Selasa

Resepi Agedashi Tofu kuasa dua

Assalamualaikum

Actually, lamaaa dulu aku pernah share dah resepi agedashi tofu ni..

Ini agak kegemaran aku jugak. Kalau di kedai makanan jepun, seketul agedashi tofu ni dah RM8++ tau. Padahal buat sendiri mudah je. 

Agedashi Tofu
Jom revisit cara membuatnya

Tauhu lembut dipotong 8, ditoskan dan lap kering dengan paper towel. Goreng dlm minyak 170-180darjah sehingga keperangan.

Sosnya
1cawan air
1 sudu kecil dashi serbuk
2 sudu besar kicap shoyu
2 sudu besar gula

Campurkan semua bahan ke dalam periuk dan didihkan.

Cara menghidang
Masukkan tauhu ke dalam mangkuk dan siramkan sosnya. Tabur daun bawang dan sedikit katsuo bushi (bonito flakes).

Enak dimakan ketika panas.

Kalau nakkan update cepat pasal resepi pelbagai makanan jepun, boleh LIKE page kami di FB - Frozen Takoyaki.

Aku ada juga menjual bahan-bahan makanan Jepun, ada yang ada sijil halal. dan ada juga yang tiada sijil tapi halal. 

Daa

5 comments:

Dr K berkata... [Reply]

Mahal betul kalau dijual ...RM8 seketul...saya tgk bahan2 nya biasa aja...

1st time dengar nama makanan ni...hihihih

Mar Mansor berkata... [Reply]

Mahal sungguh,..saya tak tahu sangat pasal makanan jepun ni.takoyaki suka la makan. Kalau sushi ohh tak leh telan,,itu je saya tau..kui2

Kakzakie Purvit berkata... [Reply]

Serbuk dashi dan kicap shoyu pun rumah kakak tak ada macam manalah kakak nak buat Rai..

uncle gedek berkata... [Reply]

8++?

mahal tu! Boleh dapat nasik campo + air !

Fiza Rahman berkata... [Reply]

Dah bley bukak restoran jepun nih ☺

Semua tulisan dan gambar dalam Ourkizuna adalah hak milik peribadi hasil nukilan pemilik blog melainkan diterangkan sebaliknya. Sila hormati hak orang lain sebagaimana orang lain menghormati hak anda.

Feel free to copy, but please do it with responsible. Sebarang maklumbalas atau pertanyaan, boleh tujukan kepada kesoma.rai@gmail.com