Assalamualaikum
Menunaikan permintaan Kakcik yang menanyakan resepi ayam ungkep. Resepi asal orang jawa. Ada yang kata rasanya lebih kurang macam rendang. Tapi tak dicampur santan seperti kebiasaan. Lain orang lain kesukaannya, tapi ini antara masakan kegemaran aku kalau balik kampong. Walau pun dah tahu resepi dan tahu masak sendiri, aku still rasa ianya tak sesedap yang mak masak.
Koleksi gambarnya boleh tengok di entry air tangan ibu
Bahan-bahan
Seekor ayam dibersihkan (paling sedap gunakan ayam kampong atau ayam tua, tapi kali ni mak aku guna ayam muda je)
2-3 batang serai dititik
Asam jawa (atau beberapa keping asam gelugor)
Minyak untuk menumis
Garam dan sedikit gula sebagai perasa
Bahan tumbuk
Bawang besar 2-3 biji
Bawang putih 4-5 ulas
Kunyit hidup (agak agak ukuran setengah inci)
Cili hijau kalau nak pedas letak banyak sikit
Ketumbar setengah genggam
Sedikit jintan manis dan jintan putih
Cara membuatnya
Tumbuk semua bahan sehingga lumat. Blender boleh jugak, Cuma kurang sikitlah rasanya. Aku lebih suka tumbuk.
Tumis bahan tumbuk dengan serai yang dah dititik, tumis sehingga naik bau dan agak garing (jangan hangit sudaa). Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Masukkan ayam. Gaul sebati.
Masukkan sedikit air dan ditutup. Bila dah agak empuk ayamnya, masukkan asam jawa. Ada orang buat air asam jawa dan bijinya dibuang. Ada juga yang guna asam gelugor. Mak aku masukkan terus asam jawa dengan biji bijinya. Biarkan sehingga airnya agak kering. Kacau sekali sekala bagi mengelakkan hangus dibawah. Masa ni api kecik je.
Kacau sampai kering airnya.
Angkat dan hidangkan.
Bahan bahannya tu aku tak reti nak cakap berapa banyak yang paling tepat. Sebab mak aku biasanya agak-agak dan aku pun memang agak agak je. Biasanya bawang putih tu aku guna 1/3 dari bawang besar. Dan jintan manis dan jintan putih tu sikit je, nak lagi naik baunya letak ketumbar lebih sikit.
Maaf kakcik kalau resepi ni ukurannya macam tak berapa nak lengkap.
Selamat mencuba
Daa
ungkep, urep... pergh, tu semua nostalgia aku...
BalasPadamwah best ni.. nti leh la try buat... ini komen hakikat org tak pernah msk ungkep ;p hahaha..
BalasPadamAyam tua hari ni shima dah buat lauk kari la.. Fav cik abe
aku penah makan..kawan aku org jawa johor.sedap jugak..aku ni mana yg tak sedap.janji halal aku ok je :)
BalasPadamcam senang je resepi ni.nak try la nnt.maklum la bakal en. suami org jawa..kene la blajar dr skrg.huhu
BalasPadamTerima kasih untuk resepi tu Rai. Nanti bolehlah kakcik cuba. Ayam dah ada, tapi ketumbarnya belum dibeli, buk! :)
BalasPadamlydia pn pena wt dlu ni.cume kuah lydia lbihkn skit jek..sdp sekali sekala kne ayam msk cm nih.. :)
BalasPadamKC tak penah makan. Tapi kalau tengok resepinya, mcm senang. TQ for sharing ye Rai.
BalasPadamwahhhhh..
BalasPadamkakcik.. wajib buat tau.. kamu blogger johor mahu lihat hasilnya
Rai, u mmg baikk
suatu hari d bln posa punya menu nanti..boleh2..tq.
BalasPadamRai..terima kasih..biasa dengar dan pernah makan..tapi tak pernah masak sendiri
BalasPadamAdeh! Sodap! Klu kite tukar itik, mst ngam kan? Yummeh!
BalasPadammmg senang je nk masak tp ttpbx leh lawan air tangan ibukan sis.. Sy klu ungkep lg suka ayam kg.. Sedap..
BalasPadamxde gmbr ke? boleh cuba resepi ni :)
BalasPadammasak ungkep aku pun suka makan, err Rai u ni orang jawa ke
BalasPadamBobo,
BalasPadamboleh check previous entry..tapi gamba da siap takde..da tak sabar2 nak makan..
onlajer,
saya mix..mak melayu..ayah jawa.. haha..
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
BalasPadam