Rabu

Melegakan sakit tekak dan batuk dengan pantas

Assalamualaikum

Caption tajuk ada macam iklan TV tak..? Hehehe..

Musim cuaca tak menentu ni, mudah terkena sakit tekak, batuk dan demam. Since aku dah lama tak practice makan ubat ubatan dari klinik, makanya banyak lah petua aku belajar pasal kaedah melegakan simptom saluran pernafasan ni. Alhamdulillah.

Testimoni sendiri. Dengan izin Allah, aku sembuh lebih cepat dari kenalan terdekat yang duk ulang alik klinik, sampai terpaksa ambil antibiotik tapi tak sembuh-sembuh.

Nama melayunya pokok bangun-bangun. Banyak nama pokok herba ni. Ada yang panggil Indian Borage, Mexican Mint, Cuban Oregano. Satu spesis pokok herba. Biasanya orang india guna dalam masakan diorang. Katanya lah.

Pokok ni teramat senang nak hidup. Ambil keratan batangnya, lepas tu cucuk je kat tanah. Ada cucuk kat tiga tempat. Semua hidup subur.

Kalau mula rasa sakit tekak, bersin, batuk, selesema.. Sila lah gunakan daun herba. Insya allah sangat berkesan. Cara nak gunakannya ada banyak yang orang kongsikan

(1) Ramas daunnya sampai keluar air. Airnya diminum
(2) Ambil daunnya untuk direbus dijadikan teh
(3) Rendam daun yang dicarik carik dengan air panas dan minum apabila air telah menjadi suam
(4) Kunyah daun mentah-mentah.
(5) Hiris halus-halus masuk dalam telur dadar (untuk anak)

Semua kaedah di atas aku dah pernah cuba. So far, kaedah paling berkesan dan serasi dengan aku adalah bila aku makan dengan daun-daunnya. Rasa dan bau pokok bangun-bangun ni agak kuat. Mungkin ramai tak suka. Honestly, bagi aku. Aku lagi sanggup kunyah daun pahit berangin ni daripada menderita sakit tekak, selesema berpanjangan. Atau tengok anak-anak sakit lama. Jauh lebih baik daripada ulang-ulang makan ubat klinik yang banyak kesan sampingan.

Dari start simptom sakit tekak, demam, selesema dan batuk hari Rabu lepas. Hari Sabtu, kebanyakan simptom dah tak ada. Itu pun aku betul-betul ikut petua hari Rabu dengan Khamis je. Bila dah lega sikit mula lah malas. Hehehe..

PS:/ Pokok ni boleh beli kat nursery. Aku mintak keratan kat jiran. Kalau ada sesiapa nak keratan aku boleh roger-roger. Aku kat Shah Alam. Tak boleh nak post. Kena datang ambik lah ye.

Selamat mencuba.

Daa

10 comments:

Aziela berkata... [Reply]

Wah...bagus ni Rai. Akk try cari kat nurseri.

Kakzakie Purvit berkata... [Reply]

Kakak panggil pokok oregano. Kalau demam pun kakak guna daun ini Rai. Ramas utk jerlum kepala/badan. Utk anak-anak kakak dah serasi walau bau dia agak kuat tapi sebab dari baby dah selalu bau lama-lama tak ada masalah.

mama ka0ri berkata... [Reply]

okeh..nanti kami sampai ambik keratan daun! HIHI..

JunAina berkata... [Reply]

Kalau kat tempat akak rasanya pokok ni dipanggil pokok kapur barus, kalau batuk atau asthma ambil daunnya letak sedikit air gosok pada tangan sehingga keluar seperti buih hijau kemudian sapu di bahagian dada dan belakang.

makchaq berkata... [Reply]

Kami pn jenis malas nak ke klinik. lagi suka ikut petua2 berasaskan herba ni..
Klu batuk minum air rendaman kayu manis, madu & limau/lemon. Alhamdulillah selalunya berkesan..

Qhaifa Nur berkata... [Reply]

Bagus klau berkesan rai..kena cari kat nurseri laa

lieyalatif berkata... [Reply]

lieya sesuai cube ni ...rai nak tau, lieya ni jarang kene batuk, tapi bile dah kene ya Allah lamaaa sgt2 nak baik...sampai kawan2 opis pedajal ckp lieya kene tibi kahkahkah...siot dieorg nieh...ye laa smapai dah bertuka2 antibiotik tak baik2....nanti kalo tekena lagi (hope dijauhkan laaa) leh cube petua rai nieh...

Diana Rashid berkata... [Reply]

kena cari ni..takut anak2 la batuk..saya pun macam Rai la..kalau batuk ke sakit apa pun rela makan ubat tak sedap pahit cemana pun dari menahan sakit berhari2..tak sanggup..

Maria Firdz berkata... [Reply]

macam pernh tengok pokok ni...

Az berkata... [Reply]

Sy ada jual pokok oregano sila ws sy 0107079200 (azrin)

Semua tulisan dan gambar dalam Ourkizuna adalah hak milik peribadi hasil nukilan pemilik blog melainkan diterangkan sebaliknya. Sila hormati hak orang lain sebagaimana orang lain menghormati hak anda.

Feel free to copy, but please do it with responsible. Sebarang maklumbalas atau pertanyaan, boleh tujukan kepada kesoma.rai@gmail.com