Lagi senang.
Yang da siap goreng

Creamy dalamnyaaa...
Nak goreng minyak tak boleh panas sangat, nanti coating cepat hangit. Tapi tak boleh tak panas. Nanti jadi serap minyak. Lepas tu hancur dalam kuali. Semalam shujin yang gorengkan, sebab dia kesian tengok aku sakit pinggang mengerjakan benda ni. Hehehe..

Hasilnya.. Ada yang meletup lepas tu minyak terpercik kat mata ngan badan. Sian shujin.. Tapi gorengan kali pertama tu, tak sempat habis batch satu lagi Aqil dengan Damia da sapu. 8 ketul untuk dia dua orang je.
Pepura tido lepas kenyang makan kurimu korokke.

Nak menggoreng pun sangat tricky. Kena hati hati. Kalau ada deep fryer tu lagi bagus. 

Memang sedap.. Lain kali boleh buat lagi (yang entah bila la tu kan :P)

Daa

16 comments:

HeNRieTTa JoSe berkata... [Reply]

looks yummy...ntah bila rietta nk buat....hehehe...ngah plan nk buat durian crepe...tapi pown xtaw bila jugak....

Irfa berkata... [Reply]

sedap nampak.bunyi macam 'korokmu'hehe

cheryna zamrinor berkata... [Reply]

Cream = Kurimu
Croquette = Kuroket

Comel :P

Ini akak kena cakap terus terang. Akak respect Rai sbb pregnant pon rajin nak masak2 macam ni. Akak ni asal namanya bertepung..skill hancur lebur semuanya!

Mulan berkata... [Reply]

wohhooooo.... tengok pon dah meleleh2 ni... nak buat tapi bunyi macam renyah je kan... tapi yg pasti memang sedap.. kalo si kecik tu dah tibai awal2 maka tak yah komen lah.. juri dah bantai habis2.. hehehe..

Qhaifa Nur berkata... [Reply]

smlm duk buat crepe durian he..he..
tgk kurimu korokke sedapnya....

Unknown berkata... [Reply]

memang suka betul bila rai keluar entry masak memasak ni, mesti resepi yang menerujakan saya nak masak sama, nak cubalah resepi ni.

Tanpa Nama berkata... [Reply]

wah tq Rai resepi baru ni nak kena cubalah!

BERT berkata... [Reply]

rjinnye kak rai... klu sy?? hihihihi.. mmg mls haha.. tp boleh cube juge ni... akk dhbg resipi tu nmpk sdp la plak :)

Jna marcello berkata... [Reply]

mcm besttt jee...sedap dan ranggup..Na 1st time pasal kurimu korokke..

cek mek molek taw laa na hihih
fevret tuu ;)

FnF Simple Life berkata... [Reply]

salam kenal...best nye kurimu karokke...rangup diluar, melting kat dalam...

mummY daniSha berkata... [Reply]

rajin ko kan zai =)

QA's ~ mamapapa berkata... [Reply]

sedapnya,Rai..dlu masa kt skolah sensei ajar buat potato korokke je,ahaah!!suka2 eja ikut suka je :P

Amie berkata... [Reply]

Menariknya resepi... salam kenal, follower 449

Unknown berkata... [Reply]

As salam Ourkizuna,

Menariknye resepi ni! Nampak tempting dari durian crepe! serius! :))

kay_are berkata... [Reply]

macam begedil? name pun dah unik sangat.. tapi nampak macam sedap siap ade cream lagi tu.. hmm..

sal ya berkata... [Reply]

boleh cuba ni nanti. mana tau anak2 suka kan.

Semua tulisan dan gambar dalam Ourkizuna adalah hak milik peribadi hasil nukilan pemilik blog melainkan diterangkan sebaliknya. Sila hormati hak orang lain sebagaimana orang lain menghormati hak anda.

Feel free to copy, but please do it with responsible. Sebarang maklumbalas atau pertanyaan, boleh tujukan kepada kesoma.rai@gmail.com