Assalamualaikum
Aktiviti weekend aku kali ni memang masakkk je kerjanya.. Selain dari Frozen yogurt, aku buat jugak roti paun gebus ni..
Memang sangat sedap lembut dan gebus. Diorang makan ngan krim dan jem sebab Aqil tetiba suka makan whipped cream. Hehe.
Resepi roti paun manis lembut dan gebu
Bahan bahan :
6 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan susu suam
3/4 cawan gula
11g yis
3 biji telur (saiz A)
1/4 cawan mentega
Cara-cara
Dalam satu bekas besar campurkan yis dan 1/2 cawan susu suam. Biarkan sepuluh minit atau sehingga keluar buih buih. Masukkan baki 1 cawan susu, gula dan telur. Kacau perlahan sampai gula agak larut. Masukkan mentega dan 3 cawan tepung. Gaul sebati. Masukkan baki tiga cawan tepung dan uli sampai tak melekat di tangan. Kalau masih melekit, tambah tepung secukupnya.
Sapu sedikit minyak pada mangkuk dan masukkan adunan ke dalam tu. Letak, lepas tu terbalikkan supaya kedua belah permukaan kena minyak. Tutup dengan kain lembab dan biarkan selama sejam atau sehingga adunan naik 2 kali ganda.
Bila dah naik. Tumbuk tumbuk. Lepas tu bentukkan. Masukkan ke dalam bekas yang nak bakar tu. Biarkan sampai naik lagi. Gris dengan campuran susu+telur ke atas doh dan bakar dalam oven yang dah dipanaskan pada suhu 200 darjah selama 20-30 minit. (Aku just ambik sikit telur dari telur yang guna dalam doh tu. Tak kuasa nak ambik sebijik lagi.. Bukan guna banyak pun..)
Keluarkan dan sapu mentega cair kalau nak effect permukaan berkilat. Aku tak buat pun. Hehehe..
Adunan ni menghasilkan roti sangat banyak. So, kalau nak cuba boleh buat separuh dulu. Boleh jugak kalau nak letak inti siap siap dalam ni. Rasanya sesuai kalau masuk inti kelapa manis tu.
Berjaya merembat roti dari tangan abang. Ada telur tu nak
oiii..
Daa
Aktiviti weekend aku kali ni memang masakkk je kerjanya.. Selain dari Frozen yogurt, aku buat jugak roti paun gebus ni..
Memang sangat sedap lembut dan gebus. Diorang makan ngan krim dan jem sebab Aqil tetiba suka makan whipped cream. Hehe.
Resepi roti paun manis lembut dan gebu
Bahan bahan :
6 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan susu suam
3/4 cawan gula
11g yis
3 biji telur (saiz A)
1/4 cawan mentega
Cara-cara
Dalam satu bekas besar campurkan yis dan 1/2 cawan susu suam. Biarkan sepuluh minit atau sehingga keluar buih buih. Masukkan baki 1 cawan susu, gula dan telur. Kacau perlahan sampai gula agak larut. Masukkan mentega dan 3 cawan tepung. Gaul sebati. Masukkan baki tiga cawan tepung dan uli sampai tak melekat di tangan. Kalau masih melekit, tambah tepung secukupnya.
Sapu sedikit minyak pada mangkuk dan masukkan adunan ke dalam tu. Letak, lepas tu terbalikkan supaya kedua belah permukaan kena minyak. Tutup dengan kain lembab dan biarkan selama sejam atau sehingga adunan naik 2 kali ganda.
Bila dah naik. Tumbuk tumbuk. Lepas tu bentukkan. Masukkan ke dalam bekas yang nak bakar tu. Biarkan sampai naik lagi. Gris dengan campuran susu+telur ke atas doh dan bakar dalam oven yang dah dipanaskan pada suhu 200 darjah selama 20-30 minit. (Aku just ambik sikit telur dari telur yang guna dalam doh tu. Tak kuasa nak ambik sebijik lagi.. Bukan guna banyak pun..)
Keluarkan dan sapu mentega cair kalau nak effect permukaan berkilat. Aku tak buat pun. Hehehe..
Adunan ni menghasilkan roti sangat banyak. So, kalau nak cuba boleh buat separuh dulu. Boleh jugak kalau nak letak inti siap siap dalam ni. Rasanya sesuai kalau masuk inti kelapa manis tu.
Berjaya merembat roti dari tangan abang. Ada telur tu nak
oiii..
Daa
Loooks yummmy....comei model rti tu....xkan upah rti ksong jerr kat dia...hehehe...
BalasPadamPsss...tu la...sng nk present...tpi tetap xpro...hehehe...
Rai...roti pulak?
BalasPadampun usha2 jugak resepi paun manis ni..ramai blogger buat..tapi breadmaker takde..kena cari orang tukang uli..malas betul sekarang ni..hihi
BalasPadambertuahler insan yang dapat makan dari air tangan ibunyer... ha... ha.. sebab kita tak penah buat roti sendiri...
BalasPadamMmg gebu nampaknya tu...makan panas lg sedap.
BalasPadamResepi roti paun ni tak pakai bread maker pun tak pe ye kak? Hand maker aje ye?
BalasPadammamaaliya,
BalasPadamtak payah pakai breadmaker.. saya uli tangan je. tapi penat la sikit.. hehe..
kalau ade breadmaker lagi byk resepi yang boleh disharekan..yer tak zai? hihi..
BalasPadamrajin benor ko buat ek..bersungguh jugak sikecik tu makan..boleh duduk dah dia..:)
geram tengok cara dia makan roti tu..
BalasPadamterima kasih bagi resepi..
dpt resepi ni tak payah cari tepung roti . tepung gandum pun boleh
BalasPadampergghh gebu gebasnyeeee...
BalasPadamrajin sungguh yer rai !
BalasPadamPernah makan roti ni.. Memang sedap :)
BalasPadamPernah makan roti ni.. Memang sedap :)
BalasPadamtengok cam senang je..hehe~
BalasPadamTq. Resepinye
BalasPadamdah 3 kali cuba buat roti tp x jadi2..kali ke4 jumpa resipi ni barula jadi..mmg sedap dan gebu..thanx ye..
BalasPadamSalam..maaf br nak cuba.. oleh saya tau 1 1/2 cawan susu suam tu susu segar ke? Kalau guna susu tepung brp sudu+brp air suam?
BalasPadamSalam..maaf br nak cuba.. oleh saya tau 1 1/2 cawan susu suam tu susu segar ke? Kalau guna susu tepung brp sudu+brp air suam?
BalasPadam