Assalamualaikum
Sebagai anak emak, aku memang rasa resepi roti canai mak aku yang terbaik yang pernah aku rasa setakat ni. Dibandingkan dengan roti canai kat kedai memang tak terlawan lah. Sungguh pun ada apprentice mak yang datang belajar buat roti canai dan bukak kedai, tapi tetap tak boleh lawan roti canai mak. Aku rasa yang membuatkan roti canai mak yang tersedap bagi aku adalah, rotinya tebal tapi rangup diluar dan lembut di dalam, setiap lapisan roti tu nipis membuatkan roti tu rangup walau pun tebal. Sekilo tepung, cuma dapat lebih kurang 18 keping roti. Makan sekeping dua dah kenyang. Tapi untuk aku tiga keping lah. Hahaha... Dasar mentekedarah..
So setelah beberapa kali shujin mengugut nak hantar aku balik kampung kalau aku tak buatkan roti canai untuk dia, aku pun merajinkan diri buat roti. Aku cakap nak buat 500gm tepung je. Bukan ramai pun. Kitorang laki bini je. Shujin berdegil nak sekilo. Matila aku menguli tepung tu. Tapi shujin nak aku buat kecik kecik je saiznya. Dan nipis. So sekilo tepung tu dapat 35 keping. Makan dua orang okey. Pagi petang siang malam makan roti canai. Mabuk aku!
Resepi roti canai mak aku
Bahan-bahan
Tepung gandum - mak kata cap sauh tu yang terbaik
Air
Gula lebih kurang 2 sudu
Garam sikit
Sebiji telur
Marjerin secukupnya
Kaedah
Gaul tepung gandum dengan garam. Buat bulatan kat tengah. Pecahkan telur dan kacau. Lepas tu masukkan air. Uli sampai tak melekit. Lepas tu bahagikan kepada beberapa bahagian. Lebih kurang 50g setiap bahagian. Lepas tu bulat-bulatkan. Sapu dengan marjerin ke semua bahagian. Jangan ada yang tertinggal. Tutup lepas tu simpan sekurang-kurangnya 6-8jam. Aku biasanya buat malam. Pagi baru tebar.
Kalau kat kedai diorang banyak guna minyak je. Tapi kalau guna marjerin lebih sedap dan wangi. Kos nak membuatnya pun murah gila. Aku dapat 35 keping tu lebih kurang saiz kedai makan. Maksudnya kalau jual dapat RM35. Kosnya baru berapa hengget. Gila lah. Aku patut bukak kedai makan. Hahahaha..
Selamat menyambut Maal Hijrah & berhujung minggu.
Daa
Sebagai anak emak, aku memang rasa resepi roti canai mak aku yang terbaik yang pernah aku rasa setakat ni. Dibandingkan dengan roti canai kat kedai memang tak terlawan lah. Sungguh pun ada apprentice mak yang datang belajar buat roti canai dan bukak kedai, tapi tetap tak boleh lawan roti canai mak. Aku rasa yang membuatkan roti canai mak yang tersedap bagi aku adalah, rotinya tebal tapi rangup diluar dan lembut di dalam, setiap lapisan roti tu nipis membuatkan roti tu rangup walau pun tebal. Sekilo tepung, cuma dapat lebih kurang 18 keping roti. Makan sekeping dua dah kenyang. Tapi untuk aku tiga keping lah. Hahaha... Dasar mentekedarah..
So setelah beberapa kali shujin mengugut nak hantar aku balik kampung kalau aku tak buatkan roti canai untuk dia, aku pun merajinkan diri buat roti. Aku cakap nak buat 500gm tepung je. Bukan ramai pun. Kitorang laki bini je. Shujin berdegil nak sekilo. Matila aku menguli tepung tu. Tapi shujin nak aku buat kecik kecik je saiznya. Dan nipis. So sekilo tepung tu dapat 35 keping. Makan dua orang okey. Pagi petang siang malam makan roti canai. Mabuk aku!
Resepi roti canai mak aku
Bahan-bahan
Tepung gandum - mak kata cap sauh tu yang terbaik
Air
Gula lebih kurang 2 sudu
Garam sikit
Sebiji telur
Marjerin secukupnya
Kaedah
Gaul tepung gandum dengan garam. Buat bulatan kat tengah. Pecahkan telur dan kacau. Lepas tu masukkan air. Uli sampai tak melekit. Lepas tu bahagikan kepada beberapa bahagian. Lebih kurang 50g setiap bahagian. Lepas tu bulat-bulatkan. Sapu dengan marjerin ke semua bahagian. Jangan ada yang tertinggal. Tutup lepas tu simpan sekurang-kurangnya 6-8jam. Aku biasanya buat malam. Pagi baru tebar.
Tips mendapatkan roti canai yang rangup diluar dan lembut di dalam
Dapatkan panduan lengkap cara cara buat roti canai dan kuah yang sedap
Dapatkan panduan lengkap cara cara buat roti canai dan kuah yang sedap
Lepas dicanai lipat-lipat dan bentukkan bulat macam ni. Jangan lupa letak marjerin masa setiap proses |
Penyek penyek untuk digoreng |
Selepas digoreng. Goreng pun letak marjerin tau |
Selamat menyambut Maal Hijrah & berhujung minggu.
Daa
17 comments:
sedap nya..saya nak cuba jugak kot2 menjadi
Selamat Menyambut Maal Hijrah.
Dapat 35 keping Rai..banyak tu..mau berhari@ makan roti canak selagi tak habis.
Ooo... camtu ke cara buat roti canai... senang je... Cuma tahu buat jemput2 je...hehe
pagi ni pun bfast roti canai, tapi tak penah cuba buat sendirik. sekrg akak dah dpt resipi dari rai, akak nak cubalah lepas ni. tq so much
mak apa pun masak ssedap kan...faiz suka makan roti canai tapi entah bila aku nak buat..tak pernah buat2 lagi..selalunya lempeng je...hahaha
nak menguli tu yg kadang2 rasa tak sanggup!!...
wahhhh..kalau aku jiran ngan ko kan bes....bile ko buat roti canai leh kasik aku sket hahahaha
ko gi faiz nye rumh?
Mak aku dulu msa kat kg pn rajn jgk buat roti canai...yg bestnya tepung tu dicanai mengguakan dulang besar...sudah tentu saiz rotai canai jauh lbh besar drp yg dijual di kedai....
tq tq... nak copy kasi kawan south africa nak balik for good... depa anak beranak suka sangat roti canai...
Dah lama nak cari resipi roti canai yg gebu mcm nie. Sedapnya! Nak try!
Best, tq. Sangat2 membantu, nak gunakan sebab saya ni bukak warung sarapan pagi. Moga2 sukses in sha allah. Minta guna resepi ya utk barakah
Best, tq. Sangat2 membantu, nak gunakan sebab saya ni bukak warung sarapan pagi. Moga2 sukses in sha allah. Minta guna resepi ya utk barakah
Salam kak. Tepung gandum tu berapa cawan ?
Telur brp biji?
Telur brp biji?
As Salam.
Mohon share
Catat Ulasan