Jumaat

Bila perlu tukar filter penapis air

Assalamualaikum

Ramai orang beli penapis air dengan harapan dapat menikmati air yang lebih bersih dan sihat kan..? At least tujuan membeli penapis air adalah macam tu.

Malangnya, ada jugak kes ada penapis air, tapi airnya lebih tercemar lagi. Puncanya tak tukar filter.

Menjawab soalan PCL, tentang bila sepatutnya filter perlu ditukar.

Ianya berbalik pada saranan oleh pihak pengeluar. Biasanya adalah Xribu liter atau setahun. Kalau gunakan lebih dari setahun atau lebih dari Xribu liter. Performance penapis air tu dah tak valid lah. Sebab ianya dah dicemari oleh bahan cemar yang tersumbat pada liang filter tu. Atau pun, bakteria dah membiak pada filter.

Ini boleh juga jadi punca penyakit.

Persoalannya.. Macam mana kita nak tau kita da lepas guna berapa liter kan..?

Hehehe.. Sebab tu dicadangkan, beli penapis air yang ada monitoring system. So that kita akan di alert bila dah sampai masa nak tukar filter.

Tapi kalau dah sedia ada filter, cuba at least tukar setahun sekali. 

So, jangan lupa tanda kat kalendar tiap kali tukar filter. 

Daa

7 comments:

wahida berkata... [Reply]

bagus info ko ni nok...

Kakzakie berkata... [Reply]

Rumah kakak kerja tukar filter ini abang yg buat...

mama_ka0ri berkata... [Reply]

yup..tepat sekali!

Ujie berkata... [Reply]

rumah saya blm ada water filter, esok2 kalau nak beli kena cari yg ada monitoring system lah..sng.

Chik Att berkata... [Reply]

hah.. nak kena tukaq filter ayaq lah kali ni ... dah lama

Ati Masrif berkata... [Reply]

salam,

gitu cara yg selamat kan

tapi kak ati ni beli air tapis
eerr..risau gak depa tukar ke dok?

Rai Ourkizuna berkata... [Reply]

@Ati Masrif, saya pernah kira kak pasal beli air tapis ni compare dengan beli penapis air. lebih jimat kalau kita beli je. lagi pun mmg da confirm kita akan tukar setiap tahun.

Semua tulisan dan gambar dalam Ourkizuna adalah hak milik peribadi hasil nukilan pemilik blog melainkan diterangkan sebaliknya. Sila hormati hak orang lain sebagaimana orang lain menghormati hak anda.

Feel free to copy, but please do it with responsible. Sebarang maklumbalas atau pertanyaan, boleh tujukan kepada kesoma.rai@gmail.com