Rupa tak berapa nak mari sebab ambik gambar malam. Tapi serius sedap benda ni.
Terung masak dalam miso.
Cara buat
Terung dipotong. Gaul dengan sedikit garam.
Bahan sos miso
1 sudu besar miso paste
1/2 cawan shoyu
2 sudu besar cuka
1/2 cawan stok dashi
1 ulas bawang putih diparut
1 inci halia diparut.
1 sudu kecil gula
Daun bawang untuk tabur
Campurkan kesemuanya dan kacau sebati.
Terung tadi, perah air yang berlebihan.
Goreng hingga agak lembut dengan sedikit minyak.
Masukkan sos yang telah dikacau rata.
Masak selama 10 minit. Tutup sekejap supaya sos miso meresap ke dalam terung.
Dah masak. Masuk ke dalam mangkuk dan tabur hirisan daun bawang.
Boleh makan dengan nasi.
Nak lagi sedap, letak chilli oil.
Kalau peminat miso, insya allah suka masakan ni.
Sedapp
#miso #makananjepun #ourkizuna
0 comments:
Catat Ulasan