Assalamualaikum
Alhamdulillah. Berakhir sudah jualan flea market di opis. Walau pun short RM9, aku syukur sebab semua brownies dan red velvet dengan cheese meleleh habis dijual. Dapat jugak sedekah 2 bekas untuk team dan satu untuk birthday girl anak perempuan director yang baik ngan aku tu.
Oleh itu, aku nak share "resepi brownies" yang super sedap ni.
Ada yang kata rasa brownies ni seperti rasa brownies kartika sari yang famos amos tu. Tapi wallahualam. Aku pun tak penah makan. Yang aku tau sedap gila je.
Seperti yang diamanatkan oleh tuan punya resepi. Resepi brownies ni perlu dikongsi kepada orang ramai supaya hasilnya menjadi. Hehehe. Yang share resepi ni adalah tokey kek yang super baik hati Ilyana Abdullah Sister's Cakery.
Resepi brownies chewy gooey yummy paling sedap
Bahan bahan untuk 8x8 square pan
170g choc bittersweet ( Aku guna chocolate courverture)
90g butter
35g coco powder
Cairkan kaedah double boil. Atau cing kejap dalam microwave. Cing tu adalah bunyi microwave bila dah time up. Cinggg..
100g tepung
1/4ts garam
1/4ts baking powder
Ayak bersama
2 biji telur + 1 kuning telur
180g gula castor
1ts vanilla
Kaedah membuatnya
(1) Pukul telur dan gula laju laju dalam 10 minit. Masukkan esen vanilla. Kacau sebati
(2) Masukkan chocolate cair tadi
(3) Masukkan tepung yang telah di ayak
(4) Bakar 180 darjah celcius dalam 35 minit. (bergantung pada kepanasan oven) - Aku pakai built in oven kakak ipar. 30minit sahaja.
Indicator paling senang adalah, brownies akan kembung naik dan turun semula. Bila dah turun semula tu dah masak la tu maksudnya. 5-10 minit terakhir tu boleh hadap oven sampai puas. Hahaha..
Kalau nak lagi sedap. Taburkan slice almond atasnya. Atau macam aku, bakar plain, lepas tu letak topping ganache coklat dan taburkan walnut untuk jualan. Hihihi.
Nota kaki : Aku buat guna 10x10 square pan, adunan tu jadikan satu setengah adunan. Dan jangan lupa alas pan dengan baking paper.
Selamat mencuba.
Daa
Alhamdulillah. Berakhir sudah jualan flea market di opis. Walau pun short RM9, aku syukur sebab semua brownies dan red velvet dengan cheese meleleh habis dijual. Dapat jugak sedekah 2 bekas untuk team dan satu untuk birthday girl anak perempuan director yang baik ngan aku tu.
Oleh itu, aku nak share "resepi brownies" yang super sedap ni.
Ada yang kata rasa brownies ni seperti rasa brownies kartika sari yang famos amos tu. Tapi wallahualam. Aku pun tak penah makan. Yang aku tau sedap gila je.
Seperti yang diamanatkan oleh tuan punya resepi. Resepi brownies ni perlu dikongsi kepada orang ramai supaya hasilnya menjadi. Hehehe. Yang share resepi ni adalah tokey kek yang super baik hati Ilyana Abdullah Sister's Cakery.
Resepi brownies chewy gooey yummy paling sedap
Bahan bahan untuk 8x8 square pan
170g choc bittersweet ( Aku guna chocolate courverture)
90g butter
35g coco powder
Cairkan kaedah double boil. Atau cing kejap dalam microwave. Cing tu adalah bunyi microwave bila dah time up. Cinggg..
100g tepung
1/4ts garam
1/4ts baking powder
Ayak bersama
2 biji telur + 1 kuning telur
180g gula castor
1ts vanilla
Kaedah membuatnya
(1) Pukul telur dan gula laju laju dalam 10 minit. Masukkan esen vanilla. Kacau sebati
(2) Masukkan chocolate cair tadi
(3) Masukkan tepung yang telah di ayak
(4) Bakar 180 darjah celcius dalam 35 minit. (bergantung pada kepanasan oven) - Aku pakai built in oven kakak ipar. 30minit sahaja.
Indicator paling senang adalah, brownies akan kembung naik dan turun semula. Bila dah turun semula tu dah masak la tu maksudnya. 5-10 minit terakhir tu boleh hadap oven sampai puas. Hahaha..
Kalau nak lagi sedap. Taburkan slice almond atasnya. Atau macam aku, bakar plain, lepas tu letak topping ganache coklat dan taburkan walnut untuk jualan. Hihihi.
Nota kaki : Aku buat guna 10x10 square pan, adunan tu jadikan satu setengah adunan. Dan jangan lupa alas pan dengan baking paper.
Selamat mencuba.
Daa
Alahaiiii sedapnya... lenkali nak try buat la...
BalasPadamTq kongsi resepi brownies yg mables tu,seronoknya berniaga jika hari2 habis je.
BalasPadamSedapnya..boleh cuba resipi ni....
BalasPadamsedapnye.. thanks sharing resepi ya.. =)
BalasPadamsedapnya,,tak ada oven.....tengok aje lah..he..he
BalasPadamwah..sedap macam kek kartika sari tu
BalasPadamaku pun x penah makan tp org kata produk kartika sari semuanya sedap
hihi
Pandai salin resipi jer lah. Buatnya tak tau bila...hehehe...
BalasPadamboleh cuba resepi ni... tq sharing
BalasPadamresepi ni boleh bagi kat adik i ni..dia suka mencuba..
BalasPadamalahai sedapnya ....kalau dekat boleh oder
BalasPadamYummy....nmpak pown dh sedap....thanks akk share resipi...
BalasPadamnak buat.. tp kena ada masa yg betul2 sebab kek kena buat dgn penuh kasih syg dan bersabar hahahahaha... sbb nanti tak jadik T_T
BalasPadamsalam rai.. brownies ni paling bes, senang nak buat kan.. hehhehe
BalasPadameiiyyy sedapnyee..tp takpndai bakingg sendiri..huhuhu..tunggu adik balik cuti sem pastu kerah tenaga die buat..kehkehkeh
BalasPadamMorning akak
BalasPadamalahai, ada masa nak cuba la. Tankiu kak share resepi
alhamdulillah rezeki tu
malas nak buat...nak rai yg buatkan...kikiki
BalasPadamPernah rasa ni, memang sedap.
BalasPadamBestnya..sya mau buat brownies ni klu ada klpangn nnti..ramai pminat coklat kt umh ni..
BalasPadamMmm...sedapnye..rase nak buat.terima kasih, sbb kongsikan resepi ni...♡♥♡♥♡
BalasPadamTerima kasih sudi share resepi...lepas ni nak cuba...nak cuba nanti nampak mcm sedap....kalau buat jualan berapa harganya ye....harap dpt kongsi maklumat....terima kasih...
BalasPadam@Achik Feeza Mirza, sori lambat reply.. brownies ni dijual 10x10 inci saya potong 5x5.. setiap 2 keping rm3.50..
BalasPadam@Achik Feeza Mirza, sori rm3.. hehe
BalasPadamSalam,
BalasPadamNak tanya.. butter dan serbuk koko tu dicampur sekali dgn choc yg kena double boil tu ke.
Kalau resepi ni sedap mcm brownies kartika sari.. mmg wajib cuba!! Sedap ni..
@Baizura Hanapi, cairkan butter dgn choc masakan dulu.. lepas tu baru campur dengan serbuk koko.. maaf ya lambat reply.
BalasPadamSalam,
BalasPadamYang pukul telur tu guna whisk shj ya?
Tak perlu mixer bagai?
Dah try buat semalam,memang awesome..super sedap. :)
BalasPadamBikarbonat @ baking powder memang tk perlu kan...mak aih,meleleh dh ni..nk makan panas2
BalasPadam@NURUL JANNAH, baking powder ada letak.. soda bikarbonat tak payah..
BalasPadam@jaja, kalau ikut tuan resepi ni kata, pukul pakai mixer..
BalasPadamsedapnye...dah lame terpikir nak buat..nak abis pantang nak cube la..nak suh husben beli bahan2 kan susah pulak..baik g shopping sendiri je nnt..
BalasPadamNak tanya, saya tak pernah bakar kek guna oven saya nie..untuk bahagian api tu, nak pilih yang mane ea?api atas je ke?ke api atas bawah?pilihan api bawah shj takde pulak..
TIA
@zarida zakaria, salam.. api atas bawah lagi cepat masak.. tapi dah 10minit terakhir tu tengok2 sikit.. sbb oven lain lain..takut hangit pulak..
BalasPadamKita buat jadi sedap! Thanks akak! Time bakar memang perati je it takes around 20min
BalasPadamBuat pakai whisk je senang kalau yg xde mixer ☺️
BalasPadamSalam perkenalan..saya Suhaila..
BalasPadamsaya dah cuba resepi ni. menjadi dan sangat sedap. saya buat link dan credit blog puan di blog saya ye. tq.
Tq utk resepi yg best ni. Sy bru2 blaja buat kek. Alhamdulillah.Sy 1st time buat trus jd. Mmg mudah n simple je n yg paling penting sedap! :)
BalasPadamSalam rai.. choc cair tu kna tggu sejuk x?
BalasPadamas salam... brownies ni kena tunggu betul2 sejuk baru potong atau masa suam2 tu dah boleh potong?
BalasPadamthanks.
@Matahari Pagi,maaf lambat reply.. choc cair tu suam suam pun dah ok dah.. tak payah sampai betul2 sejuk..sekejap je..
BalasPadam@nur misuarni, salam...kalau potong masa panas2 tu dia crack sikit.. saya tunggu sejuk sikit baru potong..
BalasPadamAssalamualaikum. Salam perkenalan dari saya. Sedapnye..tgk gambar dah tahu. Mohon share resepi ye sis. Tqvm.
BalasPadamUlasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
BalasPadamsalam sis pakai tepung apa ya?tepung naik sendiri atau tepung biasa
BalasPadam@Farra Ezzreen, tepung gandum je..
BalasPadamUlasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
BalasPadam@aiNEe, saya guna telur gred A.. mana mana pun kena asingkan..
BalasPadamUlasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
BalasPadam@Rai Ourkizuna
BalasPadamnk tnya pakai tepung ape ek.tepung gandum ke
Salam..nak tanya..rasa manis tu dah ok ke? Atau kalau kurangkan sikit mcmana?
BalasPadamsaya ok dah. tapi tahap manis orang lain lain. so tak sure..
BalasPadam