Khamis

Resepi Ayam Teriyaki

Assalamualaikum

Nak share satu resepi ayam teriyaki paling senang dalam dunia. Cuma gunakan sos teriyaki readymade. Dijamin halal.


Resepi Ayam Teriyaki
Beberapa ketul ayam bahagian isi (lagi sedap guna isi bahagian peha atau kepak)
Parutkan satu inci halia
Beberapa sudu sos teriyaki


Cara membuatnya
(1) Bersihkan ayam, cucuk dengan garfu sikit. Gaulkan dengan halia yang diparut dan sos teriyaki. Perap beberapa jam
(2) Panaskan minyak dengan api sederhana. Masukkan ayam dengan bahagian kulit ke bawah. Masak sehingga permukaan bawah berwarna keperangan
(3) Terbalikkan dan masak dengan keadaan bertutup selama beberapa minit.
(4) Buka dan sapukan baki sos ke permukaan ayam. Kalau guna berus pun elok. Biarkan beberapa ketika. Dan boleh diangkat dan hidangkan.


Hati-hati makan ayam teriyaki di Restoren Makanan Jepun yang tidak diiktiraf halal. Seperti yang pernah aku kongsi sebelum INI, sos teriyaki biasanya dicampur dengan mirin. Manakala dalam proses memasaknya biasanya menggunakan sake iaitu sejenis arak beras yang mengandungi 20% alkohol. Jadi, memasak sendiri di rumah dengan sos yang dijamin halal adalah cara paling selamat.


Sos teriyaki 180g rm7
Sebarang pesanan atau pertanyaan boleh pm atau whatsapp ke 0126894317


Banyak lagi resepi lain yang dikongsikan di Fan Page Frozen Takoyaki

Daa

9 comments:

azni hanafi berkata... [Reply]

wah rai..makin berkembang biz dia..lama azni x dtg komen kat sini..

Diana Rashid berkata... [Reply]

sedapnya la hai yang hangus2 tu..ehehhe

Kakzakie Purvit berkata... [Reply]

Senang memang senang kalau ada sosnya
Tak ada kena beli dululah ye hihi..

Daddy Ziyyad berkata... [Reply]

sedap ni...
mmg suka sos ni..saya bagitau wife saya nanti

Sya Nadia berkata... [Reply]

wow...simplenya.....

HeNRieTTa JoSe berkata... [Reply]

yummy...sedap ni...nak kena cuba...

ujie othman berkata... [Reply]

Mcm sdp je..

QasehnyaRania berkata... [Reply]

simple je kan.

Mar Mansor berkata... [Reply]

macam senang bebenor nih

Semua tulisan dan gambar dalam Ourkizuna adalah hak milik peribadi hasil nukilan pemilik blog melainkan diterangkan sebaliknya. Sila hormati hak orang lain sebagaimana orang lain menghormati hak anda.

Feel free to copy, but please do it with responsible. Sebarang maklumbalas atau pertanyaan, boleh tujukan kepada kesoma.rai@gmail.com