Isnin

Review set penjagaan kulit Artistry

Assalamualaikum

Usia meningkat dewasa (eceh~) menyebabkan aku agak ambil berat tentang penjagaan muka. Sebenarnya kulit muka aku bukan jenis yang bermasalah pun. Jenis kulit kombinasi. Jarang naik jerawat. Tapi takkan nak tunggu ada masalah baru nak jaga betul betul kan.. Hehehe..

So, dua tahun lalu, ketika umur 28 tahun (kehkehkeh) aku decide yang aku nak make sure bila aku hantar Aqil pergi sekolah, orang sangka aku kakak dia instead of ingat aku mak dia. Hahaha.. So, sejak tu aku mula bersungguh sungguh jaga muka. Bermula dengan sekadar pencuci muka. Aku berjinak jinak dengan toner dan moisturizer.

31hb. Sehari selepas birthday aku yang ke-30. Company tempat kerja aku mengadakan hari kesihatan dan kecantikan. So, adalah klinik kulit datang bawak mesin VISIA untuk buat face analysis.
Hulurkan muka untuk di analisis
Cuma ambil masa tak sampai 5 minit. Akan dapat tahu apa masalah kulit muka kita. Ada 8 jenis analisis yang dilakukan. Antaranya tona muka, kedutan, jeragat, bakteria dengan apa tah lagi. Tak ingat sebab diorang tak bagi copy list pun. Kedekut. Mentang mentang FREE kan. Hahaha.. Apa yang penting.. Score yang bagus adalah 100 dan makin sikit score makin bermasalah lah kulit tu. Score aku tona muka dapat 99. Yey~~.. Katanya ada bakteria kat bawah kulit score 69%, kedutan dapat score 80% - Bangga~~.... Jeragat dalam 79% gitu kot.. Bintik bintik hitam duk bawah kulit, belum muncul lagi.. Tapi overall score aku mostly duk kat area 80% la. Still boleh diselamatkan kata orang. Hahahaha...

Seriously.. Aku syukur aku decide nak start guna Artistry. Sekarang.. Aku makin yakin dengan keputusan aku tu.. Antara yang aku gunakan
Artistry Youth Xtend rich cleansing foam
Aku baru je start gunakan pencuci muka ni. Apa yang menarik pasal pencuci muka ni adalah ianya sangat lembut. Macam mousse gitu. Lepas cuci kulit terasa lembab, tak terik atau kering mahu pun berminyak. Aku gunakan dua kali sehari. Bangun pagi dengan sebelum tidur malam. Pakai sikit je. Cara pakainya, picit keluar sebesar kacang tanah. Titiskan sedikit air dan gosokkan supaya keluar buih. Lepas tu sapukan rata pada muka dan leher. Bilas bersih..


Artistry Essential Hydrating Toner
Aku sangat marah dengan toner ni. Sebotol 200ml guna tak habis habis. Dah dekat 2 tahun kot masih ada suku lagi..Hahaha. Dalam botol ni aku gunakan sebagai penyegar di ofis. Sebab malas nak apply moisturizer, aku just semburkan hydrating toner ni kat muka untuk elak kulit muka kering dalam aircond. Memang sangat best. Bau pun wangi.

Bagi moisturizer aku still guna mini set dari Artistry Pure Whit dengan perlindungan matahari SPF20 PA+++. Set pure white ni dah stop production sebab diorang dah intro set yang baru. Habis nanti beli yang baru tu kot. Belum decide. Hihi.

Dannn... Best of the best.. Yang paling menawan hati ku apa lagi kalau bukan Time Defiance Skin Refinishing Lotion ni.
Hadiah birthday ke 30 tahun. Hihi

Satu pam je guna
Apa yang menarik sangat pasal lotion ni adalah finishingnya. Bila pakai, ianya meresap ke dalam kulit dan takde kesan berminyak atau melekit langsung. Rasa macam pakai bedak atau orang kampung aku sebut velvety. Hasilnya.. korang akan rasa nak sentuh kulit muka je kalau pakai. Sebab kulit muka terasa licin dan lembut. Of course baunya menarik. Satu botol 30ml harga RM195 T_T.. Kalaulah birthday aku setahun 3 kali kan. Hahaha.. Kenapa tiga kali? Sebab sebotol tahan lebih kurang 4 bulan... Hahaha..

Aku pun bukan nak bagi putih berseri seri macam rendam kloroks. Cuma nak jaga biar jangan nampak kedut sangat, takde jerawat takde bintik hitam cukup lah..

Sedikit bangga bila encik shujin memuji muji kulit muka aku yang bertambah baik berkat rajin belek muka depan cermin tiap pagi. Hahaha.. Shujin kan boleh tahan sikit mulutnya.. Kalau dia nak sound aku, dia sound je. Aku pun sentap, terus lari belakang pintu. Huhuhu..

Berminat nak dapatkan set artistry ini? Boleh whatsapp di nombor 0126894617. 

Daa

28 comments:

Shima Salleh berkata... [Reply]

wah menarik...
Tp bab2 muka ni omak pun agak lemah hahahahaa....

~ As ~ berkata... [Reply]

Aku pernah ikut kelas penjagaan muka ni (sekali je pun eheh), klau pagi2 bangun tidur jgn cuci muka pkai apa2 pencuci, sbb muka kita ada pelembab semulajadi yg baik utk kulit, sayang klau cuci pkai facial foam, cuci2 pkai air je.

Rai Ourkizuna berkata... [Reply]

go go.. utk masa depan. hahaha

Rai Ourkizuna berkata... [Reply]

aah.. aku pun pernah dengar. tapi sebab T zone aku agak berminyak. so aku prefer cuci..

JunAina berkata... [Reply]

Dedulu akak bantai sabun lux je sabun muka...ahahaaa...

Skrg ni cuci, boh pelembab dan alas bedak tapi bila dah solat kat opis tu togel je muka...natural beauty katanya...ahahhaaa...

Aziela berkata... [Reply]

Sejak umur meningkat, akak lebih malas jaga muka. Yang sebenarnya tak ada masa nak belek. Sibuk ke hulu ke hilir jer. Mulalah rasa macam nak jadi suri rumah pula lepas nie..huhuhuhu

Ain Noraini berkata... [Reply]

kak ain kalau pakai benda2 tu rajin sekejap jer...tapikan bila umur kak ain dah bertinkek2 ni kene la jaga jugakkann..

Teratak Hami berkata... [Reply]

Muka akak ni masalah lain takde, tapi jeragat. Artistry ni produk kesukaan akak jgk dulu. Dah pindah-randah, makin susah nak dapat. Tak mampu pun ye :-)

asyifa mustaffa berkata... [Reply]

Bab ni yg mlas...sbb x brapa nak disiplin..! Kdang mula je..sbb eksited...masuk mnggu ke 2.. Hancus...! ... Kena lbih motivate diri...:-)

Cho Zila berkata... [Reply]

ni yang baguihnyer orang rajinni.. dapatlah mukatu tak bermasalah.. akakni kalau dah ada masalah baruler nak cari benda baguih sikit.. kan dah lambat namanyer...

Irfa berkata... [Reply]

AYAT LARIK BELAKANG PINTU MACAM PERNAH KU DENGAR, TAPI DIMANA YE ;)

Kakzakie berkata... [Reply]

Bila dah tahu kebaikan tak payah tukar lagi - teruskan penggunaannya..

faraherda.razalan berkata... [Reply]

Amboi, Rai ni jenis cerewet gak jaga muka ya? Sy ni tibai je. Tapi sejak 2nd preggy ni, byk lak jerawat yg timbul. Pembawakan baby la kan? Ignore jelah. Tgu pas bersalin t. Selalunya pas bersalin, semua pun setel....

Mimi Azirah berkata... [Reply]

1st dnga nme produk nih

Tanpa Nama berkata... [Reply]

wah terbaik yer rai,... BTW angah tu kakak hehehe!

Rai Ourkizuna berkata... [Reply]

Kak aina, penah jugak bantai basuh muka ngan sabun mandi. Haha..

Lepas solat pun saya malam nak touch up.. Haha

Teena Tna berkata... [Reply]

Muka saya pulak kalau pegang licin tapi parut kat dalam tu menampakkan bekas jerawat warna merah.

Oh nak jadi kakak instead of emak ea. macam mak saya lah, sume tanya itu mak ke kakak. Last2 sy jawab, tu kakak sulong saya. Heee

TiranaAduka berkata... [Reply]

salam
Lelaki boleh guma tak?
Maaf tanya kat sini.

makchaq berkata... [Reply]

Bab ni makchaq memang kalah..
pernah jugak la beli konon2 nak start jaga muka.. tapi pasai tak besa, entah kemana halanya...

HeNRieTTa JoSe berkata... [Reply]

Btul rietta...mak rietta, walau umo dah lebih lma puloh, dan dh xserajin zaman muda remaja...kulit masih macam orang muda...tpi foundation yg spf brp ntah...rietta tukang bli jerr....msih mak rietta guna...pkai tu aja, xde bedak dah...dan yg spray refreshing utk muka tu pown mak rietta pkai...

Rai Ourkizuna berkata... [Reply]

lelaki pun boleh guna.

ros_reeza berkata... [Reply]

menariklah produk ni :)

mama_ka0ri berkata... [Reply]

yer..aku bersyukur juga dipertemukan dengan produk Artistry..dah umo 30 pon org kata student lagi..haha..

pakai yang baru zai..ideal radiance tu..sgt best!!

lieyalatif berkata... [Reply]

wow menarik2...lieya plak muke jenis berminyak....ni lagi2 nak period...mule la jerawat naik...adoi stress mak!

diana berkata... [Reply]

kulit muda jelita nih...baca kemarin katanya kalau kulit nampak muda tu maknanya usia panjang..hehehe

wahida berkata... [Reply]

rajinnya ko jaga kulit ko nok...aku kagum...aku ni pulak main belasah je...toner ke moisturiser ke mmg tak pakai...huwaaaaaaa...

nanakimie berkata... [Reply]

wah kak..nak jugak tgk hasilnya:)

QasehnyaRania berkata... [Reply]

kakak sepupu saya pakai ni.amway the best la

mcm best test skin tu ..

Semua tulisan dan gambar dalam Ourkizuna adalah hak milik peribadi hasil nukilan pemilik blog melainkan diterangkan sebaliknya. Sila hormati hak orang lain sebagaimana orang lain menghormati hak anda.

Feel free to copy, but please do it with responsible. Sebarang maklumbalas atau pertanyaan, boleh tujukan kepada kesoma.rai@gmail.com