Assalamualaikum
Dek kerana gambar donat gebus yang ditayang oleh Mommy Aydin di FB, aku terpaksa bangun awal pagi untuk memulakan projek donat gebu ala Big Apple pulak. Haha..
Mengenangkan ganache coklat dengan walnut balance dari buat brownies aritu ada lagi, aku pun nekad nak buat donat dengan topping ala big apple pulak kali ni. Kononnya nak beli jiwa Aqil yang tak berapa sihat dua tiga hari ni.
Rupanya agak hiruk pikuk. Actually coklat tu ganache. Walnut tu aku buat croqant dari blog Kak Ita Masam Manis. Resepi donatnya pulak dari blog Izah Daut
Resepi Donat Gebu A'la Big Apple
2 sudu kecil mauripan (Aku guna dalam separuh bungkus sebab nak habiskan belen mauripan)
1/4 cawan air suam
1 sudu kecil gula
Satukan dan biarkan berbuih.
*Aku tak gunakan air suam pun sebab malas.
3 cawan tepung gandum
4 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
2 sudu besar susu tepung
1 biji telur
1/2 cawan air
2 sudu besar butter (Aku main hantam saje)
Kaedah Izah - Satukan bahan kering dan gaul rata. Buat lubang ditengah dan masukkan telur dan yis yang dah berbuih.
Kaedah aku - Gaul semua sekali dan uli sampai tak melekat di tangan. Kalau still nampak keras, tambah air sedikit demi sedikit. Kadar kelembutannya macam lembut cuping telinga kita. Hehehe..
Uli sampai doh licin. Sapukan sedikit minyak pada permukaan doh dan tutup bekas dengan kain lembab. Biarkan 20-30 minit.
Tumbuk doh dan buat bentuk donat. Susun dalam dulang dan tutup. Biarkan dalam 30 minit lagi atau sampai agak agak kembang.
Goreng lah apa lagi..
Topping
Topping coklat ganache tu aku cairkan coklat dengan whipping cream. Agak agak je.
Croqant
Setengah cawan walnut dipecah pecah
4 sudu besar gula
Sedikit butter
Panaskan gula dan walnut sampai gula cair. Gaul sekata. Tutup api dan gaul dengan butter sampai berderai (Tak melekat lekat)
Celup donat pada coklat ganache dan tabur atau celup pada kacang pulak. Maka siaplah donat gebu ala big apple yang lembut gebu sampai ke petang. Selamat mencoba~
Dia yang over makan tau. Da bulat cam donat dah..
Daa
Dek kerana gambar donat gebus yang ditayang oleh Mommy Aydin di FB, aku terpaksa bangun awal pagi untuk memulakan projek donat gebu ala Big Apple pulak. Haha..
Mengenangkan ganache coklat dengan walnut balance dari buat brownies aritu ada lagi, aku pun nekad nak buat donat dengan topping ala big apple pulak kali ni. Kononnya nak beli jiwa Aqil yang tak berapa sihat dua tiga hari ni.
Rupanya agak hiruk pikuk. Actually coklat tu ganache. Walnut tu aku buat croqant dari blog Kak Ita Masam Manis. Resepi donatnya pulak dari blog Izah Daut
Resepi Donat Gebu A'la Big Apple
2 sudu kecil mauripan (Aku guna dalam separuh bungkus sebab nak habiskan belen mauripan)
1/4 cawan air suam
1 sudu kecil gula
Satukan dan biarkan berbuih.
*Aku tak gunakan air suam pun sebab malas.
3 cawan tepung gandum
4 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
2 sudu besar susu tepung
1 biji telur
1/2 cawan air
2 sudu besar butter (Aku main hantam saje)
Kaedah Izah - Satukan bahan kering dan gaul rata. Buat lubang ditengah dan masukkan telur dan yis yang dah berbuih.
Kaedah aku - Gaul semua sekali dan uli sampai tak melekat di tangan. Kalau still nampak keras, tambah air sedikit demi sedikit. Kadar kelembutannya macam lembut cuping telinga kita. Hehehe..
Uli sampai doh licin. Sapukan sedikit minyak pada permukaan doh dan tutup bekas dengan kain lembab. Biarkan 20-30 minit.
Tumbuk doh dan buat bentuk donat. Susun dalam dulang dan tutup. Biarkan dalam 30 minit lagi atau sampai agak agak kembang.
Goreng lah apa lagi..
Topping
Topping coklat ganache tu aku cairkan coklat dengan whipping cream. Agak agak je.
Croqant
Setengah cawan walnut dipecah pecah
4 sudu besar gula
Sedikit butter
Panaskan gula dan walnut sampai gula cair. Gaul sekata. Tutup api dan gaul dengan butter sampai berderai (Tak melekat lekat)
Celup donat pada coklat ganache dan tabur atau celup pada kacang pulak. Maka siaplah donat gebu ala big apple yang lembut gebu sampai ke petang. Selamat mencoba~
Dia yang over makan tau. Da bulat cam donat dah..
Tak pandai menguli donat dan roti? Klik SINI
Daa
16 comments:
rai...arghhhhh jeles mak hoccayyyy....ahahahah
Cutenya donut yg bawah skali tu...hehehe...
Dah lama tak buat donut. Buat asyik lembik jer.
donut..mmg sedap..kalau gebu lagiiiiii sedap
Kalau tak pakai susu tepun boleh tak? Er...air dua cawan ganti dengan susu segar? Lepas tu, kalau taka da penerap donut tu, main bentukkan pakai tangan jer boleh ke?
wahhh sedapnye donut..gebus lg
lapaq donut pulak tengok ni. adehh..
suka nya tgk donut ni rai... anak2 mmg suka yng bergula coklat bagai, tapi KA suka yg plain gitu hehehe.. done nuffng yer !
my hubby suka sgt mkn donat...sy suka donat sambal je...hheee
aduhh.. menggoda sungguh dengan coklat bagai tu...
Kat umh sy...klau buat donat...mmg kena bnyk...bebudak ni suka mkn berulang...then wajib toping choc..;-)
sedapnya... puas hati buat sendiri kan
takde rupa Rai pun.. sebiji ikut muka ayah dia.. ;)
dh lama x buat donut. last buat masa kt jb. cik abe yg suka makan. skrg kalau nk beli je.senang. berdua je kan. sy kurang sikit donut ni
Donut..letak keju..nyum2 :)
uish sedapnyeeee
Mmg sedap! Hahahahaha! Tapi sy kemalasan nak buat topping choc tu. Sy bt kaedah short cut - sapu dgn condensed milk then tabur serbuk milo. Hahaha! Fav Aydin gituhhh.
Catat Ulasan