Rabu

Darah ketika mengandung - Bila perlu risau?

Assalamualaikum

I am backkk~~ Hehehe..

Puas memaksa diri berehat semalam. Mujur Aqil dengan Damia agak behave semalam. Cuma sepah mainan je T_T. Hari ni dah tinggal spotting je. Bukan fresh blood dah.

Berdasarkan pengalaman peribadi aku sendiri la. Keluar darah ketika mengandung is obviously bukan satu sign yang baik. Tapi, ada masanya ianya cuma satu simptom yang tak perlu dirisaukan sangat.

Untuk kes keluar darah masa trimester pertama, memang perlu risau. Especially kalau keluar tu darah segar (fresh blood yang warna merah tu). Make sure pergi terus check ke Klinik Pakar Sakit Puan. Biasanya kalau refer kat klinik biasa pun doktor tak boleh nak buat apa sangat. Most of the time diorang refer pada hospital atau klinik pakar. 

Keluar darah masa trimester kedua dan ketiga pulak jarang berlaku. Kalau berlaku, bergantung pada situasi tak perlu risaukan sangat. Walau pun ramai yang risau dengan benda yang kita makan yang tajam tajam macam nanas ke, so far doktor yang aku pergi tak risau pasal pemakanan. Makan nanas ok je. Jangan le melantak sampai sebiji sorang. Kalau manusia biasa tak mengandung pun boleh sakit perut.

Kenapa aku ke klinik petang kelmarin adalah...bukan kerana keluar darah. Memang aku keluar darah dari pagi lagi. Tapi pagi tu aku rasa takde apa sangat sebab darah keluar tak terlalu banyak dan aku takde rasa cramp kat perut. Cuma masa pukul 4 lebih petang tu, darah masih keluar, still amount yang lebih kurang sama tapi ada rasa perut mengeras. Tak sakit. Tapi boleh jadi adalah tanda contraction. So, aku terpaksa jugak ke klinik untuk mengelakkan sebarang perkara buruk dari berlaku.

Ciri-ciri darah yang keluar yang ibu-ibu mengandung semua kena alert adalah, darah keluar makin banyak, warnanya makin pekat dan paling bahaya adalah berketul ketul.

Punca keluar darah ni biasanya disebabkan oleh aktiviti fizikal. Sama ada aktiviti harian atau aktiviti suami isteri. Kalau dalam sejarah pernah berlaku keguguran atau kes placenta previa baik cepat alert dan pergi jumpa doktor dengan segera.

Placenta previa : Placenta (uri) duk kat bahagian bawah.

Macam kes aku, belum keseluruhan placenta tu gerak ke atas. Maksudnya ada sikit saki baki uri kat bahagian bukaan rahim. So bila aktif sangat dia gugur la.

Kesimpulannya :-
Trimester pertama - keluar darah je terus pegi jumpa doktor (especially fresh blood)
Trimester kedua & ketiga -
keluar darah warna macam darah period nak habis da - tak perlu risau. Just monitor dulu
keluar darah warna darah segar - kalau sikit monitor dulu, kalau makin banyak atau berketul terus jumpa doktor
kalau keluar darah warna darah segar + perut rasa tegang atau rasa kontraksi - terus jumpa doktor

So, hari ni discharge darah makin kurang. Takde tegang ke apa ke. Terpaksa la aku datang opis. Ceh! Banyak pulak tu kerja. Doktor ni kalau nak bagi bed rest bagi la kurang kurang 3 hari kan. Baru ada back up. Hihihi..

Thanks for the wishes yesterday. Terharu @_@

Daa

18 comments:

ros_reeza berkata... [Reply]

PErkongsian yang baik.. Amat berguna untuk Ros di masa depan :)

Kakcik Nur berkata... [Reply]

Semoga segalanya semakin bertambah baik sehingga saat melahirkan. Amin.

:)

MAY berkata... [Reply]

KAK RAI DAH BRP BULAN SEKARANG?

BERT berkata... [Reply]

takde pape ke bila cek darah tu.. sy Alhamdulillah takde kuar darah setakat 9 bulan ngandong ni.. cuma penyakit lain je datang hehe.. tq info ni kak rai

Ujie berkata... [Reply]

Buat panduan saya..

Kalo tak tau apa2 mmg risau abis ni. Dgr darah pun dh ngeri.

Kesuma Angsana berkata... [Reply]

tq share , good info ni!

eB berkata... [Reply]

tq sharing yer... kwn eB dolo kluar flesh blood sbb pulun durian 3 baji sekali... nasib la hubby dier MA... x la dier risau sgt :)

Hanis Azla berkata... [Reply]

akak pun pernah kena gitu.. doktor check dan siap buat papasmera sekali.. tapi Alhamdulillah, takde apa-apa.. Take care ye rai.. jgn aktif sangat..

ShimaSalleh berkata... [Reply]

spot awal2 tu mmg shima alami tp tak risau la kan... lelain tu xpernah. Thnks for the info utk rjukan masa depan :)
Apa pun Rai kena jugak berhati2 ye..

Pokok Manggis Depan Rumah berkata... [Reply]

mcm ni yea.. kira bahaya juga la ni kan..
semoga akak selamat..
jaga kesihatan akak yea..
terima kasih kongsi tips ni..

Aziela berkata... [Reply]

Alhamdulillah... Take care Rai....

Mrs.R berkata... [Reply]

Good info la Rai...
Maklum la we're in the same boat now :)
Tak nafikan time aktiviti suami-isteri tu kdg2 mmg ada kuar darah kan...seriau je...rasa mcm nak stop aktiviti sampai habis pantang nnt T_T

IntaNBerliaN berkata... [Reply]

ooo mcm tu ke.. saya pun prgnant ada mkn nenas gak tp time 7 bulan ke ats :-)

sal ya berkata... [Reply]

apa2 pun jaga diri.

sitiezahim berkata... [Reply]

salam. saje nak share, saya baru je 3 minggu lepas dnc. kandungan tak jadi. penah kandungan ke2 pon macam tu. kandungan ke 3, penah bleeding masa 4 bulan tp ok. minggu ke 23 saya bersalin sbb turun air ketuban seminggu, then turun darah 2 hari dan contraction. baby lahir hidup tp sbb kecik sangat, lepas 3 jam meninggal. so macam2 boleh berlaku kan masa pregnen ni. kadang2 tak terduga. apapon saya doakan rai selamat semuanya..

Tanpa Nama berkata... [Reply]

Ermmm sy pun mengalami masalah yg sama...sya bru 2 bulan kawin..tak tahu nak buat apa

Rai Ourkizuna berkata... [Reply]

cik anon,
kalau pregnant baru lagi better pegi check doktor..takut keguguran..sbb awal lagi ni mmg kena sangat alert kalau keluar darah..

salina amri berkata... [Reply]

saya bru je turun darah hri khamis hri 2 (fresh blood). kndgn sy bru je 6week... sy dh pegi klinik.. doc ckp bby sy ok.. tp doc still bg surat tuk ke hospital.. tp hri juz hri 2 je turun darah, hri jumaat dh xde.. so sy xpegi hospital.. pada pndpt awk ptt ke sy pegi ke hospital utk check blik??? tp darah dh xde??????

Ping your blog, website, or RSS feed for Free
Semua tulisan dan gambar dalam Ourkizuna adalah hak milik peribadi hasil nukilan pemilik blog melainkan diterangkan sebaliknya. Sila hormati hak orang lain sebagaimana orang lain menghormati hak anda.

Feel free to copy, but please do it with responsible. Sebarang maklumbalas atau pertanyaan, boleh tujukan kepada kesoma.rai@gmail.com