Selasa

Resepi Kek Coklat Moist mudah pemanggang ajaib

Assalamualaikum

Ingat lagi pemanggang ajaib ku yang berharga RM20 tu? Hihihi

Dek kerana oven rosak. Dan Mommy Fara telah bertubi tubi menyerang dengan paparan gambar roti gebu dia. Maka dengan nafsu berkobar kobar aku membaking dengan pemanggang ajaib. 

Kek coklat moist aje. Roti gebu tak dapat derr..

Penyediaannya amat mudah dan super pantas tak payah tepung kek magic segera pun. Cuma letakkan pemanggang ajaib di atas dapur.


Gaulkan semua bahan di bawah. Resepinya aku ambil dari dapur Kak Ita masam manis. Resepi ni dua adunan untuk muat satu pemanggang.

Resepi Kek Coklat Moist Mudah (Versi Pemanggang Ajaib)
Bahan Bahan
2 cawan tepung
2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil baking soda
1 cawan serbuk koko
4 sudu besar susu tepung
2 1/2 cawan air sejuk dari peti ais
1 cawan gula (Dah dikurangkan. Resepi asal guna dua cawan)
2 sudu kecil esen vanilla
Dua cubit garam
1 cawan minyak
2 sudu kecil cuka

Kaedah membuatnya. Gaulkan semua sekali kecuali cuka. Gaul sebati. Akhir sekali campur cuka. Kaup balik secepat mungkin dan tuang ke dalam pemanggang ajaib.

Masak selama 15 minit api paling kecik. Tengok saiz api dapur korang gak la. First time baking dalam pemanggang ajaib ni, aku bukak pada minit ke 10 untuk check dah masak ke belum, takut hangit kat bawah. Cucuk dengan lidi untuk tengok da masak ke belum. Kalau belum, tutup semula dan masak lagi 2-3 minit.

Kalau rajin, alihkan kuali ke kanan dan ke kiri supaya masak sekata. Aku kan pemalas. Ngidam nak makan pulak pukul 630 pagi hari bekerja. Sementara menyiapkan anak-anak. Aku panggang jap atas dapur. Siap sarapan pagi tak sihat untuk diorang sebab mak diorang kempunan roti lembut bakar dalam oven. Hahahaha..

Hasilnya kek tak segebu kek yang guna telur dan masak guna oven. Tapi kalau nakkan kaedah yang cepat tapi sedap. Gunakan pemanggang ajaib ni. Setengah jam siap. Dengan masa sesingkat tu, bagi aku hasilnya sangat memuaskan. Lebih lebih lagi bila ada tetamu yang last minute sampai.

Aku bawak sikit pegi opis untuk pot luck lunch. Walau pun rupanya macam tak meyakinkan, rasanya masya allah. Sedap gila lah. Makan sambil pejam pejam mata..Hahaha..

Oklah. Selamat mencuba.

Nak beli pemanggang ajaib? Kontek Cik Irfa tau. Tapi rege lain la.. Aku punya special.. Sebab tu murah. Hehehe.. 


Daa

16 comments:

Fiza Rahman berkata... [Reply]

Nak tgk kek nya..hehehe..

Unknown berkata... [Reply]

@Fiza Rahman, keknya lupa gambokan.. esok saya buat lagi.. nanti update gambarnya.. hahaha..

Irfa berkata... [Reply]

haha..tetiba aku terkait sekali ye
cepat2..spesel price utk mereka2 yg comel dan cantik menawan

Chooyaya! berkata... [Reply]

gambo mana, gambo?

Unknown berkata... [Reply]

ala...nak tengok gambo kek...

Tanpa Nama berkata... [Reply]

Isteri sudah beberapa kali sediakan kek cokelat Moist untuk sambutan hari lahir.

Dr K berkata... [Reply]

dah mana gambar kek nya? hahahaha

Unknown berkata... [Reply]

hahahaha.. kelam kabut nak pi keja tak ambik gambar..

QasehnyaRania berkata... [Reply]

sirius tak pernah pon buat kek guna pemanggang ajaib lg.
akak, nk tgk gmbr keknya

tim kasih kak :-)

Unknown berkata... [Reply]

Mok xde stok cuka! tak pernah pun beli! ahaks! rekomen jenama sikit :)

Adilah Manaf Celik Vitamin berkata... [Reply]

Nak cubalah nanti guna periuk ajaib. Selalunya saya bakar ikan je dalam periuk ajaib tu.

Punca Dan Tips Rawatan Bagi Demam Denggi.

sarah berkata... [Reply]

aikkk macam senang jer..bleh try...

Unknown berkata... [Reply]

Nak try la buat

nueyue berkata... [Reply]

tak oayang pusingkan pmanggang tu ke ...nk try laa

Unknown berkata... [Reply]

Tak payah pusingkan cik nuyue..

Unknown berkata... [Reply]

@intank, silakan..

Semua tulisan dan gambar dalam Ourkizuna adalah hak milik peribadi hasil nukilan pemilik blog melainkan diterangkan sebaliknya. Sila hormati hak orang lain sebagaimana orang lain menghormati hak anda.

Feel free to copy, but please do it with responsible. Sebarang maklumbalas atau pertanyaan, boleh tujukan kepada kesoma.rai@gmail.com