Assalamualaikum
Setiap hari Jumaat, Aqil bawak bekal ke sekolah. So, malam tadi aku pun sediakan makanan untuk dia bawak. Kali ni, aku buat bingka labu dengan pemanggang ajaib memandangkan oven pun tak sihat sihat lagi.
Resepinya aku ambik dari blog Yatiememories. Tapi sayangnya, hidung aku tersumbat, so tak terbau kewangian labu dan santan yang menerawang ke serata rumah. Shujin dan anak anak kata wangi dan sangat sedap. Lembut pulak tu. Cuma aku tak jumpa bijan, so takde la bebiji best tu atas dia. Huhu.. Benda bila kita cari memang tak jumpa kann.. Grr
Resepi bingka labu dengan pemanggang ajaib
Bahan bahan
2 biji telur
2 cawan santan (aku guna santan dalam tiub dan tambah air)
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat (susu cair takde dalam stok, so setengah cawan susu pekat aku campur cawan air je bagi cukup 1 cawan)
1/2 cawan gula pasir (aku masuk 1/4 cawan je, susu pekat manis pun da manis, so tanak terlalu manis)
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil esen vanilla (aku tersilap baca resepi, aku letak setengah sudu je.. haha)
2 sudu besar butter/minyak sapi (aku guna butter)
2 cawan tepung gandum
2 cawan labu direbus dan dilecek (aku guna 1/2 biji labu sedang)
Sedikit bijan (tak ada T_T)
Cara membuatnya
Campur semua bahan kecuali labu lenyek kat dalam blender dan blend sampai sebati. Tapiskan ke dalam labu lenyek. Kacau sekata.
Nak blend sekali dengan labu pun tak apa. Tapi aku ikut macam Yatie tak blend sebab suka tengok urat urat labu tu masa makan.
Dah sebati, tuang dalam pemanggang ajaib. Tutup dan masak dengan api kecil selama lebih kurang 20 minit. Cucuk dengan lidi untuk make sure dah masak. Tunggu sejuk baru potong.
Siapa kata takde oven tak boleh membaking kan.. Hahaha..
Daa
Setiap hari Jumaat, Aqil bawak bekal ke sekolah. So, malam tadi aku pun sediakan makanan untuk dia bawak. Kali ni, aku buat bingka labu dengan pemanggang ajaib memandangkan oven pun tak sihat sihat lagi.
Resepinya aku ambik dari blog Yatiememories. Tapi sayangnya, hidung aku tersumbat, so tak terbau kewangian labu dan santan yang menerawang ke serata rumah. Shujin dan anak anak kata wangi dan sangat sedap. Lembut pulak tu. Cuma aku tak jumpa bijan, so takde la bebiji best tu atas dia. Huhu.. Benda bila kita cari memang tak jumpa kann.. Grr
Resepi bingka labu dengan pemanggang ajaib
Bahan bahan
2 biji telur
2 cawan santan (aku guna santan dalam tiub dan tambah air)
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat (susu cair takde dalam stok, so setengah cawan susu pekat aku campur cawan air je bagi cukup 1 cawan)
1/2 cawan gula pasir (aku masuk 1/4 cawan je, susu pekat manis pun da manis, so tanak terlalu manis)
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil esen vanilla (aku tersilap baca resepi, aku letak setengah sudu je.. haha)
2 sudu besar butter/minyak sapi (aku guna butter)
2 cawan tepung gandum
2 cawan labu direbus dan dilecek (aku guna 1/2 biji labu sedang)
Sedikit bijan (tak ada T_T)
Cara membuatnya
Campur semua bahan kecuali labu lenyek kat dalam blender dan blend sampai sebati. Tapiskan ke dalam labu lenyek. Kacau sekata.
Nak blend sekali dengan labu pun tak apa. Tapi aku ikut macam Yatie tak blend sebab suka tengok urat urat labu tu masa makan.
Dah sebati, tuang dalam pemanggang ajaib. Tutup dan masak dengan api kecil selama lebih kurang 20 minit. Cucuk dengan lidi untuk make sure dah masak. Tunggu sejuk baru potong.
Siapa kata takde oven tak boleh membaking kan.. Hahaha..
Daa
Bingka...kalau da nama bingka...mmg peberet sangat2...!
BalasPadamX penah try lagi bakar bingka dalam nih...slalu dlm oben jek...nnti bole try la cmni...
dah lama kot tak makan
BalasPadamsaya juga yg tak try try lagi baking guna pemanggang ajaib
thanks kak share :)
Kakak buat bingka labu pun selalu tak letak bijan bukan tak ada tapi tak terfikir pun. Kalau bingka pandan tu biasalah...
BalasPadamSenang jer yer Rai. Tapi kenapalah akak asyik terbaking2 jugak ekkk. Trauma agaknya.
BalasPadamHari jumaat aje ke bawak bekal?
BalasPadam@asyifa mustaffa, try la.. mmg senang sangat sangat.. hahaha
BalasPadam@QasehnyaRania, akak pun sebab dah lama tak makan tu la yg mencuba tu..
BalasPadam@Kakzakie, saya pun memang tak pernah terletak bijan..asyik lupa je..hehe
BalasPadam@Aziela, kuih tradisi tak sesusah kek bagai..campur je..mmg peberet kuih ni..
BalasPadam@t.a.t.a, haah.. jumaat je..hari lain cikgu bekalkan makanan..jumaat supaya budak belajar kongsi+sedekah katanya..
BalasPadamsedapnye bingka labu..rajin betul la masak dia ni..
BalasPadammacam best jer
BalasPadammacam best jer
BalasPadamaida buat jugak dlm piuk ajaib but letak bekas kek. not directly kat piuk ajaib tu. sebab nanti leper sgt kek aida. piuk tu lebih lebar :-)
BalasPadamTak pernah lagi bakar kek / kuih dgn pelanggannya ajaib.... Selalu panggang ikan / daging je
BalasPadamKNE TRY NI NNT
BalasPadamBanyak kegunaan pemanggang ajaib ini.
BalasPadamPemanggang ajaib nih suke boleh masak kan..
BalasPadamterbaek
BalasPadamkak izan n anak2 pun suka bingka labu ni tau. masa pestime buat mmg harum satu rumah ni.
BalasPadam*dah terasa2 pulak dah tekak ni mkn bingka lagi...
xpernah makan bingka labu..tgk cam best...
BalasPadamcik tom mmg tgh survey pemanggang ajaib utk hadiahkan kat mak..blh masukkan resepi dlm list try bila dah beli..hhee
nak tanya.memang x perlu masukkan tepung ke?
BalasPadam@CIK AMSAL, ya allah..sori sangat.. rupanya dah salah bagi resepi.. tepung kena letak.. 2 cawan tepung.. nanti saya edit balik ya.. terima kasih..
BalasPadamTerina kasih,mintak share yer..
BalasPadamMintak share yer..nak kene cuba buat ni.. :)
BalasPadamok..try buat selalu...tq utk resepi..kita nantikan hasil dari saya pula...hehehe
BalasPadam