Khamis

Bagaimana orang cina berjaya dalam Amway

Assalamualaikum

Bila bersembang mengenai MLM ramai orang melayu jadi sensitif.. Alergik. Bab halal haram. Bab kawan makan kawan. Ramai yang meluat menyampah. Walau pun kadang-kadang kawan yang masuk MLM tu bukan ajak depa masuk pun. Yang paling ditakuti oleh orang melayu adalah jual barang dan cari orang. Pendapat peribadi aku.. Ramai orang melayu memandang orang jual barang direct selling ni macam orang mintak sedekah. So, ramai yang alergik bila ada kawan atau even adik beradik masuk MLM. Diorang paling takut kalau ada yang promote business atau barang kat diorang. Taknak beli tu kawan/adik beradik. Takut orang kata tak sapot. Tapi belakang sembang macam kena paksa beli. Padahal orang tak suruh pun beli. Sendiri je terasa.

Range produk Amway

Ramai orang cina yang sangat berjaya dalam Amway. Orang kata.. "Tu la.. orang melayu kerja, orang cina yang makan". Padahal orang melayu ramai tak suka masuk Amway. Alasannya.. Amway lambat kaya. Amway nak kena cari orang.


Sebenarnya, cara orang cina cepat berjaya dalam Amway adalah sebab mereka mengutamakan keluarga dalam perniagaan. In fact.. Dalam banyak business pun, diorang buat sekeluarga. Once dia nampak potensi dalam Amway, dia pun cerita pada adik beradik. Pakat untuk bantu mak ayah. Lepas dah satu keluarga masuk. Diorang pun pakat pulak dengan sepupu sepapat. Mula-mula pakat guna sendiri. Sambil-sambil tu sentiasa cari peluang berbual dengan orang. Biar semua orang tau dia tu meniaga Amway. So, bila orang nak cari barang. Orang terus cari dia. Amway barangnya bagus. Dan ramai memang dah tau bagusnya barang Amway. Ke sana sini dia tabur business card. Sebab tu Amway ni dibuat secara sambilan je. Bayangkan, satu keluarga ada 4 orang adik beradik. Adik beradik tu masing masing ada pasangan. Pasangan ada adik beradik dia pulak. Lepas tu dalam adik beradik pasangan tu tentu ada pasangan dia pulak.. Nampak tak macam mana network tu berkembang. Itu belum jual, just gunakan konsep "guna barang". Dari beli barang kat Giant, Tesco ke.. Baik beli barang dalam perniagaan keluarga sendiri. Contoh kita ada kedai runcit, buat apa buang duit beli beras kat kedai Abu. Betul tak..?


Tahun lepas Amway adalah MLM no 1 dengan sales paling banyak mengatasi Avon dan jauh meninggalkan MLM lain



Ini biasanya tak berlaku dalam keluarga orang melayu. Dia tak tau pun benda apa Amway ke MLM ke. Bila orang pakat kata MLM tu makan duit haram, dia pun takde tanya takde selidik.. Terus tolak.

Ini adalah permulaan macam mana orang cina menjadikan Amway sebagai perniagaan keluarga dan berjaya. 

Malang sekali sebab ramai orang melayu tak nampak peluang ni. Hakikatnya, orang melayu ramai yang suka makan gaji. Tak salah jugak makan gaji. Kalau tak ada yang makan gaji jadi jurutera, askar atau polis. Siapa yang nak jaga keamanan negara. Ye tak..? Tapi, dalam ekonomi kurang stabil macam sekarang ni, ada baiknya fikir fikirkan peluang untuk buat perniagaan sambilan. Dengan Amway, kita buat pilihan, nak income berapa. Letak target. Usaha kena betul, bukan menyondol mengkhinzir buta. Kerja sambilan bagi aku kurang relevan.

Tahun demi tahun, harga barang meningkat. Kelayakan BR1M makin bertambah. Tapi sampai bila nak harap pada bantuan. Buka hati buka minda. 

Aku sekadar berkongsi peluang. Tak ajak pun korang masuk. Buang masa je kalau masuk tapi tak menimba ilmu. Guna barang pun taknak, nak berniaga bermacam alasan. Buang duit korang, buang masa mentor. Lastnya korang badmouth industry MLM atau pun Amway kata masuk tapi tak jadi apa. Tapi tak cerita pun kat orang yang sebenarnya korang masuk korang tak buat apa.. 

Aku just share sebab aku rasa rugi kalau aku tak kongsi peluang yang macam ni. Ramai yang mencari cari peluang nak tambah pendapatan tapi tak tau dan mungkin tak terfikir nak ambil tahu sebab sentiasa anggap negatif pada orang MLM. Yang lawaknya ramai yang kata, tak suka MLM sebab lebih suka berniaga produk fizikal. Nak je mulut celupar aku ni menjawab "Abis ko ingat aku meniaga angin? Yang meniaga angin tu Mister Potato je tau".

Kalau nak tanya lanjut whatsapp 0126894317.

Dah baca? Kenapa saya suka Amway

Daa

26 comments:

Kakzakie Purvit berkata... [Reply]

Tak dinafikan keluarga kakak dulu masa memula kakak akak berhenti kerja terus terjebak dgn Amway kami macam tak setuju. Tapi kini kami semua dah buka mata melihat kebolehannya. Ibu tunggal masa tu menerjah sana-sini siang-malam. Anak-anak tidur dlm kereta, buat homework belakang stage masa mamanya berucap semua itu penat-lelah yg berbaloi. Tapi sekarang bila dia dpt pergi overseas, dia balik kami dpt ole-ole semua dah mampu senyum menyokong. Kami pengguna produknya sekarang..

Unknown berkata... [Reply]

@Kakzakie, iye kak.. ramai yang susah hati..dan biasanya tak menyokong.. tapi sebenarnya sokongan keluarga lah yang paling penting dalam apa pekerjaan atau perniagaan pun.. so sebagai ahli keluarga, belajarlah memahami bukan menghukum.

tak minat business tak apa pun. kita sokong perniagaan adik beradik. beli barang kat dia. kurang2 duit tu tak lari ke mana..

aizamia3 berkata... [Reply]

Betul.. kalau tak minat, tak perlulah kot nak burukkan apa yang orang cuba usahakan.. doakan yang baik2 sudahlah.

Siti Sharini berkata... [Reply]

teringat kisah yang orang duk share hari tu. orang kita kalau p kedai kawan-kawan mesti nak mintak diskaun harga kawan-kawan, tp org dia p kedai orang dia beli banyak2 sebab nak tolong kawan.

org kita banyak pikir nak untung sendiri je kut..

Tie HT berkata... [Reply]

orang cina ni fokus kan dengan kerja dia :)

Dr K berkata... [Reply]

Amway mmg salah satu bisnes MLM yg dah established, dan terbukti berjaya lahirkan ramai usahawan..dan yup,saya kenal few kenalan Chinese yg aktif dlm Amway..

Cina ni konsep mereka ialah " support sesama mereka"..tak kiralah bisnes apa pun, termasuklah MLM...So sikap macam ni mmg teramat baik dlm bisnes networking ni..masalah Melayu, ramai PhD...dah la malas buat,siap racun org lain jgn buat...haisshhhh

Pinangso Loro berkata... [Reply]

nak berjaya dalam apa pun kena fokus... baik MLM atau pun apa juga... cepat mengalah satu lagi punca orang melayu selalu gagal...

sal ya berkata... [Reply]

Btl la. Tp kebanyakkan org nk sng je. Mls nk usaha. Nk cpt kaya je.

SalbiahM berkata... [Reply]

betul gak ni rai..tak boleh samakan Amway dengan MLM 'cari orang' yang lain.kalau tak nak buat, jangan kacau orang lain nak buat.

Usy@M^^ berkata... [Reply]

MLM mcm Amway mmg menguntngkn. Kalu hndk berjaya kene de usaha. MLM ni umpama SALESMAN/SALESGIRL. Kene rajin kalu nk senang.. Hndk Sng bkn Sng tp nk Miskin mmg sng.

Unknown berkata... [Reply]

Saya dealer Amway boleh hubungi 012-2747791 unk keterangan lanjut

anoljariah berkata... [Reply]

Saya baru join april 2017. Saya mmg org yg berniaga. Saya nampak amway nie dlm pandangan yg luas. Blh try n rasakan sendiri. Sekarang saua guna konsep beli n guna sendiri. Memang 2berbaloi. Bg yg blm cuba blh cuba. Harap semua akan berjaya dengan bisnes amway nie....

loquendihertz berkata... [Reply]

haiiii..sy pun baru lagi dalam amway..and xpernah cuba apa2 jenis perniagaan lagi..setakat ni cuba pakai dulu..tp produk sy beli mmg bgus lah

Nisa berkata... [Reply]

Produk amway alhamdulillah bagus. Dari zaman 70-an famili saya dah pakai. Produk penjagaan wajah, penjagaan mulut, vitamin, even pencuci baju pun amway! Sekarang dah ada strika baju, peralatan memasak juga.. Saya guna noxxa. Alhamdulillah..masak bubur lambuk yang berjam2 tu pun, tak sampai sejam guna periuk noxxa. Masak ayam ala kenny rogers pun boleh. Siapa yang berminat mendapatkan produk2 AMWAY jangan segan2 contact saya ya. +60104558949

Unknown berkata... [Reply]

Saya juga baru mendaftar, saya bwk konsep Cina berniaga dgn mendaftarkan adik-beradik, ipar duai dan sebagainya.. alhamdulilah berbaloi .. nak jadi Amway Biznes Owner (Abo) terutama sekitar Nilai, Seremban dan Melaka hubungi or wassap saya 0126815481

Unknown berkata... [Reply]

Amway mmg ade aura tersendiri..bonus setiap bulan sape nak.bg kan.hehe...meh pm saya area tanjung malim 01135372870..meh jadi ahli.dulu

Unknown berkata... [Reply]

Amway adelah produk yg bgs2, di samping kte tlng org utk kesihatan , kte juga berpeluang menambah pendapatan yg lumayan,,,blom cuba , blom tahu,, rezeki ade dimane2 je, jnji usaha utk berjaya.. utk sesiapa yg nk mengenali dan menggunakan produk Amway ,jom sertai bisnes bersama sy area kuala lumpur dan selangor sila call < 0123695477 >..

Unknown berkata... [Reply]

Assalamualaikum Siapa Akan Mahu Joine Dalam Business Atau Mlm ,Untuk Anda,Dan Keluarga ,Anak Cucuc Rakan,Rakan,Cara Syarikat 5★★★★,Tel.6738864196 (Brunei)

Unknown berkata... [Reply]

Good product..

Unknown berkata... [Reply]

Sy pun dah ABO.ni mula berjinak buat biz amway.
010 5187994

kutotkenobala.com berkata... [Reply]

Salam kepada semua yg berminat dalam
Bidang mlm Amway dan ingin menambah
Pendapatan sambilan dengan modal yg rendah..dan dalam masa yg sama boleh menikmati produk yg berkualiti
Yg selamat digunakan..
Jika berminat hubungi saya zaide 0182267290 kawasan selangor

sweet plum berkata... [Reply]

Assalamualaikum
Saya Amway biz owner area Salak tinggi, Sepang, dipantau direct double diamond abg harun, yg nak join team Saya boleh contact Saya terus ye, Kita buat sampai jadi! www.wasap.my/+60182314837/nakblajaramway

rohaizan berkata... [Reply]

Alhamdulillah. Bagus perkongsian ni. Memang sepatutnya satu keluarga kena support sesiapa yang buat bisnes Amway. Sebab Amway punya motto pun 'Freedom Family Hope Reward'
https://rohaizankhamis.com/blog

Unknown berkata... [Reply]

Sayapn pengguna Amway. Baru daftar ABO. Berminat nak jd pengguna contact saya 019 9843640

Sariza berkata... [Reply]

Saya juga ABO Amway. Boleh wassup 0122837405 untuk share jana income bersama di Amway

Jql berkata... [Reply]

Mmg best Amway ni.. Sy pun dulu mula2 x suka.. Tp bila sy cuba buka hati dan fikiran, bru nmpk apa sebenarnya Amway ni.. Lg kita fhm, lg senang nk share dgn org.. Dlu sy try mcm2 bisnes, semua melingkup.. Buat Amway, Alhamdullilah xde risiko rugi langsung.. Income bln2 pun dh 4 angka skrg ni

Semua tulisan dan gambar dalam Ourkizuna adalah hak milik peribadi hasil nukilan pemilik blog melainkan diterangkan sebaliknya. Sila hormati hak orang lain sebagaimana orang lain menghormati hak anda.

Feel free to copy, but please do it with responsible. Sebarang maklumbalas atau pertanyaan, boleh tujukan kepada kesoma.rai@gmail.com