Assalamualaikum
Suka gunakan kiub ayam dalam masakan? Aku pun suka jugak dulu. Sekarang ni dah taknak beli beli kiub ayam yang penuh dengab bahan tiruan tu. Jadi aku buat kiub ayam sendiri kat rumah. Sangat bagus untuk memudahkan kerja memasak. Campak je seketul dua dalam masakan. Terutamanya nak masak bubur bayi kan. Tak payah dah beli bubur segera bagai.
Caranya mudah je..Mula mula buat stok ayam. Ambil bahagian tulang ayam, atau pun beli je kaki ayam dalam 10 batang. Potong sikit bagi cedera gitu.. Ketuk halia. Boleh juga kalau nak tambah carrot supaya rasa sup lebih manis. Tambahkan seleri untuk kemasinan semula jadi. Bawang besar pun untuk bagi manis. Kemudian, rebus kaki ayam dengan api perlahan selama sejam dua. Kalau ada slow cooker, boleh set malam sampai ke pagi. Dalam 8 jam. Kalau ada pressure cooker, boleh set sejam.
Tapis semua bahan lain tadi. Dan tuangkan stok ayam tu ke dalam bekas nak buat kiub aiskrim. Bekukan. Dapat lah kiub ayam. Keluarkan kiub stok ayam tadi dalam simpan dalam bekas ziploc. Boleh buat seminggu dua satu batch.
Lagi pekat lagi bagus. Tak payah tambah garam siap siap. Boleh guna untuk buat bubur bayi segera. Guna beras yang dah disangai dan diblender jadi serbuk haritu.
Jadi ibu yang bekerja bukan alasan tak sempat nak masak kan..
Selamat mencuba.
Daa
Suka gunakan kiub ayam dalam masakan? Aku pun suka jugak dulu. Sekarang ni dah taknak beli beli kiub ayam yang penuh dengab bahan tiruan tu. Jadi aku buat kiub ayam sendiri kat rumah. Sangat bagus untuk memudahkan kerja memasak. Campak je seketul dua dalam masakan. Terutamanya nak masak bubur bayi kan. Tak payah dah beli bubur segera bagai.
Caranya mudah je..Mula mula buat stok ayam. Ambil bahagian tulang ayam, atau pun beli je kaki ayam dalam 10 batang. Potong sikit bagi cedera gitu.. Ketuk halia. Boleh juga kalau nak tambah carrot supaya rasa sup lebih manis. Tambahkan seleri untuk kemasinan semula jadi. Bawang besar pun untuk bagi manis. Kemudian, rebus kaki ayam dengan api perlahan selama sejam dua. Kalau ada slow cooker, boleh set malam sampai ke pagi. Dalam 8 jam. Kalau ada pressure cooker, boleh set sejam.
Tapis semua bahan lain tadi. Dan tuangkan stok ayam tu ke dalam bekas nak buat kiub aiskrim. Bekukan. Dapat lah kiub ayam. Keluarkan kiub stok ayam tadi dalam simpan dalam bekas ziploc. Boleh buat seminggu dua satu batch.
Lagi pekat lagi bagus. Tak payah tambah garam siap siap. Boleh guna untuk buat bubur bayi segera. Guna beras yang dah disangai dan diblender jadi serbuk haritu.
Jadi ibu yang bekerja bukan alasan tak sempat nak masak kan..
Selamat mencuba.
Daa
wow.. best tips nih.... tak terpikir pula letak dalam ais kiub.. hehe... tq sharing... :)
BalasPadamSaya pun tgk kat resepi makanan bayi.. Diorang buat cani.. Hahaha
Padampatutlah ko x cukup tido rai
BalasPadamada je mende nak buat
*larik
Oip haippp jangan larikk.. Hahaha
Padamsup kaki ayam tak sempat jadi stok..dan2 tu jugak makan sup tu
BalasPadamSaya mmg buat dua batch kak.. Satu bagi diorang hadap.. Tapi orang rumah ni saya je makan kaki ayam. Org lain tak pandai makan. Haha
Padamtip y sgt bagus ni..saya mesti buat..demi anak
BalasPadamBuat buat. Mmg memudahkan kerja..
PadamWah bagus nih...lpas nih leh wat sndri je
BalasPadamgud ide la kak.. tulang ayam free kat sini.. bole la nak buat. hehe
BalasPadamdulu saya rajin buat stok2 ni..skrg dah xrajin..haha.tp mungkin lps ni nak buat balik..
BalasPadamkenapa aku tak rajin seperti ko?
BalasPadamoh no!
bgs ni. sy selalu guna kiub ayam knorr. huhu.
BalasPadamthanks kak share