Selasa

In shaa Allah VS Insya Allah

Assalamualaikum

Aku just nak share benda ni. Aku rasa ramai orang terbaca dan ramai juga yang share pasal penggunaan In Shaa Allah dan Insya Allah yang kononnya disebut oleh Dr Zakir Naik.

Selepas dari tu, aku tengok ramai yang mula tulis in shaa allah instead of yang selama ni kita guna Insya Allah.

While aku tak kata effort mereka untuk menulis in shaa allah ni salah, aku suka nak bagitau bahawa Dr Zakir naik mengaku kat Twitter yang dia tak pernah ulas pasal sebutan Insya Allah tu. So, please stop sharing info yang salah.

Sebutan Insya Allah juga betul. Baca ulasan kat SINI

Share ilmu yang baik itu bagus. Tapi kalau info yang salah pun tak baik juga.

Daa

30 comments:

Mummy Akmar berkata... [Reply]

A ah! dengan diri ini terikut jugak takot tersalah. pernah terbaca kena eja insyaAllah jadi in sha Allah. pelik betul..bunyi nya sama je. Mana kita nak sama orang indonesia baca quran dan orang malaysia baca. yang penting dengungan panjang pendek semua betul.

Pernah dengar masjid di KL di azankan oleh orang bangaladesh..bunyi memang lain dari orang malaysia. tapi laungan nya tetap sama Allahuakbar...

itulah rasa pelik juga tertanya di benak hati apahal insya Allah KENA jadi in sha Allah...skarang dah dapat jawapan.

Thanks sis!

Ujie berkata... [Reply]

kesimpulannya, jgn cepat sebarkan sesuatu. cari sumber2 lain yg sahih.

saya masih guna yg biasa..Insya Allah.

Tanpa Nama berkata... [Reply]

bila sebut pasal facebook, ramai kita yang gila nak klik `like' dan `share'... (termasuk aku yang selalu share comic strips)

abah khalisha berkata... [Reply]

a'ah kt fb lah biasanya..org pun share and like

Aziela berkata... [Reply]

True. Yang penting ejaan dalam jawi tu, takut memberi maksud salah dalam bahasa arab. Even nama akak sendiri pun. kalau tukar zai dengan zho untuk huruf Z, akan memberi maksud yang tak elok. So, akak pun masih guna Insya Allah. Yang penting sebutan mesti betul.

Tihara berkata... [Reply]

terima kasih untuk pencerahan..
saya masih guna in shaa Allah..
sebab UAI dah terangkan mana-mana pun boleh..

Rai Ourkizuna berkata... [Reply]

kak tihara,
tak ada masalah nak guna mana satu pun..tapi perbuatan menyebarkan info yg kononnya dari dr zakir tu yg saya nak tekankan. sedangkan penggunaan insya allah juga betul. kenapa nak sebarkan kalau info tu dr zakir sendiri kata dia tak cakap.. tak ke macam menfitnah dr zakir tu cakap sesuatu yg dia tak cakap?

Daddy Ziyyad berkata... [Reply]

Ironinya, eja lah cara mana pun, tetap tak akan tepat makhraj nya...tulis jawi la terus, lagi bagus...hahaha..

Ironi nya juga, org kita mmg betul2 peka & sensitif bila tiba bab2 ejaan...( contoh sebelum ni ejaan Akum, Salam, etc)..Bukan tak boleh, tapi saya kelakar...sebab apa saya kata kelakar...benda kecil macam ni beria ia pulun tegakkan, bab tutup aurat ikut syariah yg maha penting tu, bab makan harta secara gharar/syubhah, bab mengular time kerja, bab hablumminannas....semua ambil enteng aja..:)

sisdee berkata... [Reply]

Emm now i pun hati2 nk share apa2..biar kita kaji dulu baru sibuk share..kang jdi cmni le..saya ttp guna insyaallah sbb yg pntg ejaan jawi arabnya ;-)

munna berkata... [Reply]

mana2 pun boleh ye..... dah terbiasa dgn Insya Allah

Ema Blog berkata... [Reply]

terperasan juga ramai yg ejaan Insha Allah skrg ni..tp nasib baik tak sepat nak eja macam ni,,dah terbiasa dgn ejaan sebelum ini..thanks sahring rai.

missina berkata... [Reply]

Ooo..penah guna gk insha Allah tu..maybe sebab dh terikut dgn info tu..tapi tk silap dia tk ckp psl dr zakir ni...maybe pendpt org lain tk taulah kan...neway nice sharing...yg penting apa yg kita niatkan tu ek...

sal ya berkata... [Reply]

ape2 hal tulis jawi la senang. tak ada yang salah baca. apa2 pun kena refer kat tulisan jawi barut ahu sebutan dan ejaan kan?

sal ya berkata... [Reply]

ada baca jawapan ustaz ni tak ada salah pun tulis in shaa Allah. ttp shin sama ada 'sh' ataupun 'sy'. wallahualam... tapi kalau share sesuatu yang tak patut tu tak tau la saya.

me shuhada berkata... [Reply]

Yg penting cara menyebutnya kan? Rasanya masing2 dh tahu.. psl tulisan dlm rumi, wallahu alam..

diana berkata... [Reply]

Betul tu..mana2 pun x salah..yg salah bila kita sebarkan sesuatu dgn gunakan nama org lain.sdgkan org tu x kata apa pun..

adyna berkata... [Reply]

a'ah kdg2 fb nie bukan tuan badan yang buat..tp org lain ;)

Yaya Azura berkata... [Reply]

dah biasa guna Insya Allah...apa pun sebutan yang kena betul

Tanpa Nama berkata... [Reply]

betul tu but for KA dua2 boleh digunapakai asal sebutannyer betul dan tepat

IntaNBerliaN berkata... [Reply]

Haa tu la, sy pun ada bc psl ni... UAI kata, blh je tulis InsyaAllah.. sy bc kt fb

kay_are berkata... [Reply]

bende bende macam ni kene selidik betul2 dulu.. baru r decide pastu nak sebarkan atau tidak kan..

ct rahani berkata... [Reply]

baru tau isu nih.. ketinggalan ketapi betul.. ekeke.. patut la kt fb ader kawan2 dh tukar tulis in shaa allah.. huhu..

ct rahani berkata... [Reply]

dear nak share kt fb ek.. :)

sitiezahim berkata... [Reply]

betul tu. lepas kenkonon kuar isu pasal ustaz zakir ckp tu, hilal asyraf penah ulas yg tak kisah mana2 ejaan asalkan maksud sama (tak berubah ejaan arab). then lepas2 tu kuar penafian ustaz zakir tu...so sebenarnya tak salah pon mana2 ejaan kan...hehehehhe

Ann Ishak berkata... [Reply]

thanks rai share info ni, saya selalu guna berkataan insyaAllah.

BERT berkata... [Reply]

tqkak rai share info yang sangat bagus ni... saya masih je guna yang lama sebab penah baca yang UAI kata 2-2 pun boleh ehhe

Nazayiena berkata... [Reply]

Thanks Rai berkongsi nie.

Mayang ABDUL RAZAK berkata... [Reply]

itulah... naik pening masa isu ni mula2 kuar.. thanks for the clarification ...

Cho Zila berkata... [Reply]

selalu amek tak kisah entahler akakni memang malas nak amek kisah sangat.. bendenyerpun remeh.. sebabtu kat fb malas nak share banyak benda...

QA's ~ mamapapa berkata... [Reply]

owh..salah rupanya :(

Semua tulisan dan gambar dalam Ourkizuna adalah hak milik peribadi hasil nukilan pemilik blog melainkan diterangkan sebaliknya. Sila hormati hak orang lain sebagaimana orang lain menghormati hak anda.

Feel free to copy, but please do it with responsible. Sebarang maklumbalas atau pertanyaan, boleh tujukan kepada kesoma.rai@gmail.com