Assalamualaikum
Musim musim panas ni kadang kadang tekak boleh meragam. Kurang selera. Dapat yang pedas masam baru terbuka sikit selera kan..
Just nak share antara sambal pembuka selera yang aku selalu buat di rumah.
Jawa sangat kan.. Hahaha.. Pecal tempe. Yang ni resepi dari mak aku.. Buatnya pun tak susah. Tempe digoreng garam kunyit. Cili, bawang merah 2 biji, sedikit isi cekur dan sedikit garam. Tumbuk lumat cili dan isi cekur. Bawang merah tu tumbuk jalang je. Hahaha.. Lepas tu masuk tempe goreng dan ditumbuk gaul sebati. Bau harum cekur tu memang membangkitkan selera.
Selain dari tempe, boleh juga gunakan ikan tongkol goreng atau ikan pari goreng. Mana mana pun aku suka. Kalau kat kampung boleh jumpa daun cekur boleh la masukkan sekali. Tapi kat sini dapat jumpa isi cekur pun dah boleh joget gangnam. Hahaha
Ini dari pengajaran mak mertua. Shujin memang suka sambal ni. Cara buatnya leceh sikit tapi hasilnya memang tak mengecewakan. Rebus ikan selayang(sardin) dengan garam dan asam keping sampai kering airnya. Buang tulang. Tumbuk lumat cili dan sedikit garam. Tumbuk pulak mangga muda dan akhir sekali tumbuk sebati dengan isi ikan yang dah direbus. Balance kan rasa masam masin pedas tu. Memang menambah selera. Cukup dengan nasi panas. Tapi make sure gunakan ikan yang segar. Kalau tak memang tak tahan dengan bau hanyir ikan tu..
Baiklah. Selamat mencuba.
Apa sambal kegemaran korang?
Daa
Musim musim panas ni kadang kadang tekak boleh meragam. Kurang selera. Dapat yang pedas masam baru terbuka sikit selera kan..
Just nak share antara sambal pembuka selera yang aku selalu buat di rumah.
Pecal tempe |
Selain dari tempe, boleh juga gunakan ikan tongkol goreng atau ikan pari goreng. Mana mana pun aku suka. Kalau kat kampung boleh jumpa daun cekur boleh la masukkan sekali. Tapi kat sini dapat jumpa isi cekur pun dah boleh joget gangnam. Hahaha
Sambal pauh |
Baiklah. Selamat mencuba.
Apa sambal kegemaran korang?
Daa
Ya Allah Raiiiiii.... Ngences tau...ngences!! Ciss...pagi2 buta dah menggoda iman. Mula lah rasa nak balik rumah sekaranggg juga. Spesis orang jawa macam kita ni memang tak boleh lari lah dari sambal2 macam nie kan. Nak2 pula sambal cili api, tumbuk mentah..aduhaiiii. Tak yah lauk lain pun tak per dah...
BalasPadamOh, akak suka cili api tumbuk dengan bawang dan ikan bilis, campur belacan sikit, tumis sampai masak. Perghh...x sedar nasi boleh habis berpinggan2.
nak try sambal mangga dengan ikan tu...rasa menitik ayaq liuq pulak
BalasPadamnak try sambal mangga dengan ikan tu...rasa menitik ayaq liuq pulak
BalasPadamaduh rai!!! saje tauuu bikin org kecur air liur....bertakung2 airliur tauuuu...lunch lambat lagi ni hahahaahahah
BalasPadamyes!! lieya pun suke cekur...tapi geng2 opis ni tak suke..siap pelik tgk lieya makan hahahahah...hidup jawa!!!!! hahahahahah
Ya... ada isi cekur baru terasa Jawanya... hahaha
BalasPadamsaya suka sambal sotong besaq ada teloq dlm tu..sedapppp..tempat borong tu dulu dekat sek permatang tok mehat..sepanjang jln raya tu..panjang sangat.sekarg dah pindah ke pusat perniagaan baru..dekat pekan parit buntar.
BalasPadamsaya suka sambal sotong besaq ada teloq dlm tu..sedapppp..tempat borong tu dulu dekat sek permatang tok mehat..sepanjang jln raya tu..panjang sangat.sekarg dah pindah ke pusat perniagaan baru..dekat pekan parit buntar.
BalasPadamAssalamualaikum kak rai, wahh sedapnya! biasa buat sambal goreng, sambal kicap la fav. hehehe singgah menabung ford sini~~~
BalasPadamya Allah... telan air liur saya duk baca pasal sambal pauh ni.. sedapnya... alahaiiii
BalasPadamsambal ikan tu mmg feveret nenek aku
BalasPadamdulu aku penah tanam cekur, sampai x tahu apa nak buat sbb banyak sgt
skrg dah mati kot sbb x terbela
menjejeh terkumpul air liur terliur dah ha....oh..kejam...
BalasPadam@Aziela, sambal bawang ikan bilis tumis tu pun saya suka kak..tapi versi tak letak belacan la.. makan cicah ngan lempeng pun jadik.. hahha..
BalasPadam@Nieda ramly, cuba kak.. mmg sedap tu..
BalasPadam@lieyalatif, haish..tak jawa la kan tak suka cekur..hahaha..
BalasPadamhidup jawa!!
@Nizam.Ariff, betul tu..buat pecal terung takde cekur..ibarat orang india tak masuk kari dalam masakannya.. hahaha..
BalasPadam@sarah, perghh..yg tu pun sedap kemain..
BalasPadamoo..nanti tanya ngan kawan duk bandar baharu tu.. dia tau kot..
@IntaNBerliaN, kalau orang pantai timur tak suka sambal ikan ni mmg saja la kan..haha..
BalasPadam@Irfa, cekur tu senang tumbuh..tapi sesekali kena jenguk la..hihi..
BalasPadamlaki aku pun suka sangat sambal pauh tu..tapi susah nak cari pauh muda tu..
@Amanda Suria, kan..saya pun rasa lapo dah..aduhh..
BalasPadammak ai... mmg buat kecur air liur tgk sambal2 ni rai !
BalasPadamKecur ailio iols tau. Sedapnya. Tempe tu memang my feveret. Selalu buat sambal tempe jer.
BalasPadamsambal pauh tu yang buat seleranya..makan ngan nasik lauk ikan bilis pon jadik..
BalasPadamtempe suka jugak tapi kat umah kalo buat memang sorang je la makan..tak berapa nak laku..
Kakak janji pedas semuanya layan aje Rai..
BalasPadamKalau dapat sambal kuinin...perghhh...
BalasPadambaiklah, nak suruh my wife baca ni..nak suruh dia buatkan pecal tempe!!
BalasPadamSaya jawa..apsal saya tak tau pecal tempe tu?
BalasPadamNak kena belaja ni..sbb saya sukaaa tempe.
sambal pauh tu memang terbaikkk..suka sangat2..
BalasPadam@Aziela
BalasPadamSaya pun ngences kak. Haha.
@Nieda ramly
BalasPadamSaya pulak boleh makan sambalnya aje, mangga tu tolak tepi la. Gigi sensitif maa. Huhu.
telan air liur
BalasPadamselalu tumbuk sambal pauh tu tak letak ikan pong.just tumbul sambal belacan mcm biasa pastu masukkan pauh tumbuk skali.tak pon hiris kasar je
ya Allah kak sedapnye sambal pauhhhhhh
BalasPadam